Băsescu: Ştim cert că 13 state ne-au susţinut la Consiliul JAI pe Schengen

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că în privinţa sprijinului pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen în Consiliul JAI de săptămâna trecută este "cert" că 13 state au avut poziţii favorabile şi trei s-au exprimat negativ, însă la vot situaţia ar fi fost diferită.

793 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Ştim cert că 13 state ne-au susţinut la Consiliul JAI pe Schengen

Băsescu: Ştim cert că 13 state ne-au susţinut la Consiliul JAI pe Schengen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Când 13 state te susţin, trei vorbesc şi restul tac, la ce te gândeşti? Ştim cert că 13 state ne-au susţinut. Dacă se supunea la vot, nu ştii ce ieşea. Trei s-au expus direct, au spus «nu», iar restul, până la 26, mai era drum (...) Vă spun fără ezitare. Au fost state care au spus că nu se leagă la cap dacă sunt Germania, Olanda, Finlanda, dar, dacă ar fi trebuit să se solidarizeze la un vot, probabil s-ar fi solidarizat cu Germania. Să nu credeţi că toată lumea se solidarizează cu noi. Nu, sunt şi alte interese", a declarat TrTraian Băsescu

Preşedintele a arătat că opoziţia aderării la Schengen exprimată de cele trei ţări este legată de MCV, nu de problema "imigraţiei sărăciei".

"Toţi ştiu că aceste lucruri nu au legătură unul cu altul. Nu o văd nici pe doamna Merkel, nici pe premierul olandez, nici pe premierul finlandez în stare ca, noi având un MCV curat, ei să spună nu", a afirmat el.

Băsescu a arătat că în ultima perioadă a fost în legătură cu cabinetul cancelarului Merkel prin intermediul consilierilor de Afaceri europene şi prin comunicarea acestora s-a agreat formularea finală din Consiliul JAI.

"Tot timpul am fost în legătură cu Cabinetul doamnei Merkel, prin cei doi consilieri, eu am unul pe probleme europene, dânsa are un consilier pe probleme europene. Pot să vă spun că între aceşti doi consilieri s-a agreat formularea finală din Consiliul JAI", a spus Băsescu.

Întrebat despre criticile USL referitoare la faptul că PDL şi el nu şi-au folosit relaţia cu creştin-democraţii din Germania pentru a influenţa poziţia Guvernului federal de la Berlin, Băsescu a spus că aceasta este o abordare "balcanică", care nu este valabilă la nivel european.

"La noi încă văd politicieni abordând balcanic lucrurile. «Să vorbească Băsescu, că are o relaţie bună cu nu ştiu cine şi să rezolve lucrurile». În Uniunea Europeană nu abordezi aşa (...) «Ştii ceva, am eu nişte miniştri, am eu nişte parlamentari, hai măi treceţi cu vederea, că ce fac, dau de o bere, de un tronson de autostradă». Aşa ceva nu se poate", a afirmat Băsescu.

De asemenea, el a subliniat că România a îndeplinit toate criteriile tehnice pentru aderare, iar contrabanda cu ţigări de pe frontiere nu a contat în discuţie, problema fiind şi în alte state membre.

"Frontiera noastră e la fel de sigură ca frontiera Olandei prin portul Rotterdam, pe unde intră containere cu ţigări, cu whiskey. Sunt riscuri asumate. Nu puteţi spune că nu e niciun risc pe frontiera olandeză, italiană, franceză. Deocamdată, m-am uitat cu mare atenţie, am capacitatea de a sesiza lucrurile fine, e categoric că toată opoziţia la intrarea în Schengen s-a oprit la MCV. Nimeni nu reproşează că ar putea fi trafic de ţigări din Ucraina. Sunt vechi state membre pe unde se face trafic, dar se luptă împotriva acestui lucru", a mai afirmat şeful statului.

Premierul Ponta a declarat, duminică, la Antena 3, că aşteaptă ca preşedintele Băsescu să prezinte, marţi, în Parlament adevărul despre discuţiile din Consiliul JAI privind aderarea României la Schengen, şi anume să explice că doar Germania a fost împotrivă, iar Olanda şi Finlanda au propus o nouă discuţie în decembrie.

"Domnia sa, ca şi mine, după şedinţa JAI am avut acces, prin natura funcţiilor, la ce s-a întâmplat exact acolo, avem din interior toate discuţiile, şi mă aştept ca preşedintele Băsescu să spună adevărul despre ce a fost la JAI. În Consliul JAI a fost Germania împotrivă, şi au fost două ţări, Olanda şi Finlanda, care au spus să se mai discute în decembrie. În schimb, au fost 13 ţări, şi toate celelalte după aceea, care au luat cuvântul şi au spus că este incorect ce i se întâmplă României, că nu e normal să se folosească de România şi Bulgaria pentru probleme interne", a spus Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici