BIOGRAFIE - Andreea Paul Vass, propusă la Economie: Hazardul favorizează numai o minte pregătită

Andreea Paul Vass are şanse să obţină Ministerul Economiei după ce a absolvit ASE cu o lucrare despre "Aplicarea teoriei haosului în previzionarea cursului de schimb", a lucrat în cercetare învăţând că "hazardul favorizează numai o minte pregătită" şi a fost consilier la Preşedinţie la 27 de ani.

6301 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE - Andreea Paul Vass, propusă la Economie: Hazardul favorizează numai o minte pregătită

BIOGRAFIE - Andreea Paul Vass, propusă la Economie: Hazardul favorizează numai o minte pregătită (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Din 2009 consilier al premierului Emil Boc, Andreea Paul Vass are familie, avere şi carieră. Dar spune, pe blogul său, că de fapt şi-a dorit să facă cercetare.

"Extrem de curioasă din fire, mi-am dorit să fac cercetare încă din facultate. Aşa se face că lucrez de la 21 de ani într-un Institut al Academiei Române", spune despre ea însăşi, pe blog, Andreea Paul Vass. Ea adaugă că putea câştiga "mult mai bine" ajutându-şi părinţii să conducă fabrica lor de mobilă, însă iubeşte cifrele prea mult încât să poată renunţa.

"Economia, cu doza ei mare de subiectivitate dată de tensiunea dintre ştiinţa înţeleasă ca rigoare şi imprevizibilul comportament uman, mi se pare de-a dreptul fascinantă", mai spune Vass.

Andreea Paul Vass s-a născut la 10 septembrie 1978 la Zalău, iar în perioada 1998-2001 a studiat la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale obţinând diploma de licenţă cu cu o lucrare privind "Aplicarea teoriei haosului în previzionarea cursului de schimb". Din 2001 şi până în 2008, ea a urmat studii doctorale în economie internaţională, la ASE, pe care le-a absolvit cu o lucrare pe tema "Analiza practicilor anticoncurenţiale şi derogatorii în contextul economiei globale".

Având experienţa acestor ani de cercetare, Vass explică pe blogul său: "Cercetarea m-a învăţat că hazardul favorizează numai o minte pregătită. Si, dinamică fiind, am considerat firesc să încerc să-mi transpun în practică ideile. Prin urmare, m-am angajat consilier la Preşedenţie. Am prins repede gustul".

Ea adaugă că a urmat apoi funcţia de consilier la Parlamentul European care a atras-o "oarecum firesc", deoarece voia să vadă "cum funcţionează maşinăria supranaţională cu sediul la Bruxelles". Ce a învăţat Andreea Paul Vass din această experienţă? Povesteşte tot ea, pe blog: "Experienţa câştigată m-a făcut să înţeleg că tehnocraţii, profesioniştii şi specialiştii nu au de ce să stea departe de politică şi să-i lase pe alţii să ia decizii care ne privesc pe toţi. Prin urmare, am decis să mă implic în redactarea programului de guvernare al PDL". A devenit apoi, în 2009, consilier al premierului Emil Boc şi tot de atunci este lector universitar la ASE.

Altminteri, se descrie drept o persoană entuziastă. "Orice fac şi îmi place, îl fac cum trebuie: sport, matematică, economie, iar mai nou politică", spune ea, adfăugând că îi displac, în schimb excesele. "Dar îmi place temeinicia. Şi în profesie, şi în viaţă. Cea din urmă se poate dovedi totuşi extrem de agresivă pe alocuri. Din fericire, mă pot refugia oricând în sport", mai spune Vass.

Consideră muntele "o adevărată lecţie de viaţă". "Nu poţi să-l minţi. Nu poţi trişa: ai exact valoarea pe care o ai. Eşti bun sau nu eşti bun. Important este însă să faci lucrurile cu plăcere şi să nu pretinzi că eşti altceva. Nu simt neapărat nevoia să mă caţăr pe Everest. Mă pot simţi la fel de bine odată ajunsă pe Dinţii Morarului", mai spune Vass.

De curând, a devenit şi mamă. A povestit despre experienţa de după naştere inclusiv în declaraţii de presă. "M-am întors repede la serviciu şi mă întorceam acasă pentru a alăpta. Legislaţia românească prevede acest drept al oricărei mame din România ca, de cel puţin două ori pe zi, câte o oră, să se întoarcă acasă pentru a alăpta. Ma întorceam acasă la fiecare patru ore pentru că bebiţa mea funcţiona ca un ceas elveţian. Mă duceam acasă, alăptam, mă întorceam, dar programul meu era nu de opt ore, ci uneori de zece-unsprezece ore, în funcţie de nevoile premierului în materie de consiliere economică", declara Vass.

Este, pe de altă parte, cunoscută şi pentru a se fi declarat fermă susţinătoare a femeilor în politică şi afaceri, propunând chiar instituirea unei cote minime de reprezentare a femeilor. Apoi, a decis să candideze pentru preşedinţia Organizaţiei de femei a PDL, arătând că poate întări organizaţia, aduce "prospeţime" şi "chiar Traian Băsescu vede o soluţie în întărirea organizaţiei de femei pentru a reforma partidul". Atunci, întrebată în legătură cu afirmaţia şefului statului de la Şcoala de vară a tinerilor PDL, respectiv să-şi caute lider ca Margaret Thatcher, Andreea Paul Vass a spus că numele său de dinainte de căsători - Vass - înseamnă în limba maghiară "fier". "Sigur că da, ceea ce pare şi mai amuzant este că numele meu de fată - Vass - înseamnă în limba maghiară «fier»", a arătat Adreea Paul Vass, făcând trimitere la faptul că Margaret Thatcher era supranunită "Doamna de Fier".

Andreea Paul Vass stă bine şi din punct de vedere financiar, în mare parte şi datorită averii soţului. Deţine un apartament de 95 de metri pătraţi, cumpărat în 2005. La rândul său, soţul Cristian Paul are un apartament de 99,5 metri pătraţi în Bucureşti încă din 1997 iar în 2011 a moştenit de la tată, alături de fratele său, o casă de vacanţă la Buşteni, în suprafaţă de aproape 70 de metri pătraţi şi cu un teren aferent de 500 de metri pătraţi. Ea are un autoturism Mitsubishi cumpărat în 2007. El are o maşină Mercedes achiziţionată în acelaşi an. Împreună deţin acţiuni la aproximativ 40 de companii şi nouă conturi bancare în lei, euro sau dolari. În 2009, potrivit declaraţiei de avere, Andreea Paul Vass a cumpărat obiecte de artă şi tablouri de 12.000 de euro. Andreea Paul Vass are însă şi un credit contractat în 2005 şi scadent în 2020, cu un sold de circa 140.000 de lei.

Despre afacerile Andreei Paul Vass, ale familiei ei şi ale soţului presa a relatat de-a lungul timpului. Cel mai recent, a fost vorba despre numirea Andeeei Paul Vass în funcţia de membru al comisiei de listare a Hidroelectrica şi despre faptul că soţul şi cumnatul acesteia lucrează la o firmă de borkeraj. Astfel, Andreea Paul-Vass a fost numită în postul de membru al comisiei pentru coordonarea procesului de privatizare a companiei Hidroelectrica. În această calitate ea va avea acces prioritar, din timp, la mai multe informaţii legate de listarea companiei şi va aproba, alături de ceilalţi membri ai comitetului, atât prospectul final de ofertă publică anterior depunerii acestuia la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, cât şi preţul de ofertă al acţiunilor nou-emise. Cumnatul Andreei Paul-Vass, Dan Paul, deţine firma de brokeraj Finaco Securities, este preşedinte al Asociaţiei Brokerilor şi membru în Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB). La firma Finaco Securities a lucrat ca broker şi Cristian Paul, soţul Andreei Paul-Vass şi fratele lui Dan Paul. Cristian Paul are acţiuni la mai multe companii listate la Bursa de Valori.

Anterior acestui scandal, în vara anului trecut, presa a scris că o firmă a părinţilor Andreei Paul Vass ar fi obţinut contracte în comuna unde mama acesteia era membră a consiliului local, din partea PDL, un alt conflict de interese. Apoi au mai fost, în trecut, acuzaţii ale lui Teodor Paleologu, care a spus că aceasta ar fi făcut lobby pentru un investitor ce ţintea reabilitarea Palatului Ştirbey. "Nu am făcut lobby niciodată pentru proiectul Palatului Ştirbey", a replicat ea.

Dincolo de toate aceste acuzaţii şi articole de presă, Andreea Paul-Vass lucrează deocamdată la programul noului Cabinet, în care ar putea deţine, la doar 33 de ani, funcţia de ministru al Economiei. O funcţie pe măsura optimismului şi ambiţiilor sale, reflectate de Andreea Paul Vass pe site-ul său: "Vreau prieteni şi o familie. Le-am obţinut. Vreau să văd lumea şi să o înţeleg mai bine.Vreau să construiesc pe ce e bun şi de valoare. Vreau să investesc mai mult în formarea mea profesională; (...)Vreau să am o carieră politică dedicată celor care cred în aceleaşi valori ca şi mine. Vreau să reuşesc".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici