Blaga: PDL nu participă la comisia CEC, de fapt Ponta nu vrea dezbaterea publică a bugetului

Parlamentarii PDL nu vor participa la comisia privind anchetarea CEC, a declarat, luni, preşedintele PDL, Vasile Blaga, arătând că prin iniţiativa înfiinţării unei astfel de comisii Victor Ponta demonstrează că de fapt nu vrea să discute în spaţiul public bugetul.

88 afișări
Imaginea articolului Blaga: PDL nu participă la comisia CEC, de fapt Ponta nu vrea dezbaterea publică a bugetului

Blaga: PDL nu participă la comisia CEC, de fapt Ponta nu vrea dezbaterea publică a bugetului (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

"Nu vom participa la nicio astfel de comisie CEC pentru că de fapt ce vrea Ponta? Nu vrea să discute în spaţiul public bugetul. Aceasta este intenţia domniei sale şi atunci acest om care minte cum respiră (...) vrea să deturneze atenţia opiniei publice de la problemele mari pe care le ridică această construcţie bugetară, cea mai contestată după 1990", a precizat Vasile Blaga, întrebat în legătură cu participarea parlamentarilor PDL la constituirea comisiei de anchetă CEC.

Fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu, Ioana, a achiziţionat un teren în judeţul Călăraşi, cu un credit făcut la CEC.

Plenul Senatului a aprobat, la mijlocul lunii noiembrie, iniţierea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC - Bank S.A de către Comisia pentru buget-finanţe.

Membrii Comisiei de buget din Senat, care anchetează activitatea managerială a CEC Bank, au decis, ulterior, să solicite băncii transmiterea, până în data de 9 decembrie, a listei tuturor creditelor acordate în condiţii speciale, începând cu anul 2011.

Senatorul Sorin Bota ( PSD) a propus ca, pe lângă invitarea prim-vicepreşedintelui CEC şi a membrilor din Consiliul de administraţie al CEC care se ocupă de creditare, comisiei de anchetă să i se pună la dispoziţie normele bancare aprobate de BNR în baza cărora lucrează CEC şi acordă credite.

În plus, s-a decis ca CEC să transmită comisiei o listă, începând cu anul 2011, cu creditele speciale acordate în afara politicii normale de creditare.

Sorin Bota a explicat că este vorba despre acele credite care se acordă, ca orice afacere a unei bănci, în condiţii speciale, "când decide directorul de sucursală din judeţ sau preşedintele din centrală, în baza competenţelor pe care le au, acordarea unor credite, şi a sumei maxime pe care o pot acorda".

La rândul său, senatorul PNL Iulian Dumitrescu a declarat că reprezentanţii comisiei nu sunt interesaţi de un credit luat de o persoană fizică, scopul comisiei fiind să studieze activitatea managerială a CEC Bank, pentru a da un raport cât mai obiectiv cu privire la această activitate.

Vicepremierul Daniel Chiţoiu şi preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, urmează să fie invitaţi pentru audieri în 9 decembrie la comisia senatorială privind activitatea CEC Bank.

Anunţul privind invitarea la audieri în 9 decembrie a ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi a preşedintelui CEC Bank, Radu Gheţea, a fost făcut de preşedintele Comisiei de buget-finanţe, Cosmin Nicula.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici