Băsescu scrie Parlamentului că bugetul de stat pe 2010 trebuie adoptat până în 16 ianuarie

Preşedintele Traian Băsescu a trimis o scrisoare conducerilor Camerei Deputaţilor şi Senatului în care precizează că, pentru a putea redeschide finanţarea externă a României, este necesar ca instituţiile statului să se încadreze într-un calendar de lucru până la mijlocul lunii februarie 2010.

32 afișări
Imaginea articolului Băsescu scrie Parlamentului că bugetul de stat pe 2010 trebuie adoptat până în 16 ianuarie

Băsescu scrie Parlamentului că bugetul de stat pe 2010 trebuie adoptat până în 16 ianuarie (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Traian Băsescu precizează care este calendarul de lucru necesar în acest sens, arătând că până pe 23 decembrie 2009 ar trebui acordat votul de încredere şi numit noul Guvern, iar până pe 26-29 decembrie 2009 să fie depuse în Parlament proiectele de buget elaborate de către Guvern.

Totodată, şeful statului arată că până în 16 ianuarie 2010 ar trebui dezbătute şi aprobate Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru ca acestea să fie publicate în Monitorul Oficial al României în intervarul de timp 16-19 ianuarie 2010, când ar trebui invitată şi echipa UE, a Băncii Mondiale şi a FMI în România.

Traian Băsescu menţionează că în perioada 20-27 ianuarie 2010 ar putea să aibă loc vizita în România a delegaţiei de evaluare, iar în perioada 12-15 februarie 2010 să fie aprobate în board-ul FMI următoarele tranşe de împrumut pentru România.

"Cunosc faptul că Parlamentul are independeţa de a-şi stabil propriul program de funcţionare, însă doresc să vă aduc la cunoştinţă că, dacă acest program va fi respectat, FMI ar putea realiza vizita de reevaluare în 20-27 ianuarie 2007, astfel încât între 12-15 ianuarie board-ul FMI să se întrunească şi să acorde următoarele tranşe de împrumut pentru România. În cazul în care instituţiile statului nu vor respecta acest calendar, România va fi în situaţia de a nu primi la termen finanţarea din partea forurilor internaţionale", scrie şeful statului, arătând că este convins că se vor face eforturi pentru a se încadra în acest program "atât de necesar" pentru obţinerea finanţării externe de care are nevoie România în această perioadă.

Scrisoarea preşedintelui se află pe ordinea de zi a Birourilor permanente reunite de luni.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, joi, că în cursul zilei a discutat la telefon şi a primit o scrisoare "uşor imperativă" de la şeful statului pe tema adoptării rapide a bugetului pentru 2010.

El a menţionat că a fost sunat de preşedinte şi că a discutat cu acesta despre necesitatea adoptării rapide a bugetului pe 2010 şi despre alte priorităţi. Geoană a spus că bugetul pentru 2010 se va adopta rapid, aşa cum s-a stabilit.

Premierul desemnat Emil Boc a declarat, joi, că proiectul de buget pentru anul viitor va fi aprobat de Parlament la începutul lunii ianuarie, în sesiune extraordinară.

Băsescu a declarat, joi, că România ar putea primi, în 17 februarie, simultan, tranşele a treia şi a patra din împrumutul de la Fondul Montetar Internaţional, de 2,3 miliarde de euro, cu condiţia să îşi îndeplinească obligaţiile ce ţin de buget.

Traian Băsescu a declarat că este vorba despre un program foarte strâns care va trebui urmat, adăugând că va adresa şi o scrisoare partidelor parlamentare pentru a le ruga să facă tot ce se poate pentru încadrarea în acest program.

"Va trebui să avem Guvern în funcţiune pe 23 decembrie, motivaţia fiind că acest Guvern trebuie să depună bugetul la Parlament până la sfârşitul anului, pentru ca din 4 sau 5 ianuarie 2010, Parlamentul să înceapă examinarea bugetului de stat, iar în 16 ianuarie să avem bugetul aprobat. Doar aşa putem solicita prezenţa echipei Uniunii Europene şi Băncii Mondiale pentru evaluare", a spus preşedintele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici