Boc: Poziţia PDL e fermă, limba română e limba oficială, Constituţia se aplică nu se negociază

Preşedintele PDL, premierul Emil Boc, afirmă că limba oficială a statului român este limba română, că orice discuţie privind oficializarea limbii maghiare este lipsită de fundament constituţional, iar Constituţia României se aplică, nu se negociază.

22 afișări
Imaginea articolului Boc: Poziţia PDL e fermă, limba română e limba oficială, Constituţia se aplică nu se negociază

Boc: Poziţia PDL e fermă, limba română e limba oficială, Constituţia se aplică nu se negociază (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Potrivit articolului 13 din Constituţie, limba oficială a statului român este limba română. Totodată conform articolul 152 din Legea Fundamentală aceasta nu poate face obiectul revizuirii Constituţiei. În consecinţă, orice discuţie cu privire la oficializarea limbii maghiare este lipsită de fundament constituţional. Partidul Democrat Liberal îşi reafirmă poziţia fermă potrivit căreia Constituţia României se aplică, nu se negociază", afirmă Boc într-un comunicat al PDL.

Reacţia lui Boc survine reuniunii de la Topliţa a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, care a dezbătut decizia declarării limbii maghiare ca limbă oficială în "aşa-zisul Ţinut Secuiesc" de către adunarea Aleşilor Locali din secuime la Sfântu Gheorghe, statutul limbii române şi probleme ale convieţuirii etnice în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.

La Topliţa au fost prezenţi liderul PSD Victor Ponta, vicepreşedintele PNL Norica Nicolai, liderul PRM Corneliu Vadim Tudor.

La un moment dat, discursul liderului social-democrat Victor Ponta a fost întrerupt, câţiva participanţi la adunare strigând: " Unde este Marko, unde e Băsescu? Trebuiau să fie aici". Ponta a spus că PSD nu va accepta niciodată ca în România să existe autonomie pe criterii etnice.

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş a adoptat, la Topliţa, un memorandum în care se arată că românii din cele trei judeţe "duc cu greu povara luptei" pentru păstrarea identităţii, iar cu paşi mărunţi, fără oprelişti, s-a ajuns la "crearea de facto a unui stat în stat" în zonă.

Documentul, care are trei pagini şi a fost adoptat, sâmbătă, la Adunarea Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasana, Harghita şi Mureş, întrunită la Topliţa, se adresează Parlamentului, Preşedinţiei, Guvernului, Bisericii şi societăţii civile.

"Noi, românii din Covasna, Harghita şi Mureş, pe lângă problemele cu care se confruntă toţi fraţii noştri de pe cuprinsul patriei, la peste 90 de ani de la Marea Unire, încă ducem cu greu povara luptei pentru păstrarea identităţii şi a fiinţei noastre naţionale", se arată în memorandum, menţionându-se că în aceste trei judeţe trăiesc peste 400.000 de români.

Semnatarii documentului susţin că în judeţele Covasna, Harghita şi parţial Mureş "se produce un fenomen antieuropean de enclavizare nemaiîntâlnit în Europa".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici