Băsescu: Vom pleda pentru fixarea datei de începere a negocierilor pentru aderarea Macedoniei la UE

România va pleda la Consiliul European din iunie pentru stabilirea unei date de începere a negocierilor de aderare a Macedoniei la UE, "în contextul identificării unei soluţii în dosarul numelui", a declarat preşedintele Traian Băsescu, joi, la Skopje, la întâlnirea cu omologul macedonean.

16 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Vom pleda pentru fixarea datei de începere a negocierilor pentru aderarea Macedoniei la UE

Băsescu: Vom pleda pentru fixarea datei de începere a negocierilor pentru aderarea Macedoniei la UE (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Şeful statului l-a asigurat pe preşedintele Republicii Macedonia de întregul sprijin al României pentru aderarea acestei ţări la Uniunea Europeană şi NATO, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei remis MEDIAFAX.

"În acest sens, a declarat că România va pleda la Consiliul European din iunie pentru stabilirea unei date de începere a negocierilor de aderare, în contextul identificării unei soluţii în dosarul numelui. De asemenea, preşedintele României şi-a exprimat speranţa ca la Summit-ul NATO de la Lisabona, Republica Macedonia va primi invitaţia de aderare la Alianţa Nord-Atlantică. La finalul convorbirilor oficiale, s-a semnat Memorandumul de înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Republicii Macedonia privind cooperarea în domeniul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale", se arată în comunicat.

De asemenea, preşedintele Băsescu a avut întrevederi cu prim-ministrul Republicii Macedonia, Nikola Gruevski şi cu preşedintele Parlamentului, Trajko Veljanovski.

"Aceste întâlniri au prilejuit un schimb de opinii asupra oportunităţilor economice bilaterale, precum şi a modalităţilor de dinamizare a schimburilor comerciale. Preşedintele Traian Băsescu a exprimat disponibilitatea ţării noastre de a oferi expertiză Republicii Macedonia în procesul de integrare în structurile europene şi euroatlantice. În acest sens, a opinat că pe linie parlamentară cooperarea poate fi benefică şi pentru împărtăşirea experienţei legislativului român privind armonizarea legislaţiei naţionale cu acquis-ul comunitar", informează Preşedinţia.

Grecia şi Macedonia au o dispută legată de denumirea statului care doreşte să intre în UE.

De asemenea, în contextul vizitei au avut loc lucrările forumului economic româno-macedonean.

"În cadrul acestora, preşedintele Traian Băsescu a prezentat situaţia economică din România şi a impactului crizei economice şi financiare globale asupra acesteia. Forumul a constituit un bun prilej pentru familiarizarea cu mediul de afaceri şi oportunităţile de investiţii din cele două ţări. Programul a inclus şi o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Republica Macedonia, pe care şeful statului român i-a asigurat de sprijinul constant al autorităţilor române pentru eforturile lor de conservare şi promovare a identităţii lor culturale şi spirituale", se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici