Beneficii pentru cei din Academia de Ştiinţe Medicale, propuse de un senator PSD membru al forului

Membrii corespondenţi ai Academiei de Ştiinţe Medicale ar putea beneficia de o indemnizaţie lunară viageră egală cu 80% din salariul mediu pe economie, potrivit unei iniţiative legislative depuse de senatorul PSD Florian Popa, membru titular al acestui for.

641 afișări
Imaginea articolului Beneficii pentru cei din Academia de Ştiinţe Medicale, propuse de un senator PSD membru al forului

Beneficii pentru cei din Academia de Ştiinţe Medicale, propuse de un senator PSD membru al forului (Imagine: Catalina Filip/ Mediafax Foto)

"Membrii corespondenţi ai Academiei de Ştiinţe Medicale vor beneficia de o indemnizaţie lunară viageră egală cu 80% din salariul mediu pe economie'', potrivit unei propuneri legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr. 264/2004 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Medicale, proiect depus la Senat de senatorul PSD Florian Popa.

Legea prevede în prezent indemnizaţii doar pentru membrii titulari - mai exact o indemnizaţie lunară viageră egală cu salariul mediu pe economie. Proiectul de modificare iniţiat de Florian Popa prevede însă, în plus, că aceste indemnizaţii vor fi actualizate periodic ''conform prevederilor Legii bugetului asigurărilor de stat care precizează câştigul salarial mediu utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor de stat şi vor face parte din categoria veniturilor neimpozabile''.

Florian Popa este membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din Romania, potrivit cv-ului de pe site-ul Senatului României.

Iniţiatorul susţine că odată cu aprobarea Legii 187/2014 ar fi trebuit ca indemnizaţii lunare primite de membrii Academiei de Ştiinţe Medicale să fie majorate la nivelul salariului mediu în plată, pentru a corela valoarea indemnizaţiilor acestora cu valoarea ''activităţii profesionale recunoscute''.

''În prezent, cuantumul indemnizaţiei membrilor titulari este de 1600 de lei lunar, corecţia nefiind făcută din anul 2008'', se arată în expunerea de motive.

Potrivit normelor în vigoare, numărul maxim al membrilor titulari şi al membrilor corespondenţi ai Academiei de Ştiinţe Medicale este de 231, din care 190 de membri titulari. Nume ca Mircea Cinteză, Ioan Lascăr, Sorin Oprescu sau Adrian Streinu-Cercel se află pe lista membrilor titulari, potrivit site-ului Academiei de Ştiinţe Medicale.

''La momentul actual sunt 41 de membri corespondenţi, din care sub 60 de ani sunt 9 persoane, între 60-65 de ani sunt 10 persoane, între 65-70 de ani sunt 5 persoane, iar peste 70 de ani sunt 6 persoane'', se mai arată în expunerea de motive. Potrivit site-ului Academiei de Ştiinţe Medicale, printre aceştia se numără Mircea Beuran.

Potrivit sursei citate, "prin elaborarea prezentei propuneri legislative se doreşte o reparaţie necesară şi totodată o recunoaştere a contribuţiei de valoare a acestei unice categorii de oameni de ştiinţă care sunt membrii Academiei de Ştiinţe Medicale din România''. Iniţiativa legislativă este susţinută de 19 iniţiatori, parlamentari din rândul PSD, UNPR, UDMR , PNL şi ALDE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici