Băsescu se întâlneşte, marţi, cu grupurile parlamentare care susţin Guvernul

Preşedintele Traian Băsescu se întâlneşte, marţi, cu grupurile parlamentare care susţin Guvernul, pentru discuţii privind măsurile impuse de acordul cu FMI, UDMR anunţându-şi decizia de a susţine protejarea pensiilor mici, iar UNPR pronunţându-se pentru menţinerea pensiei minim garantate.

25 afișări
Imaginea articolului Băsescu se întâlneşte, marţi, cu grupurile parlamentare care susţin Guvernul

Băsescu se întâlneşte, marţi, cu grupurile parlamentare care susţin Guvernul (Imagine Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Preşedintele Traian Băsescu va avea marţi, la Palatul Parlamentului întâlniri succesive cu grupurile parlamentare din arcul guvernamental, prima discuţie fiind la ora 12.00 între şeful statului şi parlamentarii PDL, a declarat pentru MEDIAFAX preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

Ea a precizat că grupurile reunite ale PDL vor avea o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu "pe marginea scrisorii cu FMI şi a măsurilor pe care Guvernul şi le va asuma".

Potrivit Robertei Anastase, şeful statului se va întâlni la Parlament cu grupurile parlamentare ale PDL la ora 12.00, cu parlamentarii UDMR la ora 14.00, cu grupul parlamentar al UNPR la ora 15.00 şi cu grupul minorităţilor naţionale la ora 20.00.

Aceste discuţii au fost stabilite după întâlnirea, de la Cotroceni, de săptămâna trecută şi vor avea loc la solicitarea grupurilor parlamentare din arcul guvernamental, a precizat preşedinta Camerei Deputaţilor.

Ea a arătat că, după aceste discuţii, Guvernul urmează să adopte, cel mai probabil în şedinţa de miercuri, scrisoarea de intenţie cu FMI, măsurile pe care le va lua şi să urmeze procedura de asumare a răspunderii pe aceste măsuri.

Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat, luni, că la întâlnirea programată cu preşedintele Traian Băsescu, la Parlament, înainte de trimiterea scrisorii către FMI, grupul reprezentanţilor Uniunii va insista pe importanţa protejării celor care au pensii mici.

"Cel mai important este că noi vrem să îi protejăm pe cei cu pensiile mici. Acesta este punctul cel mai sensibil pe care vrem să îl abordăm, vrem să discutăm acest lucru cu preşedintele", a declarat Marko Bela.

El a precizat că întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu este programată la ora 14.00, la Parlament, iar la aceasta vor lua parte toţi parlamentarii Uniunii.

"Intâlnirea este programată cu toţi senatorii şi deputaţii UDMR, de la ora 14.00, la Parlament. Preşedintele se va întâlni nu cu o delegaţie, ci cu toţi reprezentanţii UDMR în Parlament", a afirmat Marko.

UNPR va susţine, la discuţiile cu preşedintele Băsescu, menţinerea actualei valori a pensiei minim garantate, de 350 lei. Preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a precizat pentru MEDIAFAX că independenţii vor insista, pe de altă parte, ca reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor şi cu 15% a pensiilor să fie măsuri cu caracter temporar.

Diaconescu a menţionat că UNPR va solicita Guvernului ca asumarea răspunderii pe pachetul de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare să fie însoţită de un plan de acţiuni concrete care să stimuleze creşterea veniturilor bugetare, în special reconsiderarea dimensiunilor structurilor administraţiei locale şi centrale.

"În opinia noastră, acordul cu Fondul Monetar Internaţional este absolut necesar, el referindu-se strict la deficitul bugetar, care riscă, altfel, să iasă de sub control. Măsurile anticriză adiacente sunt necesare şi ele şi suntem dispuşi să contribuim cu propriile noastre propuneri în acest sens", a mai afirmat el.

Parlamentarii minorităţilor naţionale se vor întâlni, marţi, la ora 20.00, cu preşedintele Traian Băsescu şi vor susţine două propuneri economice referitoare la TVA, a declarat, luni pentru MEDIAFAX, liderul grupului Varujan Pambuccian.

"Toată lumea discută de o lună chestiuni privind reducerea cheltuielilor. Orice variantă nedublată de măsuri de creştere economică ne duce la imposibilitatea de plăţi. Este momentul să discutăm cum facem să evităm dezastrul. Noi vom avea două propuneri, ca plata TVA să se facă în momentul încasării şi nu al facturării, iar a doua propunere este 25% TVA şi cotă unică 4%", a explicat Pambuccian.

Potrivit lui Varujan Pambuccian, parlamentarii minorităţilor naţionale nu vor accepta niciodată o creştere a fiscalităţii.

Guvernul ar urma să aprobe miercuri scrisoarea de intenţie către FMI. Premierul Emil Boc a anunţat că măsurile impuse de acordul de împrumut cu FMI ar putea fi adoptate prin asumarea răspunderii Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici