Bolcaş susţine aprobarea de către plen a începerii urmăririi penale a lui Mitrea

Reprezentantul PRM în Comisia juridică, Lucian Bolcaş, susţine varianta ca plenul Camerei Deputaţilor să ceară începerea urmăririi penale a lui Miron Mitrea, pentru faptele săvârşite în calitate de ministru, informează un comunicat al PRM remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

15 afișări
Imaginea articolului Bolcaş susţine aprobarea de către plen a începerii urmăririi penale a lui Mitrea

Bolcaş susţine aprobarea de către plen a începerii urmăririi penale a lui Mitrea (Imagine: Mediafax Foto)

Conform sursei citate, Lucian Bolcaş a depus acest punct de vedere la Comisia juridică.

"De principiu, în calitate de deputat şi membru al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, consider că nu intră în atribuţiile Camerei Deputaţilor, deci nici în atribuţiile mele, evaluarea probelor şi concluzii privind vinovăţia, aceste aspecte fiind de competenţa exclusivă a organelor juridice", a explicat Bolcaş.

"Limitele punctului de vedere formulat sunt stabilite în a concluziona dacă există, într-adevăr, fapte susceptibile de a justifica o cercetare penală şi dacă actele procedurale întreprinse până în prezent stau sub semnul unor abuzuri de natură politică, care nu justifică o astfel de cercetare", precizează Lucian Bolcaş, între argumentele invocate în favoarea poziţiei sale faţă de cazul Mitrea.

În opinia vicepreşedintelui executiv al PRM, modul de sesizare a Camerei Deputaţilor este nerelevant pentru formularea acestui punct de vedere, deşi relevă "grave carenţe în activitatea DNA, precum şi grave carenţe de funcţionare a aceste structuri în cadrul Parchetului General".

"Deşi trebuie să formeze obiectul unor discuţii separate, aceste disfuncţionalităţi nu privesc obiectivul Camerei Deputaţilor, reprezentat de hotărârea privind necesitatea cercetării penale a celui în cauză", adaugă Bolcaş.

El consideră că în acest caz este vorba despre "probe care se referă la fapte concrete, de natură a justifica o cercetare".

"Ca act procedural, ne aflăm în prezenţa unui autodenunţ care impune verificare sa penală, iar probatoriile se referă la fapte şi date concrete ce ar putea sau nu să constituie latura obiectivă a conţinutului unor infracţiuni. O mare parte din aceste fapte, luate ca atare, nu sunt contestate iar interpretarea şi conexiunea dintre ele se poate face exclusiv în cadrul procedurii de cercetare, numai de către participarea la procesul penal", susţine Lucian Bolcaş.

Conform reprezentantului PRM, modul de desfăşurare până în prezent a urmăririi penale nu relevă grave şi determinante încălcări ale drepturilor constituţionale. Bolcaş arată că toate aspectele privind interpretarea desfăşurării acestei proceduri şi interesul privind desfăşurarea procedurilor într-un anumit mod constituie probleme ce se pot discuta numai în faţa organelor judiciare, întrucât ele nu înlătură existenţa unor fapte cu privire la natura cărora numai organul de cercetare se poate pronunţa.

"Pentru toate aceste considerente, reiterăm punctul nostru de vedere, în sensul avizării cererii urmăririi penale a domnului deputat Miron Mitrea, pentru fapte săvârşite în calitate de ministru", se arată în comunicat.

PRM precizează că nu va fi niciodată de acord cu instituirea unor piedici artificiale în calea cercetării unor asemenea fapte, dar va veghea ca ea să se desfăşoare în condiţii de deplină constituţionalitate şi legalitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici