Bodu: Guvernul încalcă Tratatul UE propunându-l pe Orban ca membru al Curţii Europene de Conturi

Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu susţine că Guvernul încalcă Tratatul de funcţionare a UE prin avansarea propunerii ca Leonard Orban să ocupe funcţia de membru al Curţii Europene de Conturi, întrucât acesta nu are pregătirea profesională necesară unui asemenea post.

369 afișări
Imaginea articolului Bodu: Guvernul încalcă Tratatul UE propunându-l pe Orban ca membru al Curţii Europene de Conturi

Sebastian Bodu (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Propunerea avansată de Guvernul Ponta pentru ocuparea funcţiei de membru al Curţii Europene de Conturi, mai exact cea a domnuluilui Leonard Orban, va deschide o nouă pagină în încălcarea legislaţiei comunitare de către România, de data aceasta a Tratatului de Funcţionare a Uniunii Europene", menţionează Sebastian Bodu, într-o declaraţie remisă MEDIAFAX.

Bodu arată că articolul 286, alineatul 1, din prima parte a Tratalui, prevede că "membrii Curţii sunt aleşi dintre personalităţile care fac parte ori au făcut parte, în statul lor, din instituţiile de control financiar extern sau care au o calificare deosebită pentru această funcţie".

"Acesta fiind textul expres al Tratatului, care reprezintă legislaţia primară a Uniunii Europene - echivalentul Constituţiei României, şi nu o simplă recomandare - mi-e greu să înteleg de ce Guvernul încearcă să forţeze o derogare de facto de la Tratat prin numirea domnului Leonard Orban", mai arată Bodu.

Europarlamentarul PDL apreciază că, dacă Victor Ponta vrea să "scape" de "singurul specialist în afaceri europene din Guvern" printr-o "promovare", ar trebui să gasească o funcţie pentru care acesta este pregătit profesional.

"Este regretabil că domnul Leonard Orban, de altfel un profesionist în cu totul alt domeniu decât auditul financiar, care îi este complet străin, va fi pus în situaţia jenantă de a răspunde la întrebări legate de absenţa totală a experienţei sale în acest domeniu, cu ocazia audierii sale în Comisia de control bugetar a Parlamentului European. Este adevărat că Parlamentul dă doar un aviz Consiliului, însă acest aviz trebuie să confirme sau infirme îndeplinirea, de către candidat, a criteriilor prevazute la articolul 286 din Tratatul de funcţionare a UE", mai arată Bodu.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, va fi audiat, miercuri, la Bruxelles, de Comisia de Buget a Parlamentului European, în vederea obţinerii avizului pentru ocuparea postului de la Curtea Europeană de Conturi.

Audierea lui Orban va avea loc în jurul orei locale 16.00 şi va dura în jur de 30-40 de minute, acesta trebuind să îi convingă pe membrii Comisiei că îndeplineşte condiţiile necesare ocupării postului de membru al Curţii Europene de Conturi de la Luxemburg.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici