Băsescu: Reducerea CAS creşte riscul ca la un moment dat să începem să amânăm plata pensiilor. CAS poate fi redus de la 1 ianuarie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că legea de reducere a CAS la angajator poate fi aplicată din 1 ianuarie 2015 şi că Guvernul ar trebui să aştepte misiunea FMI, dar şi finalizarea bugetului pe 2015, adăugând că nu vede de ce este "această grabă".

1535 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Reducerea CAS creşte riscul ca la un moment dat să începem să amânăm plata pensiilor. CAS poate fi redus de la 1 ianuarie

Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Soluţia corectă mi se pare ca Guvernul să discute soluţiile cu Fondul şi UE pentru compensarea excedentului de deficit creat la fondul de pensii. Asta ar preveni în mod categoric întreruperea acordului cu Fondul", a declarat Traian Băsescu.

Potrivit şefului statului, "trebuie aşteptat să vedem cum arată şi noul Cod Fiscal, să vedem ce taxe cresc, ce taxe scad".

"CAS ar trebui aplicat numai după ce se face bugetul anului 2015 şi, dacă prin buget se constată că putem să reducem CAS, o facem, dacă se constată că măsura nu este sustenabilă, să nu o facem. Nu văd de ce această grabă care pune sub risc şi credibilitatea României prin nerespectarea Tratatului fiscal şi acordul cu Fondul şi implicit credibilitatea pe plan internaţional şi pierderea top-up-ului de 10% la fondurile care vin de la UE", a explicat şeful statului.

Preşedintele a menţionat că Guvernul ar trebui să aştepte misiunea Fondului Monetar Internaţional.

"Poate, cu argumentele pe care înţeleg că le-a adus premierul în conferinţa de presă de ieri îi convinge pe cei de la Fond, eu din păcate eram la Varşovia şi nu m-a putut convinge, dar văzând pe sintezele de presă ce argumente a adus şi cunoscând foarte bine Fondul vă pot spune că astfel de măsuri nu pot fi acoperite credibil cu presupuneri, că presupun că o să colectez mai bine, că o să obţin mai mulţi bani din noua lege a insolvenţei. Ele pot fi acceptate atunci când măsurile sunt precise şi calculate", a afirmat şeful statului.

Traian Băsescu a mai arătat că "presupunerile de mai bună colectare şi de recuperări de bani sunt doar presupuneri în capul unor oameni care nu înţeleg că nicio instituţie financiară nu acceptă argumente pe presupuneri, ci pe evaluări precise din care se ştie foarte precis care este aportul suplimentar al unei măsuri de aducere de mai mulţi bani în bugetul de stat".

"Este foarte bine dacă se introduce reducerea CAS şi de la 1 ianuarie, ceea ce ar prilejui apariţia noului Cod Fiscal, ceea ce spunea doamna ministru, noua sa operă sau proiectul vieţii dânsei. Apare proiectul vieţii, vedem cum stăm cu fiscalitatea, mai facem socoteli, apare bugetul de stat, care probabil va fi proiectul anului dânsei şi al lui Ponta, nu chiar al vieţii, vedem şi acolo cum stăm şi pe urmă luăm decizia că de la 1 ianuarie reducem CAS, dacă măsura este sustenabilă", a mai spus Traian Băsescu.

Preşedintele a ţinut să menţioneze că pentru el nu este o dispută politică.

"Eu nu am ce să câştig din poziţia pe care o am, ci este o poziţie care vizează responsabilitatea faţă de ţara asta, pe care eu am mai văzut-o o dată în situaţia în care nu avea bani să-şi acopere cheltuielile la pensii şi la salarii. Nu aş vrea să o mai văd nici măcar din afara Cotroceniului într-o astfel de situaţie, fiindcă ştiu cât suferă populaţia când se ajunge într-o astfel de situaţie", a arătat Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu cere Parlamentului reexaminarea legii pentru reducerea CAS, "din punct de vedere al oportunităţii". Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a semnat, miercuri, cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.


DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI în format LIVE TEXT:

- Un alt risc este legat de creşterea taxelor: a celor pe proprietate, a celor pe automobile, creşterea Cotei Unice

- Un alt risc este fragilizarea sustenabilităţii fondului de pensii. Am trăit zile când am constatat că nu aveam de unde să luăm bani pentru pensii. Creşterea de la 12.5 la peste 18 miliarde de lei, deficit al fondului de pensii este un lucru îngrijorător. Nu vreau să spun că nu se vor plăti pensiile, dar creşte riscul să amânăm plata pensiilor, să le mutăm pe luna viitoare. Acesta este un deficit structural.

- E clar că anul viitor trebuie să avem o creştere importantă a bugetului Apărarii, iar situaţia regională nu ne permite să nu ne apropiem de 2% la Apărare

- Pentru mine nu este o dispută cu Guvernul, pentru mine este o chestiune de conştiinţă

- Dacă privim la absorbţia fondurilor europene, cifrele de anul trecut cu care se laudă Guvernul Ponta sunt pe proiecte derulate în timpul premierului Emil Boc. Ei nu au reuşit să semneze niciun contract nou.

- Faţă de alocaţia bugetară, pe primele şase luni de la investiţii s-au tăiat 22 de la 25%, iar efectul s-a văzut în creşterea şomajului. Nu am pretenţia ca la nivelului Executivului să se înţeleagă ce este şomajul. Bieţii oameni de la guvern cred că pentru a depista şomajul te uiţi la câte locuri de muncă s-au creat. Trebuie să te uiţi şi la cele pierdute.

- Un alt element care m-a făcut să întorc legea în Parlament este legat de modul în care s-au realizat investiţiile pe anul acesta.

- Anul acesta, pe primele 6 luni, deficitul de încasări e de circa 2,4 miliarde lei, deci premierul trebuie să facă obligatoriu o rectificare negativă

- Constatam că anul trecut Guvernul a făcut 3 rectificari negative din cauza nerealizării ţncasărilor. Sigur, premierul nu ţntelege economia şi compară anii între ei

-Nu am intervenit pe textul legii. Deşi am solicitat un document de la Guvern din care să rezulte cum poate fi susţinută reducerea CAS, nu am primit nici un document

- O să repet o mare parte din ce am mai spus, dar aceasta e în principal motivaţia în baza căreia am retrimis legea la Parlament - sursele de finanţare

- Vreau să afirm din nou că o reducere a CAS-ului este o măsură bună pe care o susţin fără rezerve legate de utilitatea sa. În acelaşi timp, am rezerve legate de sustenabilitatea măsurii

- Vreau să fac o scurtă declaraţie cu privire la motivele pentru care am întors la Parlament legea privind scăderea CAS

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici