Berceanu: Ministerele fiecărui partid, în funcţie de algoritmul parlamentar

Ministrul interimar al Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, luni, înaintea şedinţei BPN, întrebat câte ministere ar fi dispuşi democrat-liberalii să ofere PNL, că numărul de ministere care va reveni fiecărei formaţiuni din noua majoritate va ţine cont de numărul de parlamentari.

13 afișări
Imaginea articolului Berceanu: Ministerele fiecărui partid, în funcţie de algoritmul parlamentar

Berceanu: Ministerele fiecărui partid, în funcţie de algoritmul parlamentar (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

De altfel, Berceanu a ţinut să precizeze că într-o repartizare care fusese discutată erau şase miniştri PNL, trei pentru UDMR şi nouă PSD, cu premier PSD, în varianta în care câştiga Mircea Geoană alegerile prezidenţiale.

"Ei (liberalii - n.r.) vor acum, după ce au pierdut şi au susţinut cu foarte mare forţă varianta perdantă, să aibă mai mult decât dacă ar fi câştigat", a adăugat Berceanu.

Întrebat câte ministere ar fi dispus PDL să cedeze liberalilor, Berceanu a răspuns: "În funcţie de numărul de voturi din Parlament, din majoritatea parlamentară. Dacă constituim o majoritate, atunci, proporţional, pro rata, fiecare va avea un număr de ministere. Mai departe, în fiecare alocare, că sunt 6, 9 ministere, sunt şi ministere mai importante şi unele mai puţin importante, dar depinde la alocarea asta şi de oamenii propuşi. Nu neapărat se limitează lucrurile la partide şi la numărul de parlamentari".

Berceanu a precizat că acest sistem este folosit în tot Occidentul şi a precizat că este un "lucru foarte bun, pentru că în felul ăsta au partidele fiecare ce îi reprezintă şi nu obţine nimeni bonusuri din cauză că are vreo steluţă în frunte".

El a explicat că guvernarea trebuie făcută aşa cum se face peste tot în lume, şi anume premierul este de la partidul cu cel mai mare număr de voturi în Parlament, iar ministerele se împart proporţional cu numărul de parlamentari.

"Sigur că fiecare din partide ia şi ministere mai grele, mai importante şi mai puţin importante, e foarte mult luat în calcul şi persoana propusă de fiecare partid în parte pentru ministere. E o chestiune utilizată pe tot mapamondul, nu ştiu de ce nu o putem face şi noi", a adăugat ministrul democrat-liberal.

Berceanu a criticat declaraţiile din ultima perioadă ale liderilor PNL privind intrarea la guvernare alături de PDL.

"Pentru mine e o enigmă felul în care acţionează şi iau decizii cei de la PNL, aproape în permanenţă sunt foarte apropiaţi de PSD şi când erau cu noi în alianţa D.A. tot apropiaţi de PSD erau şi cu ajutorul PSD ne-au dat afară de la guvernare, iar apoi au guvernat doi ani cu sprijin PSD în Parlament. Acum văd că s-au îmbrăcat în geci roşii, aveau o foarte mare bucurie dacă ar fi ieşit Mircea Geoană. (...) Ei au o apropiere pentru mine ciudată, cred că numai a conducerii, de PSD şi ca să îi dea o explicaţie văd că încearcă până mai de curând explicaţia asta cu Traian Băsescu. Ar fi normal să avem o guvernare de dreapta, aşa au decis alegătorii, şi să fie în opoziţie stânga, PSD, care au pierdut de altfel şi alegerile", a menţionat Berceanu.

Ministrul interimar al Transporturilor a criticat şi dorinţa PNL de a i se acorda garanţii pentru a intra la guvernare.

"Alte lucruri mai din străfunduri împiedică o astfel de construcţie. Văd că în afară de motivaţia «Băsescu cel rău» mai există şi motivaţia să ne asigure PDL de tot felul de lucruri. Pe noi nu ne-a asigurat nimeni că nu ne dă Tăriceanu afară de la guvernare, aşa că ideea asta de a cere tot felul de lucruri care mai de care mai ciudate sau exagerate este iarăşi o modalitate de a pune pe seama a altceva dorinţa lor de a fi în continuare apropiaţi şi într-o iubire neînţeleasă cu PSD", a afirmat Radu Berceau.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici