Bogdan Aurescu: Ieşirea cu Acord a Marii Britanii prevede garanţii pentru drepturile cetăţenilor români

Bogdan Aurescu a afirmat că alegerile din UK clarifică perspectiva ieşirii cu acord de retragere din UE, care prevede garanţii pentru drepturile cetăţenilor europeni, inclusiv cei români. El a spus că orice român care e în Marea Britanie poate să aplice pentru statut de şedere până la 30 iunie 2021.

995 afișări
Imaginea articolului Bogdan Aurescu: Ieşirea cu Acord a Marii Britanii prevede garanţii pentru drepturile cetăţenilor români

Bodgan Aurescu: Ieşirea cu Acord a Marii Britanii prevede garanţii pentru drepturile cetăţenilor români

„Avem până în momentul de faţă peste 411.000 de români care au aplicat deja pentru acest „settled”, cei care sunt de peste 5 ani sau „pre-settled status”. Ambasada României la Londra acordă sprijin, în cazul în care este necesar. Până acum au fost câteva cazuri punctuale în care românii din Marea Britanie au solicitat acest sprijin şi el a fost acordat. Trebuie spus faptul că aceste alegeri din 12 decembrie clarifică perspectiva ieşirii Marii Britanii cu Acord, pentru că asta este foarte important, un Acord de retragere, care prevede garanţii pentru drepturile cetăţenilor europeni, inclusiv pentru drepturile cetăţenilor români”, a declarat Bogdan Aurescu, la Digi 24, întrebat ce se întâmplă cu dreptul de şedere pentru românii din Marea Britanie.

Ministrul de Externe a adăugat că orice român care se află deja pe teritoriul Marii Britanii sau intră în ţară până la finalul acestui an poate cere drept de şedere până la 30 iunie 2021.

„Practic orice cetăţean român care, fie se găseşte deja pe teritoriul Marii Britanii, fie care intră până la 31 decembrie anul viitor, poate să aplice pentru acest statut până la 30 iunie 2021. Prin urmare, sunt create premisele ca toţi cei care doresc şi care se află într-una din aceste situaţii să obţină „settled” sau „pre-settled status”. Cel din urmă este pentru cetăţenii care nu îndeplinesc această condiţie de 5 ani, dar toţi vor beneficia de această acoperire a acordului de retragere care stabileşte garanţii pentru drepturile cetăţenilor europeni. Vom continua să acordăm sprijin în măsura în care el ne va fi solicitat”, a conchis Aurescu.

Dacian Cioloş a solicitat Guvernului să găsească soluţii pentru românii care locuiesc de peste 5 ani în Marea Britanie, dar trebuie să ceară drept de şedere, în contextul Brexit. El a precizat că Executivul trebuie să vină cu propuneri pentru reintegrarea românilor care nu mai pot sta acolo.

„Acordul de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeană nu este încă unul ideal din perspectiva cetăţenilor români care locuiesc azi în UK. Parlamentul European a atras deja atenţia şi va fi ferm în continuare asupra unei prevederi esenţiale pentru cetăţenii UE care au reşedinţa în Marea Britanie. Este vorba despre procedura de obţinere a dreptului de şedere care este greu aplicabilă şi pune efortul birocratic pe umerii cetăţenilor în loc să fie în responsabilitatea statului britanic”, a scris Dacian Cioloş, sâmbătă, pe Facebook.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici