Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, salută adoptarea Busolei Strategice: Aceasta contribuie la consolidarea complementarităţii dintre UE şi NATO

Busola Strategică a UE va avea o contribuţie importantă la consolidarea relaţiei transatlantice şi a complementarităţii dintre UE şi NATO, crede ministrul de Externe bogdan Aurescu.

350 afișări
Imaginea articolului Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, salută adoptarea Busolei Strategice: Aceasta contribuie la consolidarea complementarităţii dintre UE şi NATO

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni la reuniunea comună a miniştrilor de externe şi ai apărării din statele membre ale UE, desfăşurată la Bruxelles. Aceasta a avut drept scop discutarea şi adoptarea textului final al Busolei Strategice a UE, în perspectiva aprobării acesteia la nivel de şefi de stat şi de guvern în cadrul reuniunii Consiliului European, ce se va desfăşura în perioada 24-25 martie 2022, la Bruxelles.

Bogdan Aurescu a salutat adoptarea Busolei Strategice, mai ales în contextul crizei de securitate generate de agresiunea rusă ilegală împotriva Ucrainei, situaţie care a determinat adaptarea textului la această realitate.

„Ministrul Bogdan Aurescu a apreciat caracterul practic al acestui document şi rolul important al acestuia în implementarea Strategiei Globale a UE din 2016. A subliniat, de asemenea, contribuţia importantă a Busolei Strategice la consolidarea relaţiei transatlantice şi a complementarităţii dintre UE-NATO. Astfel, a apreciat faptul că documentul reflectă în mod clar că principalele ancore are securităţii europene rămân NATO şi SUA”, a transmis MAE.

Totodată, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, şeful diplomaţiei române a subliniat rolul important al documentului în consolidarea sprijinului UE pentru statele din Vecinătatea Estică, inclusiv din regiunea extinsă a Mării Negre.

Bogdan Aurescu a atras atenţia că, în următoarea perioadă, eforturile trebuie să se concentreze pe procesul de implementare a Busolei, care va fi unul complex, în special având în vedere amploarea evoluţiilor curente în contextul securităţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici