Băsescu: România va trebui să aplice reformele iniţiate în Polonia de Leszek Balcerowicz

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, în debutul unei întâlniri cu Jerzy Buzek, preşedintele Parlamentului European, că România va trebui să aplice reformele iniţiate în Polonia de Leszek Balcerowicz, cel care este considerat artizanul economiei post-comuniste în această ţară.

28 afișări
Imaginea articolului Băsescu: România va trebui să aplice reformele iniţiate în Polonia de Leszek Balcerowicz

Băsescu: România va trebui să aplice reformele iniţiate în Polonia de Leszek Balcerowicz (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Aveţi experienţa lui Balcerowicz. Ceea ce nu am făcut noi, ce a făcut Balcerowicz în Polonia, trebuie să facem acum", i-a spus Băsescu lui Jerzy Buzek.

Preşedintele PE a afirmat, la începutul întâlnirii cu şeful statului român, care are loc la Palatul Cotroceni, că România se trece prin momente cruciale, atât pentru prezent, cât şi pentru viitor, însă criza economică permite luarea unor schimbări majore.

Leszek Balcerowicz este considerat reformatorul economiei Poloniei, el aplicând un plan economic care permitea întreprinderilor de stat să declare falimentul, interzicea finanţarea bugetului de stat de către banca naţională.

De asemenea, Balcerowicz a abolit creditarea preferenţială a companiilor de stat, a plafonat salariile angajaţilor la stat, a introdus taxa unică şi a permis companiilor şi persoanelor fizice străine să investească în Polonia şi să-şi exporte profitul în afara ţării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici