Băsescu: Ponta să dea mandat reprezentantului Guvernului să se bată pentru o dată pentru Schengen

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, că "doctorul Victor Viorel Ponta" trebuie să dea mandat reprezentantului Guvernului "să se bată" pentru stabilirea, la Consiliul JAI, a unei date pentru intrarea României în Spaţiul Schengen.

296 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Ponta să dea mandat reprezentantului Guvernului să se bată pentru o dată pentru Schengen

Băsescu: Ponta să dea mandat reprezentantului Guvernului să se bată pentru o dată pentru Schengen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

El a mai spus că Guvernul trebuie să aibă în vedere şi scoaterea din raportul bianual al Comisiei privind guvernanţa Spaţiului Schengen a menţiunii despre România şi Bulgaria.

"Doctorul Victor Viorel Ponta trebuie să ia foarte în serios acest proiect de concluzii, care va fi mâine pe masa Consiliului JAI şi să dea mandat reprezentantului Guvernului să se bată pentru stabilirea unei date", a spus Băsescu.

Potrivit acestuia, Guvernul trebuie să facă o negociere bună pe acest subiect, inclusiv în privinţa scoaterii menţiunii din raportul biannual privind funcţionarea spaţiului Schengen, care aproape stabileşte un proces de monitorizare privind criteriile tehnice.

"Constat că Guvernul României a dormit în campanie, pentru că la Consiliul JAI de mâine, care analizează starea spaţiului Schengen - este un raport al Comisiei cu privire la Schengen -, nu numai că nu se reia problema datei de acces a României în Schengen, dar suntem incluşi într-un raport care vizează funcţionarea Spaţiului Schengen şi doar nu ni se stabileşte un nou proces de monitorizare", a spus Băsescu.

El a subliniat că în privinţa României s-a constatat deja "definitiv" în cadrul UE că "îndeplinim criteriile tehnice".

Băsescu a subliniat şi că România, nefiind membru al Spaţiului Schengen, nu are obligaţia să accepte remarci prin care atât ţara noastră, cât şi Bulgaria sunt tratate, din punctul de vedere al monitorizării, ca şi statele cu probleme din interiorul Zonei Schengen.

"Atrag atenţia Guvernului - numai să nu înţeleagă că trebuie să se ducă să dea pe-acolo cu veto - că trebuie să facă o negociere bună. Este evident că Guvernul a dormit în ghete dacă s-a ajuns ca în proiectul de concluzii de astăzi să avem lucruri care ne dau înapoi. Apelul meu public la Guvern este să gestioneze mâine în Consiliul JAI cu responsabilitate referirile la România, care nu este în Spaţiul Schengen. Deci, în cel mai rău caz, poate să nu fie nicio referire, dacă nu este una legată de o perspectivă", a mai spus Băsescu.

Comisia Europeană va prezenta, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 6 decembrie, Raportul bianual privind funcţionarea spaţiului Schengen pentru perioada 1 mai-31 octombrie 2012, urmat de discuţii de orientare cu miniştrii de Interne ai statelor membre.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, raportul face o trecere în revistă a principalelor probleme cu care se confruntă Spaţiul Schengen, iar menirea documentului este să deschidă un dialog între statele membre pentru rezolvarea acestora.

"Comisia a alocat un punct distinct chestiunii legate de ridicarea controalelor la frontierele interne cu România şi Bulgaria, în care face referire la Concluziile Consiliului JAI din iunie 2011, prin care s-a recunoscut îndeplinirea de către cele două candidate a criteriilor de aderare prevăzute în acquis-ul Schengen şi Concluziile Consiliului European din martie 2012, prin care s-a solicitat identificarea şi implementarea de măsuri acompaniatorii care să contribuie la aderarea cu succes a celor două state membre", a spus Zaharescu.

El a precizat totodată că opinia Comisiei rămâne neschimbată, respectiv de susţinere a aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen într-un timp cât mai scurt posibil.

Monitorizarea la care face trimitere raportul Comisiei este privită ca fiind una generală asupra procesului de aderare, nu o monitorizare a măsurilor acompaniatorii pe care România le-a finalizat deja, şi nu introduce noi condiţionalităţi, a adăugat oficialul guvernamental.

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici