Boc: Evoluţiile Schengen şi opoziţia Finlandei, produsul sfidării Europei de către USL

Fostul premier Emil Boc susţine că noile evoluţii legate de procesul aderării României la Schengen şi opoziţia Finlandei sunt produsul "sfidării" Europei de către USL, care a ignorat raportul MCV din luna ianuarie.

367 afișări
Imaginea articolului Boc: Evoluţiile Schengen şi opoziţia Finlandei, produsul sfidării Europei de către USL

Emil Boc (Imagine: Theodor Pana/ Mediafax Foto)

Întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, cum comentează noile evoluţii legate de procesul de adrerare a României la Spaţiul Schengen şi de opoziţia Finlandei, Emil Boc a răspuns că România are o problemă pentru că nu reuşeşte să se ridice la standardele clubului în care vrea să intre, "iar pentru asta guvernanţii sunt exclusiv vinovaţi că nu au pus în aplicare raportul MCV".

"Este produsul sfidării europene de către USL. Încă din vară, USL a început dimensiunea de sfidare a statului de drept din România, care s-a adâncit prin ignorarea raportului MCV din ianuarie. Dacă era pus în aplicare, mai aveam o şansă de a obţine un termen de intrare în Schengen, dar guvernarea USL pur şi simplu a ignorat. Sunt întrebări de bun simţ, în ce ţară Schengen mai există miniştri penali în Guvern? În ce ţară Schengen mai există un prim-ministru acuzat de plagiat sau ai peste 20 de parlamentari penali sau în situaţie de incompatibilitate? Arătaţi-mi o singură ţară de acest fel şi atunci vom putea spune, pe bună dreptate, că Europa are ceva cu noi. Noi avem o problemă cu noi pentru că nu reuşim să ne ridicăm la standardele clubului în care vrem să intrăm, iar pentru asta guvernanţii sunt exclusiv vinovaţi că nu au pus în aplicare raportul MCV", a spus Boc.

Potrivit acestuia, în Spaţiul Schengen criteriile şi regulile jocului sunt altele, iar afirmaţii precum "cum am trăit până acum fără Schengen, vom putea trăi şi de aici încolo" sunt iresponsabile şi jenante.

"La fel poţi spune că aşa cum am trăit fără dreptul de liberă mişcare în UE, 50 de ani sub comunism, aşa putem trăi şi mai departe. Asta este viziunea guvernanţilor, care opresc demersul european al României. S-au făcut paşi importanţi din 2004 încoace, iar a spune azi că Schengenul nu mai este o prioritate pentru România este un act cel puţin iresponsabil al guvernanţilor şi care privează românii să fie cetăţeni cu drepturi depline în UE", a spus Boc, adăugând că din gâlceava politicienilor pierd românii de rând şi firmele.

El a menţionat că firmele cu TIR-uri stau la graniţă ore la rând pentru a intra într-o ţară Schengen şi pierd afaceri, iar cetăţenii nu au dreptul de a se mişca liber în tot spaţiul UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici