Băsescu: Uniunea Europeană are Tratat

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri dimineaţă, că participanţii la summitul de la Lisabona au ajuns la un acord privind Tratatul UE, una dintre prevederile documentului fiind că Uniunea va avea cinci competenţe exclusive asupra statelor membre, „care sunt cedări de suveranitate”.

1 afişăre
Imaginea articolului Băsescu: Uniunea Europeană are Tratat

Băsescu: Uniunea Europeană are Tratat

El a participat, împreună cu ministrul de Externe Adrian Cioroianu, la prima rundă a lucrărilor informale ale Consiliului European, desfăşurate în capitala Portugaliei, Lisabona, rundă încheiată vineri dimineaţa.

Traian Băsescu şi Adrian Cioroianu au susţinut o declaraţie de presă, la ora 3.30 (ora Bucureştiului), în care şeful statului a anunţat că „Uniunea Europeană are Tratat”.

„Este încheierea unui efort de şase ani al Uniunii şi sincer mă bucur că în ultimii doi ani am fost parte la această frământare, iar de câteva luni chiar de-a binelea”, a spus Băsescu.

El a menţionat că, prin Tratatul în legătură cu care s-a ajuns la un acord, UE devine personalitate juridică, având capacitate de reprezentare pentru toate statele membre.

Băsescu a spus că prin tratat se extind competenţele Parlamentului European şi creşte rolul Parlamentelor naţionale în cooperarea cu Comisia Europeană şi cu Parlamentul European.

Referitor la procesul de luare a deciziilor, preşedintele a spus că, până în 2014, urmează să intre în funcţiune „votul cu dublă majoritate, care va înlocui regula actuală a consensului şi a dreptului de blocaj al oricărui stat”. Băsescu a explicat că principiul dublei majorităţi înseamnă că deciziile se iau de către 55 la sută din statele membre, dar care reprezintă 60 la sută din populaţia UE. Şeful statului a precizat că, dacă până în 2014 un singur stat va cere amânarea introducerii acestui principiu, atunci această regulă va fi introdusă cel mai târziu în 2017.

Băsescu a mai spus că, din 2014, doar două treimi din statele UE vor avea comisari europeni, ministrul de Externe adăugând că aceştia vor fi stabiliţi prin rotaţie.

Şeful statului a mai spus că în fruntea Consiliului European se va afla un preşedinte, cu un mandat de doi ani şi jumătate, care va putea deţine două mandate.

Băsescu a ţinut să sublinieze că în noul tratat se include Carta drepturilor fundamentale ale omului, existând două state, Marea Britanie şi Polonia, care şi-au rezervat dreptul să nu aplice integral această cartă.

Şeful statului a mai spus că, potrivit acestui nou tratat, Uniunea Europeană va avea un înalt reprezentant pentru politică externă şi probleme de securitate, care va avea statut de vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Traian Băsescu a mai declarat că, prin acest document, se creează politica europeană de securitate şi apărare, care obligă statele membre să se ajute unul pe celălalt în caz de agresiune sau de calamitate.

El a anunţat că Tratatul va fi semnat la Lisabona, în 13 decembrie, până atunci urmând să fie redactat documentul în toate limbile UE.

Băsescu a afirmat că actualul Tratat stabileşte competenţele UE pe trei categorii: exclusive – cedate de statele membre către Uniune, în cinci domenii, „statele rămânând să execute ce a stabilit Uniunea”; competenţe partajate, în care statele şi Uniunea au competenţe egale; domenii de susţinere, în care responsabilitatea aparţine în cea mai mare măsură statelor, „UE urmând să le susţină din când în când”.

„Va fi extrem de important dacă, spre exemplu, în alegerile europarlamentare, candidaţii, partidele vor aborda teme care vizează tratatul, spre exemplu cele cinci competenţe exclusive ale Uniunii, care sunt extrem de importante şi sunt cedări de suveranitate. Nu aş intra în ele, pentru că trebuie să le dezvoltăm pe toate”, a afirmat Traian Băsescu.

El a ţinut să explice că a făcut această declaraţie de presă pentru ca jurnaliştii români aflaţi la Lisabona să nu afle despre rezultatul summitului de la agenţiile internaţionale de presă.

La rândul său, ministrul Externe Adrian Cioroianu a spus că este foarte important ca mass media să transmită în ţară însemnătatea momentului istoric al acestui summit, al cărui rezultat arată capacitatea de negociere şi compromis în UE.

Potrivit lui lui Cioroianu, Tratatul este un pas important, care, deşi nu este un document perfect, care ar fi fost greu de obţinut, este „un document concret”.

Conform ministrului, chiar dacă s-au pierdut nişte lucruri la care partea română ţinea foarte mult, legate de însemnele şi imnurile UE, aceste lucruri dovedindu-se mai puţin importante în raport cu altele, documentul rămâne un pas important înainte.

El a menţionat că, în 2008, România va trebui să ratifice acest tratat şi depinde şi de mass media cum se va pune în discuţie în ţară această ratificare, care se poate face fie prin trecere prin Parlament, fie prin referendum.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici