Berceanu: E puţin probabil ca UDMR să iasă din coaliţie, dar dacă se ajunge aici Guvernul nu rezistă

Preşedintele PDL Dolj, Radu Berceanu, apreciază că este "puţin probabil" ca UDMR să iasă din coaliţie, el afirmând, însă, că dacă se va ajunge aici Cabinetul Boc nu ar mai avea nicio şansă să reziste.

18 afișări
Imaginea articolului Berceanu: E puţin probabil ca UDMR să iasă din coaliţie, dar dacă se ajunge aici Guvernul nu rezistă

Berceanu: E puţin probabil ca UDMR să iasă din coaliţie, dar dacă se ajunge aici Guvernul nu rezistă (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Radu Berceanu a spus, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că nu crede în posibilitatea ca liderii maghiari, reuniţi la Târgu Mureş, să decidă ieşirea UDMR de la guvernare.

"Personal, eu ştiu că nu au această intenţie. A fost un moment care nu le-a convenit lor, nu ne-a convenit nici nouă. Sunt convins că UDMR nu are niciun motiv real şi concret ca să iasă de la guvernare şi, din câte am discutat cu un număr de decidenţi importanţi din UDMR, nu au de gând, la întâlnirea de la Târgu Mureş, să stabilească ieşirea de la guvernare", a spus Berceanu.

El susţine că UDMR ar urma să decidă, sâmbătă, la Târgu Mureş, "paşii" de urmat pentru ca majoritatea şi coaliţia să fie funcţionale în continuare.

"Au de gând să-şi stabilească un număr de paşi, de criterii, pe care apoi să le propună, luni, la întrunirea coaliţiei, în aşa fel încât lucrurile să se îndrepte şi astfel această majoritate, coaliţie şi Guvern să funcţioneze în continuare", a mai spus Radu Berceanu.

Întrebat care ar fi şansele ca Guvernul Boc să mai reziste în cazul în care UDMR ar lua decizia ieşirii de la guvernare, Berceanu a spus: "Guvernul nu va rezista. Nu are cum. Dacă UDMR va decide să iasă de la guvernare, actuala coaliţie devine minoritară fără doar şi poate, adică consistent minoritară. Probabil că o înţelegere, dacă este ruptă de o parte, determină posibilitatea ca şi alte părţi să aibă alte păreri. Aici mă refer la grupul minorităţilor. Prin acest mecanism de domino este clar că majoritatea, coaliţia nu mai există. Urmează paşi politici pe care eu nu pot să-i prevăd la ora actuală. Depinde ce face UDMR, dacă într-adevăr iese".

Sâmbătă, la Târgu Mureş, are loc şedinţa Consiliului Permanent al UDMR, convocată de preşedintele formaţiunii, vicepremierul Marko Bela, în urma deciziei Curţii Constituţionale în cazul Legii educaţiei.

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureş, înainte de şedinţa Consiliului Permanent, că pentru el Legea educaţiei nu este un pretext de a ieşi din coaliţie, ci un punct extrem de important în programul de guvernare.

Întrebat dacă are vreo recomandare pentru Consiliul Permanent, Marko Bela a subliniat că intenţia cu care a convocat acest for este de a se face o analiză foarte serioasă a situaţiei.

"Nu am venit cu recomandări, am venit cu intenţia de a face o analiză foarte serioasă a situaţiei. Deci noi ne-am angajat la guvernare cu un anumit program comun, şi anume răspunsul la criza economică, continuarea reformei generale - importantă pentru toată societatea - şi bineînţeles lărgirea drepturilor minorităţilor. Dacă aceste condiţii se întrunesc în continuare, atunci mergem mai departe. Dacă nu, atunci nu putem merge mai departe cu această coaliţie. Din acest punct de vedere Legea învăţământului în continuare este cheia situaţiei", a spus Marko Bela.

El a precizat că în şedinţa Consiliului Permanent se va adopta o poziţie a Uniunii privind această problemă.

Curtea Constituţională a constatat, miercuri, că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern, ca urmare a retragerii Legii educaţiei din Senat, de către Executiv.

Ulterior, Marko a afirmat că UDMR poate lua în calcul ieşirea de la guvernare dacă se constată că actuala coaliţie nu mai funcţionează ori dacă partenerii de guvernare afirmă că anumite obiective din program, inclusiv adoptarea legii educaţiei, nu mai sunt valabile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici