Băsescu: Soluţia privind indemnizaţia şi concediul pentru mame este bună, împacă toate opţiunile. Vezi aici declaraţiile preşedintelui

Preşedintele Traian Băsescu a apreciat, miercuri seară, la TVR, că soluţia Guvernului privind indemnizaţia şi concediul pentru creşterea copilului este bună, pentru că previne deprofesionalizarea şi împacă toate opţiunile posibile.

25 afişări
Imaginea articolului Băsescu: Soluţia privind indemnizaţia şi concediul pentru mame este bună, împacă toate opţiunile. Vezi aici declaraţiile preşedintelui

Băsescu: Soluţia privind indemnizaţia şi concediul pentru mame este bună, împacă toate opţiunile (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Băsescu a menţionat că soluţia Guvernului este unabună.

"În primul rând, are o variantă dinamică, cea care iniţial afost prevăzută de Guvern, adică poţi să stai acasă doi ani înurmătoarele condiţii: indemnizaţie, în primul an, de la 600 minimumpână la 3.400 de lei şi nimic începând din luna a 13-a, altfelspus, concediu fără plată. În acelaşi timp, această variantădinamică spune că dacă în primele 12 luni mama decide să meargăsă-şi reia activitatea, mai primeşte până la sfârşitul celor 24 deluni 500 de lei adiţional la salariul pe care îl primeşte", aadăugat preşedintele, apreciind că este vorba despre "o variantăcare stimulează întoarcerea în câmpul muncii a mamei şi previnedeprofesionalizarea".

Băsescu a mai spus că statul nu este în totalitateresponsabil pentru copil şi că şi mama are partea ei deresponsabilităţi.

"Responsabilitatea este împărţită. Până la urmă, nu este statulresponsabil total pentru copil. Şi mama are responsabilităţile eişi în acelaşi timp rămâne şi cu responsabilităţi socialeimportante, acelea de a se întoarce în câmpul muncii", a spus şefulstatului.

Pe de altă parte, el a explicat că există şi "varianta statică"ce presupune un concediu de 24 de luni cu o indemnizaţie în funcţiede venitul din ultimul an, care variază între 600 şi 1.200 delei.

"Cred că au fost împăcate toate opţiunile. Iar mamele vor puteaopta", a spus preşedintele.

"În orice caz, în ultima vreme am observat că România nu mai arefemei, are mămici. Şi nu mai are copii, are bebeluşi. Toată ţaraasta a devenit o ţară de mămicuţe şi bebeluşi. Sunt femei caretrebuie să aibă şansa reintegrării sociale după naştere şi veţivedea că varianta dinamică va fi mult mai căutată de femei decâtcea statică", a susţinut Băsescu.

Preşedintele a spus că soţia sa a stat acasă trei luni după ce anăscut, în cazul ambilor copii.

În ceea ce priveşte economiile făcute prin aceastămăsură, preşedintele a spus că va fi voba despre 100 de milioane delei în 2011 şi de 500 de milioane de lei în 2012.

Mamele vor avea posibilitatea să opteze şi pentru un concediu dedoi ani pentru creşterea copilului, dar cu o indemnizaţiemaximă plafonată la 1.200 lei, a decis Guvernul.

Premierul Emil Boc a anunţat, la finalul şedinţei de miercuri aGuvernului, că mamele vor putea opta pentru un concediu de creşterea copilului pentru o perioadă de doi ani, dar cu o indemnizaţiecuprinsă între minimum 600 lei şi maximum 1.200 lei.

Pentru un concediu de un an, indemnizaţia maximă va fi de 3.400lei. Dacă se întorc la muncă înainte de sfârşitul perioadei de unan de concediu, mamele vor beneficia de o primă lunară de 500 leipentru întregul interval de până la 24 luni.

Dacă se întorc însă la muncă după primul an de concediu pentrucreşterea copilului, mamele nu vor mai beneficia de aceststimulent.

Stimulente nu vor fi acordate nici mamelor care optează pentruconcediu de doi ani cu indemnizaţie maximă de 1.200 lei.

"Subliniez faptul că s-a avut în vedere 75% din mediaveniturilor nete realizate pe ultimele şase luni, în oricare dintrevariante, inclusiv la cei care se află în momentul de faţă înplată, iar de la 1 ianuarie, vor avea 75% din media veniturilornete realizate pe ultimele 12 luni", a spus Boc.

Mamele aflate deja în concediu de creştere a copilului nu vor fiafectate de aceste modificări.

Despre afirmaţiile lui Geoanăprivind vizita la Vîntu: Un om care are multă mizerie înspate

"Acum aveţi explicaţia de ce nu l-am desemnat să primeascăonorul Armatei de Ziua Naţională! Este un om care are multă mizerie în spatelelui (...) Până şi la un an după ce a pierdut penibil alegerile,continuă să mintă", a declarat preşedintele.

Coaliţia a luatmăsurile care trebuiau în an de criză, va rezista până în 2012, îiadmir

"Eu îi admir pe oamenii din coaliţie pentru câtă răbdareau să o menţină", a spus Băsescu la TVR.

Preşedintele a apreciat că cei din coaliţie au luat măsurile care trebuiauluate într-un an de criză, menţionând că este vorba de 11măsuri.

El a declarat, răspunzând unei întrebări, că este de părere căactuala coaliţie va rezista până în 2012, pentru că s-a dovedit afi solidă.

Se vor desfiinţa 200 de spitale;acestea ar putea fi transformate în azile şicreşe

"Ministerul Sănătăţii trebuie să închidă 200 de spitale mici, fărădotare, în care omul nu are nicio şansă aproape. I se dă doarprimul ajutor oricum, acum şi este trimis la Bucureşti cu osalvare. Începe acest proces de închidere a spitalelor i detransformare a lor, ca primă soluţie, în azile pentru bătrâni şi încreşe, în funcţie de nevoile sociale ale zonei", a explicatpreşedintele.

Elicoptere ale armatei vor devenisanitare, nu vor mai sta numai gata derăzboi

"Anul acesta s-au transferat spitalele la administraţiilelocale. Anul viitor se începe procesul de închidere a spitalelorneperformante, care nu pot asigura asistenţă medicalăcorespunzătoare. Odată cu acest proces, cadrele medicale, mediciimerg în spitalele care rămân deschise, pentru că este un deficit demedici, de asistente medicale", a spus Băsescu.

Întrebat dacă vor exista de exemplu elicoptere care să poatătransporta pacienţii, preşedintele a spus: "Iată discuţia de lacoaliţie şi cu MApN-ul. SMURD şi Ministerul de interne au deja acumo capacitate destul de mare. Se vor mai achiziţiona elicoptere carevor fi utilizate pentru acest scop din Facilitatea Schengen. Ne-aumai rămas nişte bani la dispoziţie".

"Şi de asemenea, Armata dispune de elicoptere pe care le vatransforma în elicoptere sanitare, în aşa fel încât să nu steanumai gata de război, ci să facă şi un lucru util pe timp de pace,ceea ce duce şi la antrenarea piloţilor şi la utilizarea unui parcde elicoptere suficient pentru a înlesni intervenţia rapidă legatăde bolnavi. Deci armata îş va dezvolta propriul ei zbor", aexplicat preşedintele.

Despre decizia Comisiei juridiceîn cazul Ridzi: Inadmisibilă, plenul să fie maiînţelept

Băsescu a spus, la TVR, că decizia este inadmisibilă din punctul de vedere alPDL, pentru că nu poţi critica faptul că Parlamentul îlprotejează pe Adrian Năstase şi, în acelaşi timp, să nu permiţianchetarea unui fost ministru din propria tabără.

Preşedintele a spus că poate înţelege faptul că cei din PDL auavut slăbiciunea de a pleca, în luarea deciziei, de la situaţiagrea de sănătate în care se află Ridzi.

Cu toate acestea, potrivit preşedintelui, decizia esteinadmisibilă. El a menţionat că speră că plenul va fi maiînţelept.

"Nu le scuz acţiunea", a spus Băsescu.

Nu cred că Mircea Geoană trebuieschimbat de la şefia Senatului

Întrebat ce crede despre faptul că declaraţiile făcute (pe temavizitei la Sorin Ovidiu Vântu şi criticile la adresa lui VictorPonta - n.r.) l-ar putea costa pe Mircea Geoană funcţia depreşedinte al Senatului, şeful statului a spus: "Eu nu cred că Mircea Geoană trebuieschimbat".

"Trebuie să avem stabilitate în funcţionarea instituţiilor. Afost desemnat, este ales de cameră, este un regulament al camerei",a spus preşedintele.

Dacă nu revine cufapte la ce spunea despre anticorupţie, PDL nu va mai fi partidimportant

"Dacă nu revine cu fapte la ceea ce susţinea când era înopoziţie, PDL-ul îşi diminuează şansele de a mai fi partid important peeşicherul politic. Sunt convins că va recupera în 2011 şi 2012 ceeace a pierdut ca urmare a măsurilor anticriză. Dar dacă nu va revenişi la discurs, şi la acţiune anticorupţie în interiorul său, nu vareatinge cifrele la care ar merita să revină, pentru că estepartidul care şi-a asumat tractarea acestei ţări prin criză şi vaavea succes - ţara a evitat derapajul, va începe să crească", aspus şeful statului la TVR.

În ianuariediscutăm cu o delegaţie din Kazahstan despre eşalonarea creanţeiRompetrol

Şeful statului a spuscă i-a propus preşedintelui din Kazahstan, recent, eşalonarea pe2-3 ani a plăţilor, în sume şi termene fixe, înţelegând căRompetrol este în dificultate în prezent din cauza crizei.

Băsescu a menţionat că Nursultan Nazarbaev a răspuns căîn ianuare va fi trimisă la Bucureşti o comisie pentru a discutaeşalonarea. "În ianuarie va fi trimisă o comisie pentru adiscuta eşalonarea şi asigurarea că Kaz Munai Gaz îşi va onoraobligaţiile fără să încerce să meargă pe metodele pe care şi acumvăd că domnul Patriciu încearcă să le promoveze", a spusBăsescu.

El a insistat pe subiectul datoriilor pe care statul romântrebuie să le încaseze. "Nu-mi datorează nimic (Patriciu, n.r.). Săvină avocaţii. Aici discutăm de 580 de milioane de dolari pe carestatul român trebuia să îi încaseze şi nu discutăm de valoareaacţiunilor. Cei 580 de milioane de dolari pot fi plătiţi şi înacţiuni, dacă aşa hotărâm, dar trebuie să acopere valoarea de 580de milioane de dolari la data returnării", a spus Băsescu.

Calculatorul luiRidzi a fost de mult investigat, dar trebuie la dosar documentelegale

Preşedintele a făcut aceste declaraţii în contextul uneireferiri la Monica Ridzi: "Am ţinut foarte mult la Monica Ridzi, catânăr care a evoluat în PDL".

Traian Băsescu a adăugat însă că nimic nu justifică lipsa unuivot pentru a extinde ancheta penală în acest caz.

Preşedintele a spus că a perceput votul din Comisia juridică aCamerei ca pe "o dovadă că «Nu lăsăm un om bolnav laananghie»".

"Anul trecut au votat foarte prompt trimiterea în faţaprocurorilor a Monicăi Ridzi. Acum procurorii au mai cerutextinderea anchetei pe sistemul informatic. Deci se ia calculatorulca să vadă ce a fost în el. Cât de ridicolă poate fi atitudineaasta...adică «o apărăm pe Monica Ridzi că nu le dăm voieprocurorilor să ia calculatorul». Dacă vreţi să fiu foarte sincer,eu cred că acel calculator a fost demult investigat dar trebuiepuse în dosar documente legale. Dacă n-a fost investigat este oprostie că n-au avizat extinderea anchetei şi asupra mijloacelorIT", a spus preşedintele.

Sunt optimist legatde evoluţiile viitoare ale României

"Suntoptimist legat de evoluţiile viitoare ale României", a spuspreşedintele la TVR.

El a adăugat că România are bani europeni la dispoziţie pentrudezvoltare şi că vor fi găsite resursele necesare pentru acoperireadeficitului bugetar.

"Avem bani cu care să ne dezvoltăm - bani europeni. Vom găsiresurse cu care să ne acoperim deficitul bugetar. Nu e bine că încămai împrumutăm pentru consum, va trebui şi la anul să plătim şi dinîmprumuturi şi pensiile şi salariile şi ajutoarele sociale. DarRomânia este pe un drum de ieşire din criză şi nu vom ajunge caţările pe care le vedem deja intrate în derapaj şi vom mai vedea şialtele", a spus el.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici