Boc, despre interimate: Până la depunerea jurământului noului Guvern se păstrează situaţia actuală

Premierul în exerciţiu Emil Boc a declarat, joi, că textul constituţional spune că, în cazul demiterii unui Guvern, până la depunerea jurământului de către un nou Cabinet, Executivul îşi păstrează formula existentă.

28 afișări
Imaginea articolului Boc, despre interimate: Până la depunerea jurământului noului Guvern se păstrează situaţia actuală

Boc, despre interimate: Până la depunerea jurământului noului Guvern se păstrează situaţia actuală (Imagine: Mediafax Foto)

Boc a precizat că, din punct de vedere constituţional, sunt două situaţii succesive: demisia miniştrilor PSD - textul Constituţiei spunând că, în acest caz, timp de 45 de zile pot să fie desemnaţi miniştri interimari din rândul membrilor Guvernului - şi situaţia cupolă, generală, când este demis un Guvern, pentru care există articolul 110, alineat 4, care spune că mandatul Guvernului demis merge până la depunerea jurământului de către noul Cabinet în faţa preşedintelui României.

"În condiţiile în care a intervenit o nouă situaţie, şi anume demiterea întregului Guvern, până la depunerea jurământului de către noii membri ai Guvernului se păstrează situaţia existentă a Guvernului demis, rămâne în acea formulă. Acesta este sensul textului constituţional", a spus Emil Boc.

El a explicat că, doar în cazul în care nu intervenea demiterea Guvernului, exista o problemă cu interimatul miniştrilor care ar fi expirat după 45 de zile, dar că, în aceste condiţii noi, cu un Guvern demis, "se conservă ceea ce este în momentul de faţă".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, la TVR1, că, după expirarea mandatelor miniştrilor interimari, ministerele în cauză vor fi gestionate de secretarii de stat, întrucât nu pot fi numiţi în continuare miniştri din Cabinetul Boc ca interimari.

Întrebat ce se va întâmpla după expirarea mandatelor miniştrilor interimari, şeful statului a precizat că ministerele vor fi gestionate de secretarii de stat.

"Nu se pot numi în continuare miniştri din Cabinetul Boc ca miniştri interimari. Ministerele vot fi gestionate de secretarii de stat", a spus el.

Ministerele care au fost conduse de social-democraţi până la 1 octombrie, când toţi miniştrii PSD şi-au prezentat demisiile, au de la acel moment miniştri interimari.

Preşedintele Băsescu a semnat, la 1 octombrie, decretele de numire ca miniştri interimari pentru:

Emil Boc - Educaţie,

Gheorghe Pogea - Muncă,

Gabriel Sandu - Comunicaţii,

Radu Mircea Berceanu - Agricultură,

Elena Gabriela Udrea - Mediu,

Cătălin Marian Predoiu - Afaceri Externe,

Adriean Videanu - Sănătate,

Sorina Luminiţa Plăcintă - Relaţia cu Parlamentul.

Anterior, în aceeaşi zi, şeful statului a semnat decretele de revocare din funcţie a lui Dan Nica şi numirea ca interimar în funcţiile de ministru al Internelor şi vicepremier pentru ministrul Dezvoltării, Vasile Blaga.

Constituţia prevede, la articolul 107, că, dacă primul-ministru este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, preşedintele va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern. Aceste prevederi se aplică în mod corespunzător şi celorlalţi membri ai Guvernului, la propunerea primului-ministru, pentru o perioadă de cel mult 45 de zile.

Articolul 110 al Constituţiei, referitor la încetarea mandatului Guvernului, prevede, la alineatul 4, că Executivul al cărui mandat a încetat îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici