Băsescu: România are ca obiectiv major intrarea în zona Schengen. Şeful statului a explicat la hartă "mutarea frontierei UE pe frontiera noastră"

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, luni, într-o declaraţie de presă de la Palatul Cotroceni, că "mutarea frontierei UE pe frontiera noastră de nord şi de sud-vest" este extrem de importantă şi a salutat ultima declaraţie a primului ministru legată de Consiliul JAI.

3050 afișări
Imaginea articolului Băsescu: România are ca obiectiv major intrarea în zona Schengen. Şeful statului a explicat la hartă "mutarea frontierei UE pe frontiera noastră"

Traian Băsescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI:

- Nu numai pentru cei care privesc la televizor, dar chiar şi pentru presă şi pentru unii analişti.

- Trăim în lumi paralele. Două elemente sunt fundamentale pentru intrarea în Uniunea Europeană: intrarea în Schengen şi moneda europeană. Sunt obligaţii asumate de noi.

- Din 2007, România a avut o politică de integrare în UE.

- România a avut iniţiativa unor solicitări extrem de argumentate, care au fost susţinute de Germania.

- A fost tema uniunii bancare care a fost concepută pentru statele din zona euro. România a fost atunci extrem de vehementă şi a cerut să fie şi ea parte a Uniunii bancare.

- Vă aduc aminte că a fost tratatul fiscal, care a fost iniţial destinat tot statelor din zona euro. România a fost la fel de activă ca statele din zona non-euro să ratifice tratatul fiscal.

- Poziţia pe care o susţin fără rezerve, şi mă bucură declaraţia primului ministru: România are ca obiectiv major intrarea în zona Schengen. Nu mă refer că aceasta e o prioritate doar din punct de vedere economic. Este esenţială intrarea în zona Schengen şi din punct de vedere economic şi din punct de vedere politic.

- Mutarea frontierei UE pe frontiera noastră este extrem de importantă.

- Cel mai important lucru pentru România este să devină frontieră reală a Uniunii Europene.

- Am intrat în Uniunea Europeană în 2007, dar încă nu ne-am integrat în cele 2 uriaşe facilităţi ale Uniunii: spaţiul Schengen şi zona euro, cu toate eforturile noastre de a participa la proiectele UE.

- Aş vrea să clarific declaraţia ministrului Friedrich. Îl cunosc, este un suporter al României, însă oricine ar fi citit raportul MCV, ar fi fost împotrivă.

- Văd că suntem foarte supăraţi că am cheltuit bani mulţi şi nu ne primesc în Schengen. Vreau să vă dau cifrele corecte, legat de costurile pe care România le-a avut pentru pregătirea Schengen: 470 de milioane euro, bani de la UE (de la contribuabilul german, francez, cei care ne critică), 88 de milioane euro, din bugetul României, bani cheltuiţi pentru aşa-numitele cheltuieli neeligibile în Schengen.

- Germania nu este singura care ar fi votat împotriva României. Sunt cel puţin 7 state care ar fi votat împotrivă din cauza raportului MCV. Prudenţa arătată astăzi de primul ministru este de bun augur. Sper să se menţină pe această linie.

- Nu am văzut nicio problemă rezolvată ţipând. Se mai întâmplă cu Londra, a vrut 200 de miliarde reducere, s-a ajuns la 100 de miliarde şi cu asta basta. Nimeni nu rezolvă ţipând pentru că nu acesta este spiritul Uniunii.

- Schengen este parte a Uniunii Europene. Chiar Guvernul nostru a acceptat această menţiune când a fost vorba de MCV. Eu sunt de acord că au fost îndeplinite criteriile.

- Trebuie să obţinem o altă dată: septembrie sau deembrie. O strategie corectă pentru următorul Consiliu este să se ia notă că România a făcut progrese (sunt menţionate progrese la CSM, la ICCJ). În următorul JAI mandatul trebuie să fie constatarea progreselor şi asumarea faptului că mai avem lucruri de făcut, fie că vorbim de Statutul parlamentarilor, fie că vorbim de Statutul preşedintelui, de orice.

- Am o exprienţă pe care pot să o dau şi vreau să o dau pentru atingerea acestui obiectiv. Mutarea frontierei noastre pe frontiera Uniunii este un obiectiv fundamental.

- Eu nu am cum să îmi asum neintrarea României în Schengen. Eu nici nu am ţinut miniştri penali în Guvern, nici nu am votat pentru neridicarea imunităţii parlamentare a unor penali, nici nu am făcut presiuni pe Justiţie, nici nu am dat lovituri prin CSM. Când a fost să îmi asum, mi-am asumat. De data asta, nu am ce să îmi asum. Când s-au luat măsurile de salvare naţională, mi le-am asumat.

- Am discutat intens cu Cancelaria de la Berlin în aceste zile.

- Nu aş vrea să vă spun despre discuţii între mine şi premier, sunt discuţii între noi, dar nu de interes.

- Am salutat poziţia premierului şi o salut în continuare dacă se menţine aşa. Dacă ne hotărâm să fim mai harnici, să ne asumăm că luăm raportul MCV punct cu punct şi cu siguranţă dacă informăm statele Uniunii, ne asumăm luna septembrie, dacă nu decembrie.

- Vă asigur că nu mă opun niciunei acţiuni privind avionul pe care îl folosesc, ce folosesc eu de la Tarom nu e aeronava prezidenţială, este un Charter.

- Eu nu aduc în discuţie publică discuţiile cu alţi şefi de stat. Sigur că fac ce trebuie pentru România, e obligaţia mea să o fac.

- Sper din tot sufletul ca Moldova să nu rateze marţi. O intrare într-un derapaj politic ar face rău, nu spun neapărat politicienilor, dar cetăţenilor Republicii Moldova le-ar face foarte mult rău.

- Olanda avea în Guvern un partid non-european şi făceam acele declaraţii critice pentru că noi tocmai obţinusem un MCV bun. Dar la fel de supăraţi puteam fi şi pe Germania acum, cu o singură condiţie, să nu spunem că nu ne mai interesează Schengen.

- Nu se poate schimba strategia României, interesul naţional este unul singur.

- Nu comentez declaraţiile miniştrilor, pe mine mă bucură declaraţia primului ministru, care sper că se va materializa şi în declaraţiile miniştrilor.

- Poziţia statului român este exprimată de un singur om, preşedintele României. Instituţiile statului nu stabilesc poziţia statului român. Preşedintele României stabileşte poziţia statului român, conform Constituţiei noastre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici