Boagiu, decorată la ambasada Franţei: Sunt bucuroasă că există femei care conduc cele două Camere

Senatorul Anca Boagiu, decorată marţi seară la Ambasada Franţei, pentru eforturile în integrarea europeană şi pentru promovarea egalităţii de şanse, a declarat că, după 10 ani de eforturi, se bucură să constate că există "femei ministru, femei senator, femei care conduc cele două Camere".

32 afișări
Imaginea articolului Boagiu, decorată la ambasada Franţei: Sunt bucuroasă că există femei care conduc cele două Camere

Boagiu, decorată la ambasada Franţei: Sunt bucuroasă că există femei care conduc cele două Camere (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Boagiu, fost ministru al Integrării europene, a fost decorată marţi seară, la Ambasada Franţei, cu Legiunea de Onoare în grad de Cavaler, distincţie care i-a fost acordată de preşedintele Nicolas Sarkozy şi înmânată de ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul.

În discursul rostit cu ocazia ceremoniei, ambasadorul francez a menţionat eforturile Ancăi Boagiu în procesul de integrare europeană a României, dar şi rolul acesteia în promovarea egalităţii de şanse.

"Mai există un aspect al activităţii dumneavoastră, care trebuie pus în valoare, deoarece este lăudabil: militaţi cu cea mai mare constanţă şi pe toate căile - legislaţie, întreprinderi, asociaţii, alegeri şi chiar în cadrul funcţionării partidului dumneavoastră politic - pentru locul femeilor în societate. Este şi un element esenţial de progres al societăţii româneşti, pe care-l subliniez cu o deosebită plăcere", a spus Henri Paul.

De altfel, el a citat din memoriile lui Simone Veil, fost ministru de externe al Franţei, care scria, în anii '70: "m-am obişnuit să aud bărbaţii întâlniţi cu diferite ocazii spunându-mi «soţia mea vă admiră foarte mult». Sensul vorbelor nu mi-a scăpat - soţia mea vă admiră dar eu nu".

Ambasadorul a spus că deşi este vorba despre o mărturie din anii '70, dintr-o societate franceză "în care puterea bărbaţilor se disputa cu neîncrederea faţă de femeile la putere", această luptă este departe de a se fi încheiat. El a adăugat că astăzi Franţa s-a schimbat, dar că în România mai sunt încă progrese de făcut în acest sens.

La rândul său, Anca Boagiu i-a spus ambasadorului că priveşte cu satisfacţie la rezultatele celor 10 ani de eforturi depuse pentru promovarea egalităţii de şanse.

"Problematica egalităţii de şanse este o cauză cu care m-am identificat. Poate şi datorită situaţiei din România. Prima oară mi-am dat seama că avem nevoie de recunoaşterea egalităţii de şanse când am constatat că sunt o femeie în politică, într-o lume considerată a bărbaţilor. După 10 ani, pot să spun că mă pot bucura de rezultatele muncii mele, dar nu voi prididi niciun efort pentru a continua acest efort care ne-a adus extrem de multe satisfacţii şi faptul că suntem, că există foarte multe femei politician azi, femei ministru, femei senator, femei care conduc cele două Camere, înseamnă foarte mult în ceea ce priveşte progresele făcute", a spus Anca Boagiu.

Pe de altă parte, ambasadorul Henri Paul a menţionat în discursul rostit cu ocazia acordării distincţiei, rolul pe care Anca Boagiu l-a avut în proiectele sale ca ministru şi ca deputat.

"Absolventă în urmă cu doar 15 ani, a Universităţii Ovidius din Constanţa, aţi intrat devreme în Ministerul Transporturilor, unde v-aţi implicat mai întâi în mari proiecte de modernizare a infrastructurilor susţinute prin finanţări europene şi internaţionale (...) Vi s-au încredinţat pe urmă, proiecte finanţate de Banca Mondială, de ajustare şi de dezvoltare instituţională a sectorului privat, înainte de a deveni director al programului de restructurare al întreprinderilor şi pentru conversia profesională, finanţat de Comisia Europeană", a spus Henri Paul, adăugând că dorinţa de a participa la procesul decizional a determinat-o pe Anca Boagiu să-şi asume responsabilităţi politice, "devenind în 2000, la 31 de ani, ministru al Transporturilor, un sector esenţial pentru România, ţară de răscruce pentru numeroase căi de comunicare şi mereu în căutare de căi de comunicare".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici