Băsescu: Ştiu cine va fi ministru pentru afacerile europene. Trebuie să fie credibil la Bruxelles

Şeful statului a declarat luni că ministerul pentru fondurile europene va fi înfiinţat imediat după reunirea Parlamentului în sesiunea de toamnă, el menţionând că ştie cine va fi deţinătorul acestui portofoliu, fiind "convenit cu premierul" şi trebuind să fie un om credibil la Bruxelles.

636 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Ştiu cine va fi ministru pentru afacerile europene. Trebuie să fie credibil la Bruxelles

Preşedintele Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Preşedintele Traian Băsescu a precizat, răspunzând unei întrebări, că ministerul va fi creat imediat ce Parlamentul revine din vacanţă şi se poate face modificarea structurii Guvernului.

El a menţionat că structurile de plăţi, de control trebuie puse într-o legătură cu Guvernul. Potrivit lui Băsescu, în prezent, structuri precum UCVAP, ANRMAP, ACIS, cerute de regulamentele UE, "sunt anexate pe ici pe colo sau sunt freelancer-i", iar acestea vor fi concentrate în coordonarea unui ministru.

"Acest control trebuie să aibă şi o independenţă, dar în acelaşi timp şi forţă de a-şi impune punctele de vedere în Guvern", a explicat Băsescu la TVR, arătând că, în momentul de faţă, aceste structuri nu sunt reprezentate în executiv.

"Vor stabili premierul, coaliţia, pe cine desemenază, dar structura se va crea", a mai spus el.

Întrebat cine ar putea ocupa postul de ministru, Băsescu a răspuns că "în primul rând trebuie să fie un om credibil la Bruxelles".

"Nu fac un secret din a vă spune că ştiu cine va fi, e convenit cu premierul. Şi va fi la momentul la care Parlamentul este aici", a mai spus el.

Surse politice au declarat agenţiei MEDIAFAX, în 7 iulie, că înfiinţarea unui minister de Afaceri Europene, condus de liderul UNPR Marian Sârbu sau de consilierul prezidenţial Leonard Orban, fost comisar european, şi care să gestioneze inclusiv proiectele finanţate din fonduri UE, a fost discutată de preşedintele Băsescu cu premierul Boc, în întâlnirea din aceeaşi zi, la Palatul Victoria.

Viitorul minister al Afacerilor Europene va coordona Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) din subordinea premierului şi, probabil, Autoritatea de Audit de pe lângă Curtea de Conturi, nu şi autorităţile de management, urmând să fie condus de o persoană cu rang de ministru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici