Boc: Strict juridic, nu este vorba de o expulzare din partea României

Premierul Emil Boc a declarat cotidianului "Gândul", referitor la informaţiile privind expulzarea unor diplomaţi ucraineni, că, "strict juridic, nu este vorba de o expulzare din partea României", menţionând că MAE va difuza un comunicat.

23 afișări
Imaginea articolului Boc: Strict juridic, nu este vorba de o expulzare din partea României

Boc: Strict juridic, nu este vorba de o expulzare din partea României (Imagine: Mediafax Foto)

"Strict juridic, nu este vorba de o expulzare din partea României. Ministerul de Externe va da un comunicat", a declarat, pentru "Gândul", premierul Emil Boc.

Ucraina este pentru prima dată în ultimii ani "implicată într-un scandal grav de spionaj", a declarat, miercuri, o sursă de la Kiev, adăugând că România l-a expulzat pe ataşatul militar ucrainean şi l-a declarat "persona non grata", a relatat Itar-Tass, în pagina electronică.

România a recomandat expulzarea ataşatului militar ucrainean la Bucureşti şi a asistentului acestuia, a declarat, miercuri, preşedintele Comisiei pentru securitate şi apărare naţională din Parlamentul ucrainean, Anatoli Gritsenko, citat de Interfax în pagina electronică.

"Ştim că partea română a decis să recomande retragerea de către Kiev a ataşatului militar şi a asistentului acestuia", în legătură cu un diferend, a spus el.

Gritsenko a adăugat că gestul este neechilibrat şi inamical, iar partea ucraineană ar trebui să dea un răspuns adecvat. El a apreciat că, dacă partea română a decis să recomande rechemarea ataşatului militar şi a asistentului acestuia, "tot doi diplomaţi militari români trebuie expulzaţi" din Ucraina, conform paginii electronice a cotidianului Ukrainska Pravda.

Ulterior, ministrul ucrainean al Apărării, Iuri Ehanurov, a declarat că răspunsul Kievului la expulzarea unui cetăţean ucrainean din România va fi "adecvat" şi va fi formulat în curând, informează agenţia RBK-Ukraina, în pagina electronică.

Conform agenţiei Unian, Ehanurov a refuzat să precizeze dacă Ucraina are în vedere expulzarea a doi ataşaţi militari români de pe teritoriul Ucrainei.

Potrivit agenţiei Unian, citată de site-ul glavred.info, Ministerul ucrainean al Apărării a confirmat revenirea la Kiev a ataşatului militar ucrainean la Bucureşti şi a asistentului acestuia.

Ministerul ucrainean de Externe şi-a anunţat intenţia de a expulza doi diplomaţi români, care au fost deja informaţi, au declarat surse apropiate mediilor diplomatice, însă MAE de la Kiev nu a comentat informaţia, relatează Ucrainskaia Pravda, în pagina electronică.

Conform ziarului citat, Ministerul de Externe ucrainean a convocat joi doi diplomaţi români, cărora le-a transmis decizia de a le întrerupe şederea în Ucraina.

MAE român nu a comentat până la această oră nicio informaţie pe tema scandalului de spionaj care, potrivit unui parlamentar de la Kiev, a dus la expulzarea a doi diplomaţi ucraineni de la Ambasada din Bucureşti şi nici informaţia de presa ucraineană legată de intenţia de expulzare a doi diplomaţi români. Reprezentanţii Ambasadei României la Kiev nu au putut fi contactaţi pentru a comenta această informaţie.

Contactat de MEDIAFAX, Biroul de presă al MAE ucrainean a spus că nu poate face declaraţii pe acest subiect, însă a subliniat că nu infirmă şi nici nu confirmă informaţiile din presa de la Kiev.

Citeşte şi

România a recomandat expulzarea ataşatului militar ucrainean

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici