Boagiu a depus plângere penală împotriva lui Şova, în legătură cu dispariţia contractului Bechtel

Prim-vicepreşedintele PDL Anca Boagiu a anunţat, miercuri, că a depus plângere penală la Parchetul ICCJ împotriva ministrului Dan Şova, acuzându-l că ascunde contractul original Bechtel semnat de Adrian Năstase în anul 2003 pentru a-l apăra pe fostul premier.

864 afișări
Imaginea articolului Boagiu a depus plângere penală împotriva lui Şova, în legătură cu dispariţia contractului Bechtel

Anca Boagiu(Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Am depus astăzi, 7 august, plângere penală cu nr. de înregistrare 11.258 la Parchetul General, împotriva lui Dan Şova, pentru acţiunea suspectă a ministrului reclamat de ascundere a contractului original Bechtel semnat în anul 2003 de Guvernul Adrian Năstase. Îl acuz public pe Dan Şova de faptul că ascunde contractul original Bechtel semnat de Adrian Năstase în anul 2003, unul dintre cele mai costisitoare contracte asumate vreodată de un Guvern al României. Intenţia lui Dan Şova este evidentă: vrea să-l apere pe fostul său şef de partid. Altfel, îmi pun întrebarea: cui, din PSD, îi este frică de contractul parafat de un alt Guvern PSD?", arată Anca Boagiu, fost ministru al transporturilor în Guvernul Boc, într-un comunicat remis miercuri agenţiei MEDIAFAX.

Boagiu a precizat că apelează la instituţiile acreditate ale statului să dea o mână de ajutor în desecretizarea completă a contractului Bechtel.

"Pentru a-i ajuta pe Dan Şova şi pe miniştrii USL să-şi depăşească stadiul, demonstrat public, de cei mai incapabili şi neperformanţi guvernanţi ai României, apelez la instituţiile acreditate ale statului să le dea o mână de ajutor în desecretizarea completă a contractului Bechtel. Înţelegerile contractuale dintre părţi, respectiv dintre Guvern şi Bechtel International Inc., au încetat. Ca atare, îi amintesc lui Dan Şova că are obligaţia să facă public tot contractul, inclusiv contractele şi comisioanele firmelor de avocaţi implicate în această afacere, în frunte cu firma sa şi a mamei sale", a adăugat Boagiu..

Ea a mai arătat că "guvernarea USL este caracterizată de ruinarea economiei naţionale, de minciună, manipulare şi de o politică agresivă, de lipsă de transparenţă".

"Ca atare, am depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru efectuarea de cercetări în legatură cu posibila săvârşire de infracţiuni la regimul protecţiei informaţiilor clasificate, respectiv în legatură cu disparţia unui document astfel clasificat - Contractul având ca obiect «Proiectarea, realizarea şi finalizarea lucrărilor de construcţie şi cu remedierea oricăror defecte» aferente autostrăzii Braşov - Cluj - Borş, încheiat, în data de 19.12.2003, între CNADNR şi Bechtel International Inc.", a mai menţionat Anca Boagiu.

Săptămâna trecută, ministrul Dan Şova a susţinut că desecretizarea contractului cu Bechtel, semnat în 2003, nu s-a făcut pentru că nu s-a găsit, la Ministerul Transporturilor, varianta originală, în replică, fostul ministru al Transporturilor Anca Boagiu precizând că documentul se află la etajul 2, camera 58.

Dan Şova a anunţat, în urmă cu o săptămână, că documentul original nu poate fi găsit, el arătând că acesta este motivul pentru care contractul cu Bechtel nu a fost desecretizat şi adăugând că prevederile sale vor fi publicate imediat ce se va da de urma contractului.

"Nu am reuşit la Ministerul Transporturilor să se găsească varianta originală a contractului semnat. Desecretizarea se face pe contractul original. Contractul desecretizat publicat în 2006 e cel original din 2003, dar updatat cu actele adiţionale din 2005. Nu s-a găsit varianta originală din 2003. (...) Anexele au apărut după 2005. Contractul a fost desecretizat în 2006", a susţinut Dan Şova la Digi24.

El a spus că preţul menţionat în actul adiţional a ajuns la 10 miliarde de Euro, de la 2,2 miliarde de Euro.

"Boagiu (Anca Boagiu, fost ministru al Transporturilor - n.r.) a spus într-o conferinţă de presă că a trebuit să rezilieze parţial. E clar că modificările din 2005 au dus contractul la 10 miliarde de Euro. Oamenii aşteaptă să vadă pe ce cheltuieli nejustificate s-au dus banii", a spus Dan Şova, potrivit aceleiaşi surse.

În replică, prim-vicepreşedintele PDL Anca Boagiu preciza, într-un comunicat, că documentul original se află la Serviciul Probleme Speciale, etajul 2, camera 58.

"Şova trebuie să plece cât mai repede din Guvern, pe uşa din dos, pentru că demisia ar fi prea nobilă pentru el! Conform legii, contractul original Bechtel este la Serviciul Probleme Speciale, etaj 2, camera 58", preciza Boagiu.

Boagiu susţinea, totodată, că ministrul Dan Şova creează divesiuni pentru a nu răspunde la două probleme importante semnalate de ea, referitoare la desecretizarea contractului iniţial cu Bechtel semnat de Adrian Năstase în 2003 şi la contractele încheiate şi comisionele încasate de firmele de avocaţi ale familiei Şova.

"În situaţia în care Dan Şova este pur şi simplu incompetent, am să-l ajut să găsească contractul pe care îl dă pierdut. Conform legii, contractul original se găseşte la Serviciul Probleme Speciale, etaj 2, camera 58. Adevărata intenţie a lui Dan Şova este de a ascunde contractul iniţial pentru a-l proteja pe Adrian Năstase, dar şi pentru a-şi proteja afacerile şi familia", afirma Boagiu, potrivit sursei citate.

Boagiu consideră că este inadmisibil ca un ministru al Guvernului să "prostească" în continuu pe toată lumea cu declaraţii de genul "nu am reuşit la Ministerul Transporturilor să se găsească varianta originală a contractului semnat".

"Dan Şova are obligaţia, cel puţin morală, să spună câţi bani au încasat pe contractele de avocatură cu Bechtel şi CNADNR şi să ne spună şi cât de «cinstit» au negociat el şi familia lui, în calitate de avocaţi, pentru statul român. Acest «criminal al marii infrastructuri româneşti» trebuie să plece cât mai repede din Guvern, pe uşa din dos, pentru că demisia ar fi prea nobilă pentru el", mai afirma Anca Boagiu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici