Birchall (PSD) solicită DNA să-l cerceteze pe Adomniţei pentru mită electorală

Şefa Departamentului Educaţie din PSD, Ana Birchall, a solicitat, duminică, DNA, cercetarea ministrului Cristian Adomniţei, pe care îl acuză că s-a folosit de repartizarea unor microbuze şcolare pentru a oferi mită electorală.

25 afișări
Imaginea articolului Birchall (PSD) solicită DNA să-l cerceteze pe Adomniţei pentru mită electorală

Birchall (PSD) solicită DNA să-l cerceteze pe Adomniţei pentru mită electorală (Imagine: Mediafax Foto)

Birchal afirmă, într-o sesizare trimisă Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), că modul în care minstrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a repartizat 21 de microbuze şcolare în judeţul Iaşi reprezintă un caz de mită electorală şi de săvârşire a infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, prevăzută de art. 248 din Codul Penal.

Birchal solicită DNA să se autosesizeze cu privire la faptele imputate ministrului Adomniţei, precum şi să se cerceteze cazurile în care au fost utilizate până acum, în mandatul lui Adomniţei, resursele materiale şi financiare ale MEC.

Social-democrata i-a imputat lui Adomniţei că 21 din cele 31 de microbuze alocate, sâmbătă, unor şcoli din judeţul Iaşi, au fost repartizate în localităţi cuprinse în colegiile uninominale în care el şi alţi doi lideri ai PNL, Traian Dobre şi Relu Fenechiu, vor candida la alegerile parlamentare.

Birchall menţionează că 10 microbuze din cele 31 au fost repartizate în colegiul în care şi-a confirmat candidatura Cristian Adomniţei, 6 microbuze în colegiul în care şi-a confirmat candidatura Traian Dobre şi 5 în colegiul în care şi-a confirmat candidatura Relu Fenechiu.

"Această repartizare, domnule procuror-şef, este cel puţin suspectă şi, în opinia mea, domnul Cristian Adomniţei se face vinovat de folosirea fondurilor publice şi a microbuzelor şcolare achiziţionate din bani publici, în scopuri electorale şi de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în contra intereselor publice, conform art. 248 din Codul Penal", afirmă Birchall în sesizarea trimisă DNA.

Ea îl acuză pe Adomniţei că, prin operaţiunea "Microbuzul Electoral", utilizează în interes personal banii şi resursele MEC, transformând repartiţia microbuzelor şcolare într-o afacere politică profitabilă pentru sine şi pentru alţi membri PNL, sub forma de mită electorală.

PSD a anunţat încă de vineri că ar putea sesiza DNA în legătură cu modul în care ministrul Adomniţei distribuie microbuzele şcolare.

"Săptămâna viitoare vom sesiza DNA în legătură cu acţiunile ministrului Cristian Adomniţei. Vom cere DNA să verifice dacă Adomniţei se face vinovat de mită electorală. Chiar la acest sfârşit de săptămână în Iaşi vor fi împărţite 34 de microbuze, din care 21 sunt repartizate în colegii în care vor candida liberalii Relu Fenechiu, Cristian Adomniţei şi Traian Dobre", declara Ana Birchall, şeful Departamentului Învăţământ din cadrul PSD.

Liderul PSD, Mircea Geoană, a anunţat, vineri, la Iaşi, că moţiunea simplă pe tema Educaţiei va fi depusă de PSD luni, la Camera Deputaţilor, el apreciind că ministrul Cristian Adomniţei are la dispoziţie un buget imens, pe care însă nu ştie cum să îl cheltuiască.

Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a respins, sâmbătă, la Iaşi, acuzaţiile formulate de PSD privind împărţirea microbuzelor şcolare pe criterii politice, spunând că liderii PSD sunt "nişte frustraţi".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici