Boc nuanţează angajamentul de loialitate impus angajaţilor Corpului de Control

Premierul Boc a nuanţat conţinutul angajamentului de loialitate care trebuie semnat de angajaţii Corpului de Control pentru păstrarea postului, introducând ca primă obligaţie respectarea Constituţiei şi impunând salariaţilor să informeze rapid şi dacă se află într-un eventual conflict de interese.

109 afișări
Imaginea articolului Boc nuanţează angajamentul de loialitate impus angajaţilor Corpului de Control

Boc nuanţează angajamentul de loialitate impus angajaţilor Corpului de Control (Imagine: Mediafax Foto)

Printr-o nouă decizie, semnată marţi, premierul a renunţat la condiţia ca funcţionarii Corpului de Control să se angajeze că îşi vor desfăşura întreaga activitate numai "în interesul autorităţii neştirbite, prestigiului şi realizării prerogativelor primului-ministru", dar a păstrat celelalte obligaţii referitoare, printre altele, la păstrarea secretului profesional, evitarea unei poziţii publice în afara atribuţiilor de serviciu, un comportament "la nivelul demnităţii funcţiei" în relaţiile de serviciu, societate şi familie.

Boc a modificat şi prevederea care stabilea că angajaţii trebuie să comunice de îndată conducătorului ierarhic superior orice activitate sau situaţie care "ar putea afecta încrederea acordată de primul-ministru", hotărând că această obligaţie este valabilă în cazul activităţii, situaţiei sau conflictului de interese care ar putea afecta calitatea de membru al Corpului de Control al premierului.

În noua decizie a premierului se arată astfel că prima condiţie impusă angajaţilor este respectarea cu stricteţe a Constituţiei, a legilor în vigoare, a regulamentului de organizare şi funcţionare a Secretariatului General al Guvernului şi Corpului de Control şi a normelor emise, precum şi a oricărei dispoziţii emise de primul-ministru, şeful Corpului de Control şi ordonatorului principal de credite, respectiv şeful SGG. În vechea decizie, această condiţie, care nu făcea referire şi la Constituţie, apărea în paragraful al treilea, primul angajament prevăzut atunci fiind îndeplinirea cu bună-credinţă şi conştiincios a îndatoririlor şi a sarcinilor încredinţate, trecut acum în al treilea paragraf.

Este menţinută interdicţia de folosire a funcţiei în scop de propagandă sau reclamă comercială.

Paragraful care obliga angajaţii ca în întreaga lor activitate să acţioneze numai în interesul autorităţii neştirbite, prestigiului şi realizării prerogativelor primului-ministru, al legii, atribuţiilor şi competenţelor SGG şi Corpului de Control a fost eliminat.

Boc a modificat şi statul de funcţii al Corpului de Control, prin înlocuirea funcţiei de controlor cu cea de consilier.

Guvernul a aprobat, în urmă cu o săptămână, o ordonanţă de urgenţă prin care Departamentul de Control al Guvernului este reorganizat în Corp de Control şi care prevede că personalul va fi preluat pe baza numărului de posturi, a "bunului său renume" şi a încrederii premierului, cu obligaţia semnării unui angajament de loialitate. Angajaţii care nu se vor încadra în aceste prevederi urmând să fie concediaţi, se arată în actul normativ.

Angajaţii Corpului de Control al premierului erau obligaţi să se angajeze, prin actul de loialitate, că vor anunţa imediat orice activitate care poate afecta încrederea acordată de primul-ministru şi vor avea un comportament la nivelul demnităţii funcţiei inclusiv în familie.

Secretarul general al Guvernului a semnat, marţi, ordine de încetare a raportului de muncă distribuite angajaţilor Corpului de Control al premierului, documente în care se precizează că aceştia nu se încadrează în prevederile care permit menţinerea în funcţie în raport cu numărul de posturi şi de încrederea premierului.

Ordinele de încetare a raportului de muncă semnate pentru angajaţii Corpului de Control al primului-ministru au fost puse în aplicare la decizia premierului Emil Boc, luată pe baza unei analize anterioare, doar 7 dintr-un total de 68 salariaţi primind votul de încredere al primului-ministru, a declarat agenţiei MEDIAFAX secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu.

Angajaţii sunt informaţi că nu se încadrează în prevederile articolului VII aliniatul 16 din Ordonanţa de Urgenţă 3/2009 şi că li se acordă un preaviz de 15 zile lucrătoare.

OU 3/2009 privind modificarea şi completarea unor acte normative referitoare la organizarea şi funcţionarea unor structuri din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, care reorganizează Departamentul de Control al Guvernului în Corp de Control, prevede, la articolul şi aliniatul invocate în ordin, că personalul va fi preluat pe baza numărului de posturi, a "bunului său renume" şi a încrederii premierului, cu obligaţia semnării unui angajament de loialitate.

Angajaţii mai sunt informaţi că pot contesta ordinul în termen de 30 de zile de la comunicare, la Tribunalul municipiului Bucureşti.

Printre persoanele anunţate că nu au primit "încrederea" premierului se numără Emanoil Neguţ, fostul şef al Departamentului de Control în Guvernul Tăriceanu, Mihaela Petrescu, fost director general în DCG, Gheorghe Rusu, care a lucrat şi în postul de comisar general al Gărzii de Mediu, şi Marius Gogescu, detaşat pentru o perioadă la conducerea Agenţiei Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice.

Secretariatul General al Guvernului susţine, într-o analiză aflată în posesia MEDIAFAX, că o treime dintre angajaţii fostului Departament de Control al Guvernului (DCG) nu au participat anul trecut la acţiuni de control şi nimeni nu a urmărit să fie pusă în aplicare vreo măsură reţinută prin rapoartele întocmite, deşi exista această obligaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici