Băsescu susţine că nu trebuie să mai sperie o reclamaţie făcută la DNA

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la TVR 1, că nu crede că trebuie să nu mai sperie "contactul cu instituţiile statului", aşa cum în prezent "sperie că o reclamaţie făcută la DNA se materializează prin chemarea celor responsabili de un proiect sau altul, la procurori, să dea explicaţii".

19 afișări
Imaginea articolului Băsescu susţine că nu trebuie să mai sperie o reclamaţie făcută la DNA

Băsescu susţine că nu trebuie să mai sperie o reclamaţie făcută la DNA

El a făcut această declaraţie, într-o emisiune, în contextul în care se referea la accesarea fondurilor UE.

Băsescu a spus că agricultura din România trebuie să beneficieze de banii UE prin accesarea de proiecte şi că aceleaşi fonduri sunt necesare pentru proiectele de infrastructură, în legătură cu care "lucrurile au început să se mişte" prin organizarea de licitaţii pentru tronsoane de autostrăzi.

Întrebat, în acest context, dacă este de părere că în 2008 se pot accesa mai multe fonduri, având în vedere că, în anii electorali, administraţia este reticentă în a derula programe de anvergură, preşedintele a răspuns: "Eu refuz să cred că în momentul de faţă instituţiile statului, care au reguli bine puse la punct pentru că sunt regulile Uniunii Europene, mai trăiesc cu teama «dacă promovez un proiect ce o să zică nu ştiu ce Guvern care vine după mine?». Nu o să zică nimic niciun guvern", a spus Băsescu.

Şeful statului a spus că nu crede că administraţia din România se mai împiedică de abordări reticente legate de derularea proiectelor în anii electorali.

"La noi s-a obişnuit: în general cei care au făcut ceva au devenit subiect de critică. Cei care nu au făcut nimic, vedeţi, toată lumea spune: «Ce ministru bun, nici nu am auzit de el!». Cei în mandatul cărora s-a întâmplat câte ceva sunt controversaţi, pentru că apar părerile pro şi contra. Eu nu cred că în momentul de faţă administraţia română se mai împiedică în acest tip de abordare", a spus Băsescu.

El a adăugat că instituţiile de control ale statului "nu au decât să controleze".

"Şi e obligatoriu să controleze. Pe noi ne sperie că ne controlează Curtea de Conturi, ne sperie că o reclamaţie făcută la DNA se materializează prin chemarea celor responsabili de un proiect sau altul, la procurori, să dea explicaţii", a spus Băsescu.

Realizatorul emisiunii i-a replicat că acest lucru se explică prin faptul că "omul nu vrea la DNA".

"Da, dar dacă dumneavoastră sau eu facem o reclamaţie, aceeaşi legislaţie a noastră îl obligă pe procuror să îl întrebe pe cel reclamat ca să poată închide sau continua ancheta. Deci, nu cred că trebuie să ne mai sperie contactul cu instituţiile statului. Democraţia lasă această libertate oricui, să se întrebe, să aibă dubii, să reclame şi să primească un răspuns", a spus Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici