Băsescu: Se fac presiuni pentru ca Primăria să îi dea lui Constanda terenul de sub Satul Francez

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la RRA că se fac presiuni pentru ca Primăria să îi dea lui Costel Constanda terenul de sub Statul Francez, cu vile, sală de sport şi club şi că sesizat CSM pentru că judecătorii, prin soluţia dată în dosar, s-au amestecat în treburile municipalităţii.

4 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Se fac presiuni pentru ca Primăria să îi dea lui Constanda terenul de sub Satul Francez

Băsescu: Se fac presiuni pentru ca Primăria să îi dea lui Constanda terenul de sub Satul Francez

El a amintit că Primăria Capitalei a avut obligaţia să pună la dispoziţie un teren pentru construcţia Satului Francez.

"În contractul făcut pentru realizarea acestei investiţii, care face parte din investiţia World Trade Center, este clauză expresă prevăzută că Primăria are obligaţia să pună la dispoziţie un teren proprietate a ei. În '91, când s-a semnat contractul, Primăria credea probabil că nu mai vin retrocedările şi că dispune de pământ pentru totdeauna", a spus Băsescu.

El a precizat că proprietarii terenului de sub Satul Francez au câştigat în instanţă terenul şi că municipalitatea "era în defect în două zone: faţă de investitorul francez care a construit World Trade Center şi Satul Francez şi faţă de proprietari".

"Soluţia pe care am găsit-o a fost să ofer proprietarilor un teren care era cert terenul Primăriei, pe care aveam acte de proprietate. Vă pot asigura că acolo era spaţiu verde. Demagogic şi mediatic se face o confuzie. Restaurantul Bordei şi terenul din jurul lui nu a fost restituit de Primărie, a fost un alt scandal pentru declasificarea lui, a fost făcut de Ministerul Culturii, nu ştiu cine a dat restaurantul Bordei", a spus Băsescu.

El a menţionat că Primăria a restituit "o suprafaţă echivalentă".

"Am dat la schimb proprietarilor şi niciodată domnului Constanda - actul semnat şi întabularea s-au făcut pe numele proprietarilor Lincaru şi încă o familie - am dat acest teren dar ei ştiau că pe acest teren nu pot construi decât pe 15 % din surpafaţă. Asta arată şi PUG. Familia Lincaru a vândut, înţeleg, la doi proprietari terenul, sau au fost două vânzări succesive. Eu nu am făcut restituirea către domnul Costanda, ci către familia veche, care era vechiul proprietar", a spus Băsescu.

El a precizat că la momentul în care a adoptat această soluţie se ştia că Primăria a pierdut terenul de sub Satul Francez, iar "aşa numitul grup de la Băneasa, Bitner-Petrache, aveau ca obiectiv să pună mâna pe vilele din Satul Francez urmare a colapsului legal în care intrase Primăria Capitalei".

Potrivit acestuia, "tot acest joc se face din alt motiv".

"De fapt se fac presiuni pentru ca Primăria să ajungă la concluzia să îi dea domnului Constanda terenul de sub Satul Francez, cu tot cu vile, cu sală de sport, cu club şi să lase terenul acesta. Unde consider că a fost o eroare şi am spus-o la Alba Iulia, de faţă cu judecători, cu procurori, cu toată lumea. Este o lege de dezvoltare a oraşului, se numeşte Planul de Urbanism General. În acel Plan se spune foarte clar că nu se poate construi pe mai mult de 15% din suprafaţă şi cu o înălţime mai mare de P + 2", a spus Băsescu.

El a precizat că este de părere că judecătorii ar fi trebuit să ţină cont de Planul de Urbanism general atunci când au dat o hotărâre prin care să se modifice acest act.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici