Boc: România riscă să fie sancţionată pentru deficit excesiv, în aprilie

România riscă să fie sancţionată, în aprilie, de UE pentru deficit excesiv în 2008, iar Guvernul are datoria să prevină o eventuală decizie de reducere a fondurilor europene, chiar şi în cazul declanşării acestei proceduri, cu un buget echilibrat şi măsuri de austeritate, a declarat premierul Boc.

19 afișări
Imaginea articolului Boc: România riscă să fie sancţionată pentru deficit excesiv, în aprilie

Boc: România riscă să fie sancţionată pentru deficit excesiv, în aprilie (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Din nefericire, am cheltuit beneficiile pe care cota unică ni le-a adus în economie şi în loc să fi pus bani deoparte în vremuri bune, am cheltuit mai mult decât am produs şi am ajuns într-o situaţie dificilă, cu un deficit bugetar de 5,2% în 2008, ceea ce ridică pentru România pericolul sesizării de către Comisia Europeană în luna aprilie a deficitului excesiv pentru România, cu consecinţele prevăzute de regulamentele europene. Acest Guvern are datoria să prevină, chiar şi în condiţiile declanşării mecanismului de deficit excesiv pentru ţară, printr-un buget echilibrat în 2009 şi măsuri de austeritate bugetară, să împiedice ca România să fie afectată din perspectiva resurselor financiare pe care le poate primi de la UE", a spus Boc, joi, la conferinţa Mediafax Talks about Auto Industry.

El a reluat astfel ideea susţinută în luna februarie, când atenţiona că România nu a scăpat definitiv de riscul de a fi sancţionată de către Comisia Europeană pentru deficit excesiv în 2008, deoarece Executivul de la Bruxelles are oricând posibilitatea să declanşeze această procedură. Potrivit premierului, declanşarea acestei proceduri poate conduce la diminuarea fondurilor europene alocate României.

Comisia Europeană a iniţiat, în februarie, procedura de deficit bugetar excesiv pentru şase state membre ale Uniunii Europene, după ce a luat în considerare şi circumstanţele excepţionale dictate de criza economică, iar cazul României nu a fost încă analizat de executivul blocului comunitar.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, declara, la sfârşitul lunii ianuarie, că deficitul bugetar excesiv al României din anul 2008, estimat la 5,2% din PIB, nu a fost determinat neapărat de criza financiară, adăugând că Uniunea Europeană ar putea sancţiona ţările care au depăşit limita de 3% din PIB din alte cauze.

Citeşte şi:

Pogea: Deficitul excesiv al României în 2008 n-a fost cauzat neapărat de criză

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici