Birchall: Mă aştept ca până la Paşte să avem votată Legea insolvenţei

Legea falimentului personal ar putea fi votată în următoarele două săptămâni sau cel târziu până la Paşte, de către plenul Camerei Deputaţilor, acesta fiind for decizional, după ce marţi vor fi dezbătute în Comisia Juridică amendamentele depuse de iniţiatorul proiectului, deputatul PSD Ana Birchall.

179 afișări
Imaginea articolului Birchall: Mă aştept ca până la Paşte să avem votată Legea insolvenţei

Birchall: Mă aştept ca până la Paşte să avem votată Legea insolvenţei (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

"Mă aştept ca mâine (marţi - n.r.) să intre dezbaterile pe fond pe amendamentele introduse de mine, însemnând reglementarea procedurii administrative pe plan de rambursare în afara instanţelor şi în faţa unei comisii, aşa cum s-a hotărât acum trei săptămâni, şi mă aştept ca în maxim două săptămâni, oricum până în Paşti, s-o avem votată de Camera Deputaţilor", a declarat luni Birchall, după seminarul seminarul "Ziua Consumatorului de Servicii Financiare", organizat de ANPC şi Asociaţia Societăţilor Financiare ALB România.

Comisia Juridică din Camera Deputaţilor urmează să întocmească raportul care va fi trimis în plen. Camera Deputaţilor este for decizional, proiectul având deja avizul Senatului.

"Dacă un debitor de bună credinţă are un necaz financiar, în loc să fie executat silit sau în loc să stea să i se adune dobândă la dobândă, penalitate la penalitate, cum este în cazul unui credit sau orice altă datorie, proiectul propune un plan de rambursare pe 5 ani plus încă un an, dacă doreşte prelungirea planului de rambursare, perioadă în care îşi achită datoria aşa cum consideră că poate să şi-o plătească, este un mare ajutor de a stopa o executare silită", a precizat Birchall.

Pentru debitorii bancari proiectul prevede o reglementare specială potrivit căreia în perioada după declararea insolvenţei banca nu poate executa silit garanţia, astfel că "omul nu mai stă cu frica în sân că-şi pierde casa", nu se mai acumulează penalităţi aplicate la penalităţi.

"Aşadar, îşi plăteşte cât poate din acea datorie, urmând să se poată redresa financiar, deci este scutit de foarte multe dobânzi şi penalităţi de întârziere. Mai există şi o altă situaţie în care, în funcţie de particularitatea unui debitor, să poată să ceară eliberarea de datorii reziduale, acolo poate intra un om care nu-şi mai poate achita ce i-a rămas de plată. Însă trebuie să particularizăm pe situaţia fiecărui client, pentru că altfel riscăm să avem debitori de rea-credinţă care-şi planifică insolvenţa", a afirmat Birchall.

Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) apreciază că perioada de 60 de zile de la aprobarea legii până la intrarea în vigoare a acesteia este prea scurtă, solicitând un termen de 180 de zile cel puţin (6 luni) pentru a se adapta infrastructura şi pentru formarea profesională a practicienilor în insolvenţa persoanelor fizice.

"Legea intră în vigoare în 60 de zile de la publicare, noi am solicitat măcar 180 de zile să avem până la a intra în vigoare, întrucât măcar în această perioadă de timp poate s-ar putea rezolva ceva, nu numai la infrastructură, dar şi cu privire la înţelegerea acestei legi. Este foarte important ca după aprobarea unei legi să se asigure de către instituţiile abilitate nişte cursuri în domeniu", a afirmat Adina Călinescu, reprezentant CPBR.

La rândul său, directorul executiv al patronatelor bancare, Oana Petrescu, spune că soluţia cu Comisia de Insolvenţă este una legală pentru o problemă administrativă care vizează capacitatea insuficientă a tribunalelor, lipsa unor baze de date şi jurişti insuficient pregătiţi.

"Noi ne-am dori să nu încercăm să facem un compromis la lege fiindcă nu suntem gata pentru legea respectivă, ci mai degrabă să facem un plan de acţiune coerent, implementabil şi să ne asigurăm că legea poate fi implementată corect în 6-9 luni. Nici cu soluţia aceasta administrativă de comisie nu rezolvă inexistenţa tribunalelor, partea de formare profesională, lipsa sistemului informatic. Din punctul nostru de vedere, bineînţeles că o susţinem, dar pe de altă parte nu putem fi de acord cu un compromis legislativ pentru a rezolva această problemă administrativă", a punctat Petrescu.

În replică, Birchall a precizat că nu este vorba despre vreun compromis, atât timp cât modelul acestei comisii se aplică şi în alte state, este verificat, iar executorii judecătoreşti şi practicienii în insolvenţă sunt specializaţi deja pe insolvenţa persoanelor juridice şi se pot acomoda cu noua lege în câteva săptămâni.

"Am venit cu această soluţie administrativă, Comisia de Insolvenţă, pe care o regăsim şi în Franţa, în Irlanda, Olanda, parţial şi în Germania. În termen clar, în 30 de zile de la sesizare, se întruneşte, desemnează un administrator judiciar dintre specialiştii în insolvenţă şi se demarează procedurile. În instanţă se vor reglementa doar contenstaţiile, dar în termen de 7 zile. Este o comisie de sine stătătoare, în care ANPC, Ministerul Justiţiei, UNPIR, executorii judecătoreşti îşi desemnează fiecare un reprezentant", spune Birchall.

Legat de formarea profesională, ea a arătat că există Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR), executori judecătoreşti, judecători sindici care aplică deja procedura insolvenţei persoanelor juridice.

"Eu cred că un judecător, un membru al UNPIR, un practician în insolvenţă în câteva săptămâni ar putea foarte bine să se uite la o lege şi să se aclimatizeze cu aceasta. Eu nu voi fi de acord ca această lege să fie pusă în aplicare peste 6 luni, un an ca să se formeze profesional nu ştiu cine", a concluzionat iniţiatorul proiectului de lege.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici