Blaga se gândeşte să schimbe PDL cu PDP. Îşi va anunţa candidatura în aceeaşi zi cu Boc

Emil Boc şi Vasile Blaga au decis să îşi anunţe candidaturile la şefia PDL în aceeaşi zi, cel mai probabil pe 11 aprilie. Şeful statului şi-ar dori, potrivit unor surse, ca premierul să demisioneze înainte de anunţul privind cursa pentru şefia partidului.

29 afișări
Imaginea articolului Blaga se gândeşte să schimbe PDL cu PDP. Îşi va anunţa candidatura în aceeaşi zi cu Boc

Blaga se gândeşte să schimbe PDL cu PDP. Îşi va anunţa candidatura în aceeaşi zi cu Boc (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Emil Boc şi Vasile Blaga au decis să îşi anunţe candidaturile la şefia PDL în aceeaşi zi într-o încercare de a arăta că în partid are loc o competiţie civilizată şi nu o luptă dură pentru putere. Anunţul candidaturilor va fi făcut înainte de 12 aprilie, data-limită prevăzută de statut, însă marea necunoscută rămâne momentul în care Boc va demisiona din fruntea Guvernului, notează "Gândul".

Pregătirile în vederea intrării oficiale în lupta pentru şefia PDL i-au adus pe cei doi pretendenţi la funcţia de preşedinte al partidului la prima înţelegere dinaintea competiţiei. Vasile Blaga şi Emil Boc au bătut palma în vederea modului în care îşi vor anunţa candidaturile. Ambele moţiuni vor fi lansate în aceeaşi zi, cel mai probabil în 11 aprilie, dar în conferinţe de presă separate. Motivul pentru care ambele moţiuni vor fi lansate practic concomitent ţine atât de mesajul pe care Blaga şi Boc vor să îl dea filialelor: acela de temperare a tensiunilor, cât şi de asigurarea că niciunul dintre cei doi nu îşi va lua prin surprindere adversarul.

Lansarea candidaturii tocmai în penultima zi în care, conform statutului, pot fi depuse moţiuni îl va avantaja pe premierul Boc, al cărui program este încă în lucru, în timp ce moţiunea actualului secretar general este aproape finalizată, scrie "Gândul". Surse din conducerea PDL au precizat pentru publicaţie că Vasile Blaga va intra în competiţie cu moţiunea intitulată "Dreapta Populară", denumire la care s-a ajuns după renunţarea la varianta propusă de către preşedintele PDL Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde. Agreată iniţial, denumirea "Dreapta Română" a fost abandonată după ce Vasile Blaga a pus problema rezonanţelor "legionare" ale respectivei titulaturi. Varianta "Dreptei Populare" îi aparţine preşedintelui PDL Iaşi, senatorul Mihaela Popa, denumirea moţiunii urmând să aibă implicaţii şi în posibila schimbare a numelui partidului. Una dintre propunerile cu care se va prezenta Vasile Blaga şi care a fost discutată intens în tabăra secretarului general este aceea de a schimba denumirea formaţiunii din Partidul Democrat Liberal (PDL) în Partidul Democrat Popular (PDP), acţiune ce ar urma să aibă loc după congresul din luna mai.

La moţiunea premierului lucrează intens ministrul de Externe Teodor Baconschi. Numele încă nu a fost stabilit, dar cu certitudine că şi acest document va face trimitere la "creştin-democraţie". Lucrurile sunt mai complicate pentru Boc, deoarece, conform unor surse, preşedintele Traian Băsescu ar vrea ca premierul să demisioneze de la Palatul Victoria înainte de Convenţia Naţională din 14 mai. Sursele citate de "Gândul" au precizat că Băsescu i-ar fi spus lui Boc că ar fi mai bine să plece chiar înainte de a-şi anunţa candidatura la şefia PDL. Ar fi un mesaj adresat nu numai pedeliştilor de rând, ci întregului electorat, şi anume faptul că Boc nu se teme de o competiţie cinstită cu Blaga şi că îl poate învinge fără să fie acuzat că s-a folosit de fonduri guvernamentale ca să îi mituiască pe şefii de filiale. "În orice caz, noul guvern va fi instalat înainte de Paşti", au precizat sursele citate de "Gândul".

Din lupta pentru şefia partidului va lipsi grupul "reformiştilor", fapt ce va face confruntarea dintre Blaga şi Boc una cât se poate de directă. "Vor fi două şi numai două moţiuni. Cea a lui Vasile Blaga e finalizată. La Emil Boc se lucrează intens", a explicat pentru "Gândul" unul dintre vicepreşedinţii democrat-liberali. După ce şi-au anunţat iniţial intenţia de a candida pe o platformă comună pentru preşedinţia PDL, europarlamentarii Cristian Preda şi Monica Macovei, împreună cu deputatul Sever Voinescu ,dau deja semnalele renunţării la ideea unei candidaturi directe, urmând să acorde sprijinul unuia dintre cei doi pretendenţi.

Cei trei au făcut miercuri primul pas în vederea retragerii onorabile din competiţie, lansând pe blogurile personale o platformă cu 35 de idei pentru ca PDL să devină "un partid popular modern", precizând că doresc o moţiune "deschisă şi argumentată". "În acest moment, unii colegi din PDL caută 35 de semnături pentru a-şi susţine candidatura. Lor şi tuturor celorlalţi colegi şi prieteni din partid, vrem să le oferim 35 de idei. Poate că este vremea semnăturilor, dar noi credem că este vremea dezbaterilor". Discuţiile cu privire la moţiunea pe care o vor alege cei trei nu au reuşit însă să-i pună de acord nici pe cei trei democrat-liberali, Monica Macovei preferându-l pe Boc, Cristian Preda respingând ideea susţinerii premierului, iar Sever Voinescu oscilând între cele două tabere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici