Băsescu: Ponta vrea să transfere un pachet de acţiuni de la Portul Constanţa lui Mazăre, ilegalitate

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că "ultima aventură pe care se pregăteşte să o livreze premierul Ponta" este o hotărâre de Guvern de transfer al unui pachet de acţiuni ale Portului Constanţa către Primăria condusă de Radu Mazăre, calificând demersul drept o "o ilegalitate majoră".

609 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Ponta vrea să transfere un pachet de acţiuni de la Portul Constanţa lui Mazăre, ilegalitate

Băsescu: Ponta vrea să transfere un pachet de acţiuni de la Portul Constanţa lui Mazăre, ilegalitate (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

El s-a referit la "transferul unui pachet de acţiuni către Primăria Constanţa, în aşa fel încât statul să piardă pachetul majoritar", în condiţiile în care în momentul de faţă statul deţine 60% din aceste acţiuni, Consiliul Local 20%, iar Fondul Proprietatea alte 20%.

"Prin proiectul unei Hotărâri de Guvern care este trimisă spre avizare, Victor Viorel vrea să transfere către clanul de la malul mării 13% din acţiunile statului, ceea ce înseamnă că domnul Mazăre va deţine 33% din acţiuni, Fondul Proprietatea 20%, iar statul român pierde pachetul majoritar ajungând la 47%. Acest lucru este interzis de legislaţia în vigoare", a comentat şeful statului.

El a spus că Portul Constanţa este declarat de mai multe acte nomative ca fiind infrastructură strategică, iar înegislaţia care reglementează activitatea regiilor se specifică faptul că nu există transfer gratuit de acţiuni şi nu se poate pierde pachetul majoritar de 51%. "Nu pot să fac apel la premier, pentru că în marasmul decizonal în care se află în legătură cu interesul statului român, cu certitudine în mintea lui vor prevala interesele şi ameninţările lui Radu Mazăre", a spus Băsescu.

Preşedintele a anunţat că face apel la toţi cei care trebuie să avizeze această hotărâre. "Nu luaţi ca pe o ameninţare, îi atenţionez că foarte probabil vor trebui să răspundă în faţa legii, riscul este foarte mare", a mai declarat Băsescu, precizând că Fondul Proprietatea poate oricând să vândă cele 20 de procente sau să facă o alianţă cu Radu Mazăre şi să pună statul român în dificultate, atunci când are de derulat operaţiuni de securitatea naţională prin Portul Constanţa.

"V-aş aduce aminte cum s-a pierdut Alro Slatina, tot prin jocuri de acţiuni, în timp ce Victor Viorel era şeful Corpului de Control (..) cu pachetul de acţiuni pe care îl deţineau SIF-urile, cu nu ştiu ce pachet vândut pe Bursă, şi până la urmă ne-am trezit că s-au adunat la un investitor rus, care le-a luat aproape degeaba. Este o aventură din timpul lui Victor Viorel Ponta", a a mai declarat Traian Băsescu.

El a mai spus că face un avertisment public la adresa celor care vot fi împinşi să semneze şi să dea avize, fie că e vorba de Ministerul Justiţiei, de Ministerul Transporturilor sau Mnisterul Economiei şi a adăugat că se va face jocul semnării de către secretarii de stat, miniştrii fiind plecaţi sau neavând timp să semneze.

"Ilegalitatea este majoră şi sfatul meu către cei care vor fi împunşi să semneze şi să avizeze această hotărâre este să nu o semneze. Eventual să îl lase pe Victor Viorel să o semneze singur", a spus, în încheiere, preşedintele Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici