Băsescu: Pe moguli îi văd ca pe nişte rechini care se învârt în jurul datei de 6 decembrie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la sediul său de campanie, că "mogulii" din spatele lui Klaus Iohannis sunt ca rechinii, se învârt în jurul datei de 6 decembrie pentru că "li se pare lor că acolo este prada" şi că-i va apăra pe români de lăcomia acestora.

126 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Pe moguli îi văd ca pe nişte rechini care se învârt în jurul datei de 6 decembrie

Băsescu: Pe moguli îi văd ca pe nişte rechini care se învârt în jurul datei de 6 decembrie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În mod categoric, în spatele lui (Klaus Iohannis - n.r.) sunt aşezaţi mogulii. Pentru că sunt un om care vrea să fie corect, mogulii sunt aşezaţi, dar domnul Iohannis încă nu ştie sau nu a realizat în ce se bagă. Îi văd pe mogulii ăştia ca pe nişte rechini care se învârt. Se învârt în jurul datei de 6. Acolo li se pare lor că este prada. Aceea este data după care li se pare că, după cinci ani de neînghiţit, au de înghiţit prada pe care o aşteaptă", a declarat Traian Băsescu.

El a adăugat că le dă acestora o veste "proastă".

"Ziua de 6 nu le va aduce bucurii. Eu voi continua să apăr de lăcomia lor interesele românilor, indiferent cât de tare i-ar supăra şi cât de mult m-ar şicana împreună cu partenerii lor din politică în îndeplinirea mandatului. Sunt hotărât să nu-i las să-şi înhaţe prada", a adăugat Băsescu.

El a întrebat retoric dacă este corect ca oameni politici importanţi, precum Ion Iliescu, Adrian Năstase, Crin Antonescu, Teodor Meleşcanu, să fie "convocaţi" la sediile firmelor "mogulilor" pentru a discuta lucruri importante pentru ţară.

Băsescu s-a referit la întâlnirea de la Grivco unde ar fi fost decis sprijinul pentru Iohannis, dar şi la întâlniri care au avut loc în această săptămână la sediul fundaţiei lui Dinu Patriciu şi la întâlnirea Patriciu-Vântu, despre care presa a relatat.

"La domnul Voiculescu la firmă, la Grivco, s-a discutat strategia politică, structura Guvernului şi numele primului-ministru. La sediul fundaţiei domnului Patriciu s-a discutat strategia economică şi programul economic. La domnul Vântu s-au discutat probabil privatizările", a spus el.

"Atunci cred că putem să ne punem câteva întrebări. Crede cineva că la sediile firmelor acestor domni s-a discutat despre interesele cetăţenilor sau despre interesele acestor domni? Credeţi că a discutat cineva cum să-i scoată pe cetăţeni din criză sau au discutat cum să profite de criză domnii Voiculescu, Patriciu, Vântu? Este cinstit, este corect ca oameni politici importanţi, ca Iliescu, Adrian Năstase, Meleşcanu, Radu Stroe, Crin Antonescu, Hrebenciuc, să fie convocaţi la sediul firmelor mogulilor? Toate aceste întâlniri, pentru a se discuta la sediul firmelor mogulilor lucruri extrem de importante pentru ţară", a continuat el.

Băsescu s-a mai întrebat dacă este corect ca întâlniri în care se decid lucruri de asemenea importanţă să se desfăşoare pe ascuns.

"I-a devoalat presa. De ce au înţeles aşa transparenţa? Asta este transparenţa pe care o promite noua alianţă şi domnul Geoană?", a adăugat el.

Traian Băsescu a mai spus că îl îngrijorează "în modul cel mai sincer" că astfel de decizii se iau în absenţa premierului propus de această alianţă.

"Mă îngrijorează, în modul cel mai sincer, un lucru, că toate aceste decizii importante se iau în lipsa primului-ministru al acestei alianţe. De ce nu l-au invitat şi pe primul-ministru să discute structura Guvernului, strategia economică, soluţiile de privatizare? De ce primul-ministru este ţinut în afara deciziilor importante, primul-ministru propus de alianţă? Ce fel de independenţă va fi a primului-ministru faţă de cei care iau deciziile? Se pare că, într-adevăr, va fi absolut independent de orice decizie", a opinat Băsescu.

"Aş constata că se confirmă ideea că alianţa, liderii acesteia, au căutat o soluţie în care totul este decis de alţii şi nu de primul-ministru. Alţii însemnând domnul Voiculescu, domnul Vântu, domnul Patriciu şi politicieni corupţi, participanţi la aceste decizii în lipsa primului-ministru", a mai spus el.

Miercuri, persoane din staff-ul electoral au montat un alt fundal în dreptul podiumului unde Traian Băsescu îşi susţine declaraţiile la sediul de campanie, mascând astfel panoul portocaliu pe care scria "Băsescu pentru România" cu unul verde deschis, pe care este inscripţionat "Voi sunteţi adevărata majoritate" şi "Băsescu luptă pentru tine".

Potrivit relatărilor presei, Sorin Ovidiu Vântu şi Dinu Patriciu ar fi avut o întâlnire, precedată de discuţii ale lui Dinu Patriciu, la sediul fundaţiei sale, cu Teodor Meleşcanu, Sorin Roşca Stănescu şi Adrian Năstase.

Hotnews a relatat că Sorin Ovidiu Vântu şi Dinu Patriciu au avut o întâlnire. Aceasta a fost confirmată de către Vântu, care a spus că întrevederea a avut loc miercuri dimineaţă.

"Ne-am întâlnit în dimineaţa asta. A fost o întâlnire normală, între doi oameni de afaceri. Ne mai ocupăm şi de afaceri", a declarat Vântu pentru Hotnews..

Întrebat dacă a discutat despre o eventuală vânzare a trustului Realitatea Media, Vântu negat şi a catalogat drept bârfe informaţiile potrivit cărora Dinu Patriciu ar fi interesat de achiziţionarea trustului sau că l-ar fi împrumutat. "Este trustul familiei, este moştenirea pe care v-o las vouă, poporului român", a spus omul de afaceri.

În ceea ce priveşte alte întâlniri cu Patriciu pe durata campaniei electorale, Sorin Ovidiu Vântu a răspuns: "Staţi puţin, că nu suntem iubiţi, când apare o oportunitate de afaceri ne întâlnim".

Întâlnirea Vântu-Patriciu a avut loc după ce mai mulţi politicieni s-au întâlnit, luni, cu omul de afaceri liberal.

Potrivit Academiei Caţavencu, Teodor Meleşcanu, Adrian Năstase şi Sorin Roşca Stănescu s-au întâlnit luni, 23 noiembrie, cu Dinu Patriciu, la Fundaţia acestuia. Contactat de Hotnews, vicepresedintele PNL Teodor Meleşcanu a confirmat întâlnirea şi a declarat că a discutat măsuri şi strategii economice care ar urma să fie aplicate în viitorul Guvern al României.

Omul de afaceri Dinu Patriciu a confirmat şi el, pentru MEDIAFAX, aceste întâlniri, însă a refuzat să dea detalii despre conţinutul discuţiilor, precizând că acestea au avut caracter privat.

Într-un interviu acordat Evenimentului Zilei în martie 2009, întrebat dacă se întâlneşte cu Voiculescu şi Patriciu, Vântu a răspuns: "Nu. Cu onestitate: cred că ne dispreţuim reciproc".

Oamenii de afaceri Dinu Patriciu şi Sorin Ovidiu Vântu au fost constant ţinta atacurilor preşedintelui Traian Băsescu.

Marţi, Băsescu a declarat că la turul al doilea al prezidenţialelor va fi o participare bună, afirmând că românii vor să ştie că ei au ales preşedintele, nu "Vântu, Voiculescu, Patriciu".

"Cred că va fi o participare bună, pentru că românii vor să-şi aleagă preşedintele. Vor să ştie că ei au decis, nu Vântu, nu televiziunea lui Voiculescu, nu Patriciu, nu altcineva, ci ei. Îmi plac românii pentru asta", a afirmat Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici