BIO: Marko Bela, din nou vicepremier

Liderul UDMR Marko Bela, desemnat pentru postul de vicepremier în noul Guvern Boc, funcţie pe care a mai ocupat-o şi în Guvernul Tăriceanu, este unul dintre cei mai longevivi politicieni, fiind senator în toate legislaturile după 1990 şi preşedintele al Uniunii din 1993.

39 afișări
Imaginea articolului BIO: Marko Bela, din nou vicepremier

BIO: Marko Bela, din nou vicepremier (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Marko Bela s-a născut la 8 septembrie 1951. El este căsătorit şi are 3 copii.

El a absolvit în 1974 Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Filologie, secţia maghiară-franceză.

Marko a fost, între 1974 şi 1976 profesor la Sântana de Mureş, între 1976-1989 redactor la revista "Igaz Szó" din Târgu Mureş , iar între 1989-2005 redactor şef la revista "Látó" din Târgu Mureş. Marko Bela a scris mai multe volume de poezii, eseuri şi manuale de literatură şi este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Uniunii Scriitorilor din Ungaria.

Activitatea politică şi-a început-o în 1989, fiind membru fondator şi vicepreşedinte al UDMR Mureş. Din 1993, Marko Bela este preşedinte al Uniunii Democrate Maghiare din România, reales în 1995, 1999, 2003 si 2007.

Începând din 1990, a fost ales senator în toate legislaturile. În prezent este lider al grupului UDMR din Senat.

În perioada 2005 - 2007 a fost ministru de stat în Guvernul Tăriceanu.

Liderul UDMR Marko Bela a anunţat, în 3 iulie 2007, că şi-a depus demisia din funcţia de vicepremier pentru a preveni un insucces al Uniunii în alegeri, decizia sa fiind motivată şi de rezultatul referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu. Marko Bela a spus atunci că gestul său nu trebuie interpretat ca fiind un vot de blam, un avertisment sau o "insatisfacţie" la adresa Guvernului. Ceilalţi reprezentanţi ai UDMR au rămas în Guvern.

Marko Bela a candidat la Preşedinţia României la alegerile din 2004.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici