BIOGRAFIE: Meleşcanu, diplomat de 46 de ani, politician de 20, propus la şefia spionajului extern

Teodor Meleşcanu, diplomat de carieră, fost ministru de Externe şi al Apărării, fost interimar la Justiţie, fost preşedinte de partid şi candidat la Preşedinţie, este propus acum de Traian Băsescu la şefia SIE, el fiind, de altfel, o voce temperată a PNL în relaţia cu şeful statului.

4092 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Meleşcanu, diplomat de 46 de ani, politician de 20, propus la şefia spionajului extern

BIOGRAFIE: Meleşcanu, diplomat de 46 de ani, politician de 20, propus la şefia spionajului extern (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax foto)

Teodor Viorel Meleşcanu s-a născut la 10 martie 1941, în Brad, judeţul Hunedoara, şi a urmat studii universitare la Facultatea de Drept din Bucureşti, între 1959 şi 1964, şi cursuri postuniversitare de relaţii internaţionale la Universitatea din Bucureşti (1964-1966). Din 1973, Meleşcanu este Doctor în Drept Internaţional la Universitatea din Geneva. De asemenea, el are în prezent gradul de sublocotenent de infanterie, în retragere.

Meleşcanu şi-a început cariera diplomatică în anul 1966, când a fost angajat în Ministerul Afacerilor Externe, promovând, prin examene şi concursuri, până la rangul de ambasador. Între anii 1978 şi 1985, Teodor Meleşcanu a fost detaşat ca secretar II la Misiunea Permanentă a României de pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite şi alte organizaţii internaţionale de la Geneva. După revoluţie, a fost subsecretar de stat, şef al Departamentului America Latină, Asia şi Africa (23 august 1990 - mai 1991) şi secretar de stat (mai 1991 - 19 noiembrie 1992). În anul 1990, Meleşcanu a fost promovat la rangul de consilier diplomatic, iar în 1992, la cel de ambasador.

El a fost ministru de Externe în Guvernul condus de Nicolae Văcăroiu (1992-1996) şi ministru al Apărării în Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu, în perioada aprilie 2007-decembrie 2008.

La finalul mandatului de la Apărare, Teodor Meleşcanu a dorit să le mulţumească tuturor celor care l-au ajutat la îndeplinirea mandatului la conducerea instituţiei şi a declarat că niciodată mai mult ca în această funcţie nu a avut senzaţia că îşi serveşte cu adevărat ţara.

În perioada 15 ianuarie - 29 februarie 2008, a fost ministru interimar al Justiţiei, ca urmare a neînţelegerilor dintre preşedinte şi premier cu privire la numirea în funcţia vacantă de la conducerea Ministerului Justiţiei a senatorului PNL Norica Nicolai.

În mai 2010, Meleşcanu a fost propus de PNL pentru un post de judecător la Curtea Constituţională.

Meleşcanu este senator de Prahova, ales în colegiul al treilea al acestei circumscripţii, pe listele PNL. El a fost senator şi în legislatura 1996-2000, fiind ales atunci pe listele PDSR. De asemenea, în 2004 a fost ales pe listele Alianţei D.A.

În iunie 1997, Meleşcanu a fondat partidul Alianţa pentru România (ApR), împreună cu un grup de foşti membri ai PDSR, printre care Mircea Coşea, Iosif Boda, Marian Enache.

În anul 2000, el candidat la Preşedinţie din partea ApR, obţinând sub 2% din voturi.

În ianuarie 2002, ApR a fuzionat cu Partidul Naţional Liberal, iar de atunci Meleşcanu a ocupat funcţii de conducere în formaţiunea liberală, până la alegerea lui Crin Antonescu în funcţia preşedinte al PNL.

Teodor Meleşcanu a fost şi administrator al grupului Rompetrol, condus de Dinu Patriciu.

Meleşcanu a fost, de-a lungul timpului, o voce temperată a PNL în relaţia cu Traian Băsescu, el preferând să adopte atitudini moderate deşi tonul majoritar în PNL era unul vehement antiprezindenţial.

Chiar şi în toamna anului trecut, într-un interviu în "Evenimentul Zilei", Meleşcanu a spus că, după 2012, "coabitarea cu Traian Băsescu nu este imposibilă". Declaraţia i-a atras lui Meleşcanu, care oricum nu era în relaţii excelente cu actuala conducere a PNL, critici din partea liderilor liberali, existând chiar voci care cereau sancţionarea lui.

Referindu-se la aceste declaraţii ale lui Meleşcanu, preşedintele PNL, Crin Antonescu, declara, în toamna anului trecut, că senatorul "coabitează, de când se ştie, cu cine vrei şi cu cine nu vrei", el subliniind, însă, că în acest moment nu mai este o chestiune de diplomaţie, ci "de război".

"Domnul Meleşcanu, un coleg pe care în toate chipurile văzute şi nevăzute l-am stimat şi îl stimez, ne explică cum se poate coabita cu Băsescu. Da, aici, hai să nu ne păcălim că nu suntem toţi diplomaţi. Unii suntem oameni proşti, din popor, eu de exemplu. Coabitare în sens tehnic, în sens franţuzesc, e una, şi coabitarea pe care ne-o povesteşte domnul într-un interviu, taman acum când murim noi de gât cu Băsescu, domnul Meleşcanu, care şi explică, cică şi când eram la guvernare, noi ne certam cu Băsescu, era foarte greu, dar până la urmă găseam soluţiile bune pentru ţară", spunea Antonescu.

Cu altă ocazie, Meleşcanu s-a oferit să prezinte, în contextul controverselor legate de includerea campaniilor de presă printre vulnerabilităţile legate de siguranţa naţională din Strategia Naţională de Apărare elaborată de Administraţia prezidenţială, un proiect de compromis în care să elimine referirile de la capitolul vulnerabilităţi şi să introducă în schimb în preambul o referire la importanţa presei şi responsabilitatea jurnaliştilor.

În campania pentru prezidenţialele din 2009, preşedintele Băsescu a fost acuzat că a lovit un copil în campania din 2004, la un miting electoral în Prahova. Meleşcanu declara, în 2009, că el a fost pe scenă la mitingul din 2004 de la Ploieşti, şi a văzut doar că a avut loc un incident, dar nu şi-a dat seama ce anume.

Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, soţia lui Teodor Meleşcanu deţine două terenuri în comuna Budila din judeţul Braşov, unul forestier de 4,5 hectare şi altul agricol de 5.800 de metri pătraţi, terenurile fiind moştenite în 2009.

Meleşcanu deţine un apartament în Bucureşti, de peste 127 de metri pătraţi, dobândit prin schimb de proprietate, cu o valoare impozabilă de 214.589, 44 lei. Soţia sa, Viki Meleşcanu, deţine o casă de locuit de peste 580 de metri, construită în regie proprie în 2008, cu o valoare impozabilă de 385.762,13 lei.

Fostul ministru al Apărării are o colecţie de patru ceasuri dobândite în perioada 1970-2007 şi care valorează în total 14.500 de euro, dar şi trei autoturisme, un IMS, un ARO 244 şi un Audi A6.

Meleşcanu are un cont de salariu de 1300 de lei deschis în 2009 la Banc Post Bucureşti, un cont de pensie de 1.800 de lei, un cont de economii de 87,908,35 de lei şi 180 de lei într-un cont curent.

De asemenea, Meleşcanu a realizat venituri de 54.200 de lei din funcţia de senator în ultimul an fiscal, iar soţia sa, un venit de 21.500 de lei din funcţia deţinută în Ministerul Economiei.

Meleşcanu are venituri şi din pensia de la MAE, în valoare de 22.800 de lei în ultimul an fiscal.

Potrivit celei mai recente declaraţii de interese, Meleşcanu deţine 73 de acţiuni, adică 33% din numărul total, de la SC Romcer Int şi 40 de acţiuni, în valoare de 100 de lei la Mazitol SA. De asemenea, Meleşcanu este membru al Consiliului de Administraţie al Institutului pentru Libera Iniţiativă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici