Băsescu, referitor la Schengen: Degeaba ai diplomaţie dacă Guvernul olandez stă într-un vot

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la RRA, că speră ca diplomaţia românească să găsească o formulă de înţelegere cu Olanda în perioada imediat următoare, pentru a nu se ridica problema aderării României la Schengen la Consiliul European, care este programat pentru 9 decembrie.

364 afișări
Imaginea articolului Băsescu, referitor la Schengen: Degeaba ai diplomaţie dacă Guvernul olandez stă într-un vot

Băsescu, referitor la Schengen: Degeaba ai diplomaţie dacă Guvernul olandez stă într-un vot (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"În mod normal, preşedintele van Rompuy a spus că, în lipsa unei clarificări din partea Finlandei şi Olandei până la următorul Consiliu, care va avea loc în 12 decembrie, va pune problema pe agenda Consiliului European. Eu sper să nu ajungem cu problema Schengen în Consiliul European. Asta înseamnă că aş spera o găsire a unei formule şi cu Olanda înainte de a ridica problema în Consiliul European", a declarat Traian Băsescu la RRA.

El a precizat că Finlanda şi-a însuşit propunerea franco-germană privind accesul României şi Bulgariei în două trepte.

"Era prevăzut octombrie, dar ne-am blocat. O să fie martie pe aerian şi naval şi iunie-iulie - pe terestru", a precizat şeful statului.

Întrebat despre cum poate fi convinsă Olanda să nu se mai opună aderării ţării noastre la spaţiul Schengen, Băsescu a afirmat că România are diplomaţie, dar a reamintit că Olanda ar trebui să nu mai aibă un partid de extremă dreaptă ca parte a Guvernului.

"Degeaba ai diplomaţie dacă Guvernul olandez stă într-un vot. Are o majoritate de un singur vot în Parlament, pe care o realizează cu voturile formaţiunii antieuropene a lui Wilders şi plătim şi costurile existenţei a astfel de partide în guvernări. Asta este problema, pentru că eu nu cred că este în spiritul olandezilor nedreptatea, incorectitudinea", a continuat preşedintele Băsescu.

El a admis că este posibil ca blocajul să existe în continuare.

"Nu avem ce-i face. Nu putem interveni şi nici nu putem vota în Parlamentul olandez. Asta e realitatea noastră acum", a conchis şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici