Bogdan Aurescu: Trebuie consolidat Parteneriatul Estic în actual context de securitate dificil

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat, luni, necesitatea consolidării Parteneriatului Estic (PaE), cu precădere în actualul context de securitate dificil, pledând pentru ca summitul de la Riga să confirme impactul pozitiv al PaE pentru cetăţenii europeni şi pentru cei ai partenerilor.

597 afișări
Imaginea articolului Bogdan Aurescu: Trebuie consolidat Parteneriatul Estic în actual context de securitate dificil

Bogdan Aurescu: Trebuie consolidat Parteneriatul Estic în actual context de securitate dificil (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat MAE remis MEDIAFAX, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, la reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic, organizată în marja Consiliului Afaceri Externe (CAE), la Luxemburg.

Obiectivul reuniunii ministeriale, la care au participat miniştrii afacerilor externe din cele 28 de state membre UE, precum şi ai celor şase state partenere (R. Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan şi Belarus), a fost pregătirea Summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga (21-22 mai).

Reuniunea s-a concentrat pe reafirmarea angajamentului comun al UE şi al partenerilor de a continua să promoveze Parteneriatul Estic (PaE), ca un instrument strategic, bazat pe interese şi angajamente comune şi pentru susţinerea proceselor de reformă în statele partenere din Vecinătatea Estică.

Potrivit MAE, în intervenţia sa, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea ca Summit-ul PaE de la Riga să confirme impactul pozitiv al Parteneriatului Estic şi importanţa sa, în egală măsură, pentru cetăţenii europeni şi pentru cei ai partenerilor.

De asemenea, el a arătat că este important ca PaE să funcţioneze ca instrument mai flexibil şi diferenţiat, în funcţie de obiectivele, aşteptările şi performanţele statelor partenere în relaţia cu UE.

Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea consolidării PaE, cu precădere în actualul context de securitate dificil, şi configurării unei viziune strategice, realiste a UE asupra Vecinătăţii sale, inclusiv prin definirea la nivelul UE a modalităţilor concrete prin care vor fi consolidate relaţiile cu statele partenere.

Totodată, şeful diplomaţiei române a susţinut aplicarea, în continuare, a principiului diferenţierii în raporturile UE cu statele PaE, în acord cu voinţa politică şi cu progresele efective înregistrate de acestea pe calea reformelor.

Ministrul român a arătat că Summit-ul de la Riga trebuie să genereze rezultate vizibile, atât în plan tehnic, cât şi în ceea ce priveşte reafirmarea unei viziuni politice clare în sprijinul partenerilor estici, care să reconfirme aspiraţiile europene ale partenerilor care au asumat acest obiectiv. Acest aspect, a subliniat ministrul român, reprezintă o opţiune strategică atât pentru UE, cât şi pentru partenerii estici.

În acest context, Aurescu a subliniat relevanţa procesului de aderare la UE, făcând referire la experienţa României, care în această săptămână, pe 25 aprilie, celebrează 10 ani de la semnarea Tratatului de Aderare la UE, la Luxemburg.

Ministrul român de Externe a exprimat şi necesitatea ca Summit-ul să recunoască progresele înregistrate de statele partenere (Georgia, Ucraina) în domeniul mobilităţii.

MAE mai informează că Aurescu a reluat propunerea României de creare a unor platforme de dialog pe teme de securitate în sens larg - Security Trusts, ca structuri de dialog permanent dedicate statelor partenere, cu implicarea vecinilor acestora, dar şi a altor actori interesaţi în stabilitatea regiunilor în cauză. Scopul acestor platforme de dialog va fi acela de a îmbunătăţi climatul regional de securitate şi de creare a unui climat de încredere, concentrându-se atât pe vecinătatea imediată a UE, cât şi pe vecinii vecinilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici