Boc: După intrarea în NATO şi UE cel mai important obiectiv este aderarea la Spaţiul Schengen

Cel mai important obiectiv politic al României după intrarea în NATO şi UE este aderarea la Spaţiul Schengen în martie 2011, iar autorităţile statului vor lua toate măsurile pentru îndeplinirea acestuia, a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, premierul Emil Boc.

53 afișări
Imaginea articolului Boc: După intrarea în NATO şi UE cel mai important obiectiv este aderarea la Spaţiul Schengen

Boc: După intrarea în NATO şi UE cel mai important obiectiv este aderarea la Spaţiul Schengen (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Boc a afirmat, la inaugurarea Serviciului pentru Imigrări al judeţului Cluj, că autorităţile române au o responsabilitate uriaşă în acest caz.

"După intrarea în NATO şi UE cel mai important obiectiv politic de îndeplinit al României cu consecinţe directe şi pragmatice este intrarea, în martie 2011, în Spaţiul Schengen. Acest obiectiv are implicaţii majore pentru că, începând de anul viitor, România devine graniţă externă a UE. 500 de milioane de locuitori ai EU stau şi se bazează pe profesionalismul instituţiilor din România", a spus Boc.

Acesta a afirmat că autorităţile române poartă o responsabilitate uriaşă şi vor da dovadă "de toleranţă zero faţă de orice deficienţe şi orice lucruri care nu sunt bine făcute".

"Dăm dovadă de toleranţă zero pentru că apartenenţa la UE cere să ne ridicăm la anumite standarde. Serviciul de Imigrări va avea astfel de standarde de calitate", a subliniat premierul.

Potrivit acestuia, în urma aderării la Spaţiul Schengen cetăţenii români vor putea circula până la Marea Nordului fără a mai avea nevoie de paşaport sau buletin pentru că nu vor mai exista graniţe.

Boc a spus că intarea în Spaţiul Schengen este un avantaj al României care rezidă din faptul că ţara aparţine familiei europene, dar care necesită drepturi şi obligaţii.

"Obligaţii care ţin de modernizarea unor instituţii cum este Oficiul Român de Imigrări. Trebuie să facem ceea ce trebuie pentru că dacă nu o facem pierdem trenul modernizării, trenul Europei", a spus Boc.

Boc a participat, sâmbătă, la inaugurarea Serviciului pentru Imigrări al Judeţului Cluj, deschis în incinta unui mall şi unde se oferă condiţii europene cetăţenilor străini din statele membre ale UE sau non UE.

Şeful Serviciului pentru Imigrări, comisarul şef Marius Luduşan, a declarat că amenajarea noului spaţiu a costat peste 20.000 de euro.

"Am relocat Serviciul în acest nou spaţiu deoarece în fostul sediu nu erau oferite condiţii la standarde. Acum oferim condiţii europene cetăţenilor străini din statele membre UE sau non UE. Avem implementat un sistem modern de bonuri de ordine pentru cei care aşteaptă la rând, cititoare de paşapoarte biometrice şi permise de şedere, şi un sapţiu dublu faţă de cel iniţial de la 85 la 190 de metri pătraţi", a spus Luduşan.

Serviciul oferă acte de rezidenţă, temporară sau permanentă, pentru cetăţenii statelor non UE, servicii de înregistrate a cetăţenilor din EU, emite autorizaţii de muncă pentru cetăţenii străini, însă desfăşoară şi activităţi de combatere a muncii la negru sau de şedere ilegală pe teritoriul judeţului Cluj.

Şeful Oficiului Român pentru Imigrări, chestorul Nelu Pop, a declarat, la rândul său, că judeţul Cluj ocupă locul trei la nivel naţional după Bucureşti şi Ilfov din punctul de vedere al numărului de cetăţeni străini care locuiesc şi muncesc în zonă.

La inaugurarea Serviciului au participat autorităţi locale şi judeţene, comandanţii Poliţiei, parlamentari de Cluj, dar şi secretarul de stat în MAI Ioan Căbulea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici