Biden, la Kiev: „America este alături de voi, iar lumea este alături de voi"

Preşedintele american Joe Biden a spus Ucrainei "America este alături de voi, iar lumea este alături de voi", în cadrul unui discurs rostit în timpul vizitei sale surpriză de luni în această ţară.

310 afișări
Imaginea articolului Biden, la Kiev: „America este alături de voi, iar lumea este alături de voi"

Preşedintele american spune că "îşi aminteşte foarte bine" de începutul războiului - care va fi marcat vineri - când liderul ucrainean Volodimir Zelenski l-a anunţat de exploziile din Kiev.

"Un an mai târziu, Kievul este în picioare şi Ucraina este în picioare, democraţia este în picioare. Americanii sunt alături de voi şi lumea este alături de voi", a declarat Biden.

El a adăugat că are "toată încrederea" că Ucraina va învinge Rusia.

În declaraţia lui Biden transmisă de Casa Albă, în contextul vizitei, preşedintele american anunţă o nouă livrare de echipamente critice, inclusiv muniţie de artilerie, sisteme antiblindate şi radare de supraveghere aeriană pentru a ajuta la protejarea poporului ucrainean de bombardamentele aeriene.

"Şi voi împărtăşi faptul că, în cursul acestei săptămâni, vom anunţa sancţiuni suplimentare împotriva elitelor şi companiilor care încearcă să se sustragă sau să sprijine maşina de război a Rusiei. În ultimul an, Statele Unite au construit o coaliţie de naţiuni de la Atlantic la Pacific pentru a ajuta la apărarea Ucrainei cu un sprijin militar, economic şi umanitar fără precedent - iar acest sprijin va dura. De asemenea, aştept cu nerăbdare să mă deplasez mai departe în Polonia pentru a mă întâlni cu preşedintele Duda şi cu liderii aliaţilor noştri de pe flancul estic, precum şi pentru a face remarci cu privire la modul în care Statele Unite vor continua să mobilizeze lumea pentru a sprijini poporul ucrainean şi valorile fundamentale ale drepturilor omului şi demnităţii din Carta ONU care ne unesc în întreaga lume”, mai arată textul trimis de Casa Albă.

Călătoria de luni a preşedintelui Biden la Kiev a fost învăluită în secret, o reflectare a preocupărilor de securitate foarte mari legate de vizitarea unei zone de război activ.

Air Force One a plecat de la baza Andrews, duminică, la ora 4:15 a.m., ora Europei Centrale. Reporterii aflaţi la bordul avionului nu au avut voie să aibă asupra lor dispozitive.

Programul public al lui Biden nu a reflectat călătoria, iar oficialii Casei Albe au declarat în mod repetat săptămâna trecută că o vizită în Ucraina nu era în plan.

Sâmbătă seara, înainte de plecare, Biden a ieşit la cină cu soţia sa în Washington. El nu a mai fost văzut în public până la sosirea la Kiev, luni dimineaţă.

Biden călătoreşte cu un anturaj relativ restrâns, inclusiv consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan, adjunctul şefului de cabinet Jen O'Malley Dillon şi asistenta personală Annie Tomasini.

Preşedintele Zelenski l-a invitat pentru prima dată pe Biden să viziteze Kievul în urmă cu un an, în timp ce forţele ruse se masau la graniţă.

Biden a vizitat Ucraina de şase ori în calitate de vicepreşedinte. Ultima sa vizită la Kiev a avut loc în ianuarie 2017, cu câteva zile înainte de a-şi părăsi funcţia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici