Boc: Ordonanţa de urgenţă privind modificarea structurii CSAT nu încalcă Constituţia

Ordonanţa de urgenţă prin care preşedintele Senatului poate participa la lucrările Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) ca vicepreşedinte nu încalcă Constituţia, deoarece reglementează o problemă punctuală fără să modifice întrega funcţionare a Consiliului, a declarat premierul Emil Boc.

37 afișări
Imaginea articolului Boc: Ordonanţa de urgenţă privind modificarea structurii CSAT nu încalcă Constituţia

Boc: Ordonanţa de urgenţă privind modificarea structurii CSAT nu încalcă Constituţia (Imagine: Mediafax Foto)

Guvernul a modificat, marţi, prin ordonanţă de urgenţă, Legea de organizare şi funcţionare a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, prin introducerea unei prevederi care permite preşedintelui Senatului, post ocupat în prezent de liderul PSD Mircea Geoană, să participe la şedinţele CSAT în calitate de vicepreşedinte.

Modificarea în acest sens a Legii CSAT este prevăzută în Regulamentul Coaliţiei PDL-PSD.

Întrebat de presă, la finalul şedinţei de guvern, dacă ordonanţa reprezintă o încălcare a Constituţiei, premierul Emil Boc a răspuns negativ.

"Nu este vorba de o încălcare a Constituţiei, pentru că nu se reglementează întreaga modalitate de organizare şi funcţionare a CSAT, este doar vorba de o chestiune precisă şi punctuală. Nu este vorba de legea de ansamblu de organizare la care se referă Constituţia când este vorba de legi fundamentale ale statului. Nu se schimbă instituţia CSAT, nu se schimbă din subordinea Parlamentului în subordinea Guvernului. La acest lucru face referire constituţia, să nu se afecteze regimul fundamental, asta înseamnă să schimbi raportarea instituţiei la cadrul constituţional existent", a declarat Boc într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern.

El a arătat că CSAT rămâne în continuare o instituţie cu cadrele prevăzute în Constituţie, cu excepţia funcţiei de vicepreşedinte care apare "ca o corelare şi a principiului separaţiei şi a colaborării puterilor".

"Să nu uităm că aceste puteri în stat trebuie să aibă mecanisme prin care să colaboreze mai ales în privinţa mecanismelor de securitate şi siguranţă naţională", a adăugat Boc.

Întrebat de presă de ce modificarea a fost efectuată printr-o ordonanţă cu caracter de urgenţă, şeful Guvernului a explicat că procedura permite intrarea în vigoare a actului normativ încă de la începutul anului viitor, un an extrem de important din toate punctele de vedere.

În actuala Lege de organizare a CSAT se precizează că şeful statului îndeplineşte funcţia de preşedinte al CSAT, în timp ce funcţia de vicepreşedinte revine premierului.

Prin ordonanţa de urgenţă aprobată, marţi, de Guvern, CSAT va include două posturi de vicepreşedinte, ocupate de către primul-ministru şi, respectiv, preşedintele Senatului.

Citeşte şi:

Guvernul a modificat Legea CSAT, pentru ca Geoană să participe la şedinţele Consiliului

Preşedintele Senatului va fi vicepreşedinte CSAT

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici