Boc: Dreptul parlamentarilor la amendamente nu poate fi limitat

Premierul Emil Boc a declarat, marţi, la finalul întâlnirii cu senatorii PDL, că parlamentarii au dreptul să depună amendamente la proiectul bugetului de stat pe 2010, dar resursele financiare sunt publice, astfel că rugămintea sa este să se meargă pe actuala formulă bugetară.

27 afișări
Imaginea articolului Boc: Dreptul parlamentarilor la amendamente nu poate fi limitat

Boc: Dreptul parlamentarilor la amendamente nu poate fi limitat (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Întrebat dacă parlamentarii PDL i-au solicitat premierului resurse de câte 70.000 de euro pe colegiu electoral, Boc a răspuns: "După cum puteţi vedea, nu am resurse financiare ascunse nicăieri, resursele financiare sunt publice, alocate potrivit prevederilor legale şi prevăzute în legea bugetului, potrivit actelor normative în vigoare. Eu nu am resurse financiare suplimentare".

Premierul a precizat că dreptul parlamentarilor în a depune amendamente nu poate fi limitat, întrucât Guvernul este în subordinea Parlamentului.

"O să le spun tuturor colegilor, tuturor parlamentarilor, indiferent de formaţiunea din care fac parte, că orice amendament adoptat înseamnă luarea unor resurse de bani dintr-o parte şi transferarea lor în altă parte. Resursele suplimentare de bani pot fi gestionate în condiţiile pe care le avem cu constrângerile bugetare despre care am vorbit. Rugămintea mea este să mergem pe actuala formulă de buget, aşa cum a fost conceput şi care răspunde unor nevoi preliminare ale ţării, urmând ca, pe parcursul anului, în funcţie de evoluţia economiei, să putem găsi alte soluţii financiare", a mai declarat Boc.

Premierul a adăugat că nu există "buzunare secrete cu resurse financiare".

"Avem două constrângeri mari, deficitul de 5,9%, anul trecut fiind de 7,3%. Nu putem ieşi din acest deficit din două motive, dacă vrem ca ţara să intre în orizontul lui 2014 în zona euro, şi pentru asta trebuie să ajungem la un deficit de 3%", a mai declarat Emil Boc.

Premierul a explicat că, pentru a se atinge această ţintă, este necesar să se elimine risipa care există în cheltuirea banul public.

"Voi pune accent pe tăierea surselor de risipă în cheltuirea banului public, iar fiecare să dea socoteală, ca om public, pentru banii pe care îi cheltuieşte din contribuţiile cetăţenilor la impozite şi taxe", a declarat Emil Boc, arătând că bani vor veni la buget dacă Guvernul va putea face economii în primul rând tăind sursele de risipă, sursele corupţiei şi prin gestionarea corectă a banilor publici.

Despre posibilitatea unei rectificări bugetare, premierul a spus: "Deocamdată pornim cu ceea ce avem în momentul de faţă, vom putea vorbi în viitor despre majorarea resurselor dacă şi economia ne va susţine şi economiile la buget se vor face aşa cum am spus".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici