Biroul Electoral din Sectorul 1 face lumină în cazul presupusului furt de voturi. Cine este persoana surprinsă în imagini

  • Biroul Electoral din Sectorul 1 arată că persoana care apare în imagini căutând printre saci face parte din personalul tehnic auxiliar şi lucrează în cadrul Primăriei Sector 1.
  • BES 1 face precizări şi despre prezenţa lui Dan Barna la sediu şi despre modul în care s-a făcut numărarea voturilor.
4054 afișări
Imaginea articolului Biroul Electoral din Sectorul 1 face lumină în cazul presupusului furt de voturi. Cine este persoana surprinsă în imagini

Biroul Electoral din Sectorul 1 face lumină în cazul presupusului furt de voturi. Cine este persoana surprinsă în imagini

BES 1 vorbeşte despre informaţiile şi imaginile apărute în spaţiul public în care apar persoane care ies din încăperea securizată cu saci cu voturi că este o „prezentare (...) denaturată, în scopul inducerii în eroare a publicului”.

„Facem precizarea că toţi membrii Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 şi-au desfăşurat activitatea în mod continuu, începând cu data de 27.09.2020, ora 06.00 şi până la data de 29.09.2020, în jurul orei 03.00. Activitatea a fost reluata la data de 29.09.2020, în jurul orei 09.30 şi s-a finalizat la data de 30.09.2020, în jurul orei 01.30. În perioada dintre 29.09.2020, ora 03.00 şi 30.09.2020, ora 09.30, în care sediul Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 a fost închis, acesta a fost păzit de către o persoană din cadrul Jandarmeriei. Mai mult, pentru a evita orice suspiciune, împreună cu jandarmul au stat atât membrul Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 din partea PSD, cât şi doi candidaţi din cadrul USR”, transmite Biroul Electoral din Sectorul 1.

Potrivit sursei citate, accesul în încăperea în care sunt depozitate materialele electorale se face doar la cererea preşedintelui sau a locţiitorului Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1, jandarmul întocmind de fiecare dată un proces-verbal de predare-primire a încăperii.

„În imaginile prezentate publicului, imagini filmate în noaptea de 28/29.09.2020, apare preşedintele Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 care, împreună cu preşedintele secţiei de votare, au intrat în cameră pentru a ridica sacul care conţine semnăturile votanţilor. Alături de aceştia se aflau şi reprezentanţi USR-PLUS, care în conformitate cu dispoziţiile art. 98 alin. 4 din Legea nr. 115/2015, au solicitat să participe la procedură, cerere admisă de către preşedinte, tocmai pentru a se asigura transparenţa procesului electoral”, potrivit BES 1.

Sursa citată menţionează că activităţile din interiorul încăperii au avut ca scop ridicarea unui sac care conţinea lista cu semnăturile votanţilor, acesta fiind înmânat preşedintelui secţiei de votare.

Ulterior, semnăturile de pe listele electorale au fost numărate din nou de către preşedintele secţiei de votare, sub coordonarea unui membru al Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1, pentru a verifica dacă acestea coincid cu semnăturile notate pe procesul-verbal de consemnare a rezultatelor votării.

De asemenea, Biroul Electoral al Sectorului 1 precizează că „persoana care apare în imagini căutând printre saci face parte din personalul tehnic auxiliar al Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 şi lucrează în cadrul Primăriei Sector 1”, desemnată conform legii.

„Facem precizarea că la secţiile de votare unde au fost constatate probleme s-a procedat fie la renumărarea buletinelor de vot, fie la renumărarea semnăturilor alegătorilor sau a buletinelor de vot anulate, pentru a se verifica dacă datele consemnate în procesul-verbal reflectă realitatea”, potrivit sursei citate.

Despre persoana care apare în alt cadru al filmării, într-un colţ al încăperii, care aşază un sac, BES 1 arată că acesta era un membru al Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1, iar acel sac conţine procesele-verbale ale unei secţii de votare.

„Procesele-verbale de la toate secţiile de votare la care au fost probleme, în sensul că nu se reuşea închiderea cheilor, au fost depozitate în acel colţ, preşedinţii secţiilor de votare fiind sunaţi ulterior, pentru a se prezenta la sediul Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 în vederea rezolvării problemelor şi validării rezultatelor secţiei”, se mai stipulează în comunicat.
BES 1 mai transmite că renumărarea voturilor valabil exprimate a avut loc exclusiv în interiorul acelei încăperi, în prezenţa preşedintelui secţiei de votare şi a cel puţin unui membru al Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 şi niciun sac nu a părăsit încăperea.

„În unele cazuri, preşedintele a fost însoţit de membri ai secţiei de votare respective. În niciun caz, saci conţinând buletine de vot nu au părăsit încăperea. Mai mult, urmare a prezentei unui număr ridicat de preşedinţi ai secţiilor de votare, candidaţi şi observatori în incinta Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1, prin adresele din data de 29.09.2020, preşedintele Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 a solicitat Jandarmeriei suplimentarea numărului posturilor de paza amplasate în proximitatea sălii unde erau depozitate buletinele de vot, listele şi rechizitele”, mi arată sursa citat.

Referitor la prezenţa lui Dan Barna în incinta sediului Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1, reprezentanţii BES 1 precizează că acesta a venit în noaptea de luni spre marţi pentru a solicita informaţii cu privire la stadiul verificării proceselor-verbale de consemnare a rezultatelor alegerilor, iar această posibilitate o putea avea orice persoană, întrucât în acea încăpere se afla şi registratura Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1.

„Persoanele ce apar în poza diseminată în spaţiul public, fac parte din personalul tehnic auxiliar ce se ocupă de evidenţa secţiilor de votare care au fost finalizate”, se mai arată în comunicatului BES 1.

PSD cere reluarea votului în Sectorul 1, după ce imagini cu persoane care intră într-o cameră unde par să fie depozitate buletinele de vot au apărut în spaţiul public. Poliţia Bucureşti şi procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 s-au autosesizat şi fac cercetări în două dosare penale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici