Băsescu pentru Euronews: Alegătorii nu ar trebui să susţină lovitura de stat

Traian Băsescu, vizat de un referendum prin care românii urmează să se pronunţe asupra demiterii sale sau nu din funcţia de preşedinte, i-a îndemnat sâmbătă pe aceştia, într-un interviu pentru postul paneuropean, să boicoteze consultarea populară de duminică, relatează Euronews în pagina online.

1152 afișări
Imaginea articolului Băsescu pentru Euronews: Alegătorii nu ar trebui să susţină lovitura de stat

Traian Băsescu (Imagine:Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Băsescu, în prezent suspendat din funcţia de preşedinte, afirmă despre parlamentarii României care au votat pentru suspendarea sa că sunt o "haită de hiene" care au încercat să dea o "lovitură de stat".

Acuzat de încălcarea Constiuţiei, prin amestecul în afacerile Executivului, Băsescu a declarat pentru Laura Davidescu, corespondent Europnews la Bucureşti, că are încredere în discernământul "democratic" al alegătorilor români.

"Este imposibil ca românii să nu înţeleagă efectele unei lovituri de stat confirmate", a declarat Băsescu. "Eu cred că românii vor România în Europa", a adăugat el.

Întrebat dacă România este, în opinia sa, o democraţie europeană, acesta a răspuns că "democraţia românească trebuie să fie confirmată ca europeană - pe 29 (iulie), duminica asta".

"Speranţa mea este, dincolo de ceea ce le place românilor sau nu le place în această perioadă de criză, dincolo de necazurile lor, cauzate de măsurile de austeritate... sper ca pe 29 (iulie) să nu discutăm nici despre necazuri şi nici despre bucurii, ci despre scopul nostru fundamental: acela că suntem o ţară care face parte din UE şi care nu aparţine unui grup de politicieni şi oameni de afaceri care au probleme cu legea, care vor cu toţii să pună ţara, şi în special sistemul său judiciar, sub control. Aceasta este speranţa mea, (şi anume) că românii vor lăsa deoparte necazurile austerităţii, pentru a apăra România Europeană", a continuat Băsescu.

Sondajele preconizează un vot favorabil demiterii lui Băsescu, care este foarte nepopular din cauza măsurilor de austeritate şi nepotismului. Însă este necesară prezenţa la vot a cel puţin jumătate dintre alegători, un prag care nu este sigur că va fi atins, notează Euronews.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici