Băsescu: Tentaţia liderilor justiţiei - să nu se mişte-n front. Au devenit un soi de dumnezei ai naţiunii

Fostul preşedinte Traian Băsescu spune că este de acord cu procurorul şef al DNA că, din punct de vedere penal, protecţia Parlamentului nu trebuie să existe, dar în acelaşi timp trebuie garanţia că nu există "procurori care îşi fac un titlu de glorie din a pune scalpuri la cingătoare".

1262 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Tentaţia liderilor justiţiei - să nu se mişte-n front. Au devenit un soi de dumnezei ai naţiunii

Băsescu: Tentaţia liderilor justiţiei-să nu se mişte-n front. Au devenit un soi de dumnezei ai naţiunii (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Într-o intervenţie telefonică la o emisiune a postului B1 Tv, Băsescu a arătat că este de acord cu eliminarea imunităţii aleşilor pe probleme de justiţie, însă ar trebui păstrată imunitatea privind declaraţiile politice.

"Hai să o luăm cu exemple practice, altfel risc să generez speculaţii. Eu, ca om politic, sunt de acord că un ticălos care modifică probe, fie el şi senator, deputat sau ministru, pentru a putea înşela justiţia, trebuie să fie arestat fără să îi mai dea Senatul sau Tăriceanu vreun aviz. Un om care prin modificarea probelor încearcă să înşele justiţia n-are ce să primească protecţie de la Parlament. A fost un caz (...), un om care a vrut să se sustragă urmăririi penale, n-are de ce să primească protecţie din partea Parlamentului. Deci aici trebuie umblat undeva... în Constituţie, în legi, în modul de interpretare a literei şi spriritului Constituţiei" a arătat Băsescu.

"În schimb, un tip de imunitate trebuie să rămână. Dau un exemplu. Ponta nu merge într-o emisiune să nu spună Băsescu trebuie să meargă în puşcărie, e părerea lui (...). În opinia mea, trebuie să rămână indiscutabil imunitatea pentru declaraţii şi pentru atitudini politice, pentru puncte de vedere politice, nu doar în Parlament, ci şi în spaţiul public. Eşti om politic, ai dreptul şi chiar eşti obligat să ai puncte de vedere la adresa oponenţilor politici şi trebuie să fii protejat. În schimb, dacă discutăm de infractori, ei nu au dreptul la niciun fel de protecţie din partea Parlamentului", a declarat fostul şef al statului.

El a fost întrebat cum i se pare cererea procurorului şef al DNA privind o ridicare completă a imunităţii parlamentarilor.

Fostul preşedinte a susţinut că, deşi sunt destule lucruri care sunt departe de ceea trebuie, în justiţie, tentaţia liderilor săi ar fi aceea ca "nimeni să nu mişte în front", "nimeni nu are voie să vorbească".

"Când deschizi gura să spui ceva despre justiţie, vei vedea câţiva lideri ai justiţiei care imediat ţipă şi vor să meargă la Inspecţia Judiciară să li se apere prestigiul. N-ai voie să ai păreri despre justiţie, deşi sunt destule lucruri care sunt departe de a fi ce trebuie, dar tentaţia liderilor justiţiei, fie că vorbim de Înalta Curte de Casaţie, de Parchetul General, de DNA, este să nu mişte nimeni în front. Nimeni nu are voie să vorbească. Au devenit un soi de dumnezei ai naţiunii care dau lecţii la toţi şi se ocupă mai mult de a înăbuşi orice formă de dezbatere la nivel politic despre justiţie şi, dacă vreţi, la nivel public... pentru că eu am experienţă, cred că am vreo trei reclamaţii la Inspecţia Judiciară după ce mi-am terminat mandatul", a declarat Băsescu.

Fostul şef al statului a mai spus că sistemul de justiţie este încă în proces de perfecţionare, însă are tare vechi care îl marchează din interior.

"Iar eu, după terminarea mandatului, aş vrea să vorbesc despre justiţie, pentru că sunt multe lucruri care trebuie făcute, am acumulat o experinţă, aş vrea ca ceea ce vorbesc să genereze dezbatere publică. Iar dacă liderii justiţiei din ziua de azi vor să acrediteze ideea că ei reprezintă nişte instituţii perfecte, vă spun cu toată responsabilitatea că mint. Acest sistem al justiţiei este încă în proces de construire, încă în proces de perfecţionare, încă are tare ale anilor '90 care îl marchează în interior şi mascăm foarte bine acest lucru, încă are probleme de pregătire profesională şi, am observat o tendinţă în ultimele luni, un soi de discreţionarism. După ce mi-am terminat mandatul, fortuit, am fost în legătură cu foarte mulţi avocaţi, nu vreţi să ştiţi ce spun avocaţii despre modul cum se comportă cu ei procurori sau judecători, dar în mod deosebit în timpul anchetei penale cum se poartă de multe ori procurorii cu ei", a susţinut Băsescu.

Traian Băsescu s-a arătat de acord cu procurorul şef al DNA în privinţa eliminării protecţiei Parlamentului în cazurile penale, însă a subliniat necesitata unui echilibru.

"Sunt de acord cu doamna Kovesi că din punct de vedere penal nu trebuie să existe protecţia Parlamentului, în acelaşi timp, pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să avem garanţia că nu sunt procurori care şi-au făcut un titlu de glorie din a pune scalpuri de oameni politici la cingătoare, sau de oameni de afaceri importanţi. Trebuie să existe nişte garanţii de echilibru. Acesta este un stat de drept corect, în care puterile sunt în echilibru una faţă de alta. Şi, repet, niciun politician corupt nu trebuie menajat, niciun politician care a modificat probe necesare justiţiei nu are altă soartă decât să fie arestat (...)", a precizat Băsescu.

Fostul preşedinte a pledat pentru o justiţie sobră, explicând că spectacolul este păgubos.

"După mine, acest val de arestări, şi când trebuie, şi când nu trebuie, nu va face decât să ducă la discreditarea justiţiei. Mai arătaţi-mi o singură ţară în Europa unde se întâmplă aşa ceva. (...) Vreau o justiţie care să se perfecţioneze faţă de stadiul la care am lăsat-o eu (...), dar nu trebuie să avem o justiţie discreţionară. Trebuie să avem o justiţie sobră, care să impresioneze omul şi să fie credibilă, nu una de spectacol. (...) Eu ştiu că acum pierd foarte mult pledând pentru o justiţie sobră, pentru că sunt foarte mulţi care gustă acest spectacol al justiţiei, dar el este păgubos", a mai spus Băsescu.

Procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, a afirmat că imunitatea parlamentarilor ar trebui eliminată complet, apreciind că nu este normal ca un vot politic să se substituie justiţiei şi că este o aplicare preferenţială a legii, prin care se creează discriminări faţă de restul populaţiei.

Codruţa Kovesi a spus, miercuri seară, la Digi24, că nu este normal ca un vot politic să se substituie justiţiei, ea criticându-i pe parlamentari pentru că fac scut în jurul colegilor lor care au probleme cu legea, blocând actul de justiţie.

"Să fie eliminată complet (imunitatea parlamentară -n.r.). Nu e normal ca un vot al unor politicieni să blocheze justiţia sau să se substituie justiţiei (...) Orice cerere de arestare pe care procurorii o fac este supusă controlului judecătoresc (...) Dacă vorbim de solicitări de arestare preventivă, atunci avem un tratament preferenţial în favoarea parlamentarilor. Un cetăţean care nu e parlamentar şi care comite acelaşi gen de faptă poate fi arestat oricând. Un parlamentar poate comite orice faptă de corupţie pentru că Parlamentul poate proteja şi nu votează arestarea preventivă. Este o aplicare preferenţială a legii", a spus procurorul-şef al DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici