Blaga: Nu vom fi de acord nici teoretic cu posibile reorganizări administrative pe criterii etnice

Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a declarat, la Miercurea Ciuc, că actualele regiuni administrative ale României "nu sunt eligibile în Uniunea Europeană", dar reprezentanţii partidului nu vor putea fi de acord "nici măcar teoretic cu posibile reorganizări administrative pe criterii etnice".

47 afișări
Imaginea articolului Blaga: Nu vom fi de acord nici teoretic cu posibile reorganizări administrative pe criterii etnice

Blaga: Nu vom fi de acord nici teoretic cu posibile reorganizări administrative pe criterii etnice (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a făcut apel, sâmbătă, în discursul ţinut la alegerile PDL Harghita, la respect reciproc între maghiarii şi românii din zonă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Nu putem, pur şi simplu, să spunem, când discutăm de investiţii în Harghita şi Covasna, că numai 14 la sută sunt români aici şi numai atât trebuie să le acordăm lor investiţii, pentru că astfel nu facem nimic. Lucrurile trebuie analizate şi armonizate pe priorităţi, clar, şi nu pe cum îl cheamă pe primar. Sper ca şi colegii de la guvernare să înţeleagă asta. Nu putem trece peste astfel de abordări, cred că un naţionalism gregar nu duce nicăieri şi de aceea, până la urmă, un respect reciproc e calea şi ea trebuie urmată", a spus el.

Blaga a afirmat că în perioada în care a fost ministru al Dezvoltării a făcut mai multe pentru maghiarii din cele două judeţe decât a făcut UDMR în 2010 şi 2011.

"Sunt dintre cei care, în 2009, au ajutat mult colectivităţile din Miercurea Ciuc şi din Covasna, mai mult decât a putut face UDMR în 2010 şi 2011. Ca ministru al Dezvoltării, în 2009, am ajutat comunităţile de aici, deci nu pot fi acuzat că nu am fost corect. Sunt ministrul de Interne care a făcut o discriminare pozitivă faţă de maghiari în Poliţie şi Jandarmerie, dar este o problemă a tuturor minorităţilor, nu numai în România, că nu doresc să intre în aşa-numitele structuri de forţă ale statului. De aceea, am alocat locuri pentru ofiţeri maghiari în Poliţie. Toate aceste lucruri le-am făcut şi pot să spun atunci că dorim acelaşi respect", a afirmat Blaga.

De asemenea, Vasile Blaga a spus că nu este interesat de felul în care se învaţă lucrurile în limba maghiară sau română, dar fiecare să înţeleagă ce are de făcut.

"Indiscutabil, am fost promotorii legii învăţământului şi credem că am făcut foarte bine. Nu mă deranjează în ce limbă învaţă dacă învaţă bine meseria. Am mai auzit că ministrul de Interne oare de ce cere să înveţe maghiarii Codul rutier în limba maghiară? Să înveţe şi în ebraică, numai să nu omoare pe nimeni pe drumurile publice. Nu despre asta trebuie să discutăm. Astea sunt lucruri pentru oameni cu mintea îngustă", a spus Blaga.

El a respins însă ideea reorganizării regiunilor pe criterii etnice.

"Suntem în faţa unei reorganizări administrative a ţării, care nu este apanajul partidelor de la putere, toţi trebuie să contribuie. Aşa cum este organizată administrativ România, actualele regiuni nu sunt eligibile în Uniunea Europeană, dar vă asigur că niciodată criteriul etnic nu va prima, ci criteriul economic. Am avut recent o întâlnire cu studenţii maghiari de la Cluj şi le-am reamintit un adevăr istoric: în Imperiul Austro-Ungar, Secuimea a fost una dintre cele mai sărace regiuni, această regiune a fost vitregită de investiţii şi după '90, are nevoie de ajutor de la buget, de fonduri financiare, dar care nu sunt produse aici. Secuii sunt oameni destoinici şi harnici, dar acesta este adevărul. Nu vom putea fi de acord nici măcar teoretic cu posibile reorganizări administrative pe criterii etnice", a spus Blaga.

El a afirmat că oamenii din Harghita trebuie să fie mândri de filiala PDL din judeţul lor, care a avut un rol decisiv în realegerea preşedintelui Traian Băsescu.

"Venim în faţa unei organizaţii nu mare, numeric, dar extrem de serioasă şi vă spun că sunteţi printre organizaţiile care au fost decisive în realegerea preşedintelui Traian Băsescu", a explicat el.

Vasile Blaga a participat, sâmbătă, alături de Emil Boc, la alegerea conducerii PDL Harghita.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici