Borbely: Politicienii români ar trebui să citească mai des Declaraţia de la Alba Iulia din 1918

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, consideră că, dacă politicienii români ar citi mai des acele puncte ale Declaraţiei de la Alba Iulia din 1918 care se referă la drepturile comunităţilor etnice, nu ar mai exista retorici împotriva solicitărilor comunităţii maghiare.

745 afișări
Imaginea articolului Borbely: Politicienii români ar trebui să citească mai des Declaraţia de la Alba Iulia din 1918

Laszlo Borbely (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Borbely a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Sfântu Gheorghe, că politicienii români ar trebui să citească mai des Declaraţia de la Alba Iulia din 1918, care prevede "foarte clar" ce drepturi trebuie să aibă comunităţile etnice din România.

"În ceea ce priveşte Declaraţia de la Alba Iulia, noi (UDMR - n.r.) am spus cred că de mii de ori din 1990 că politicienii români ar trebui să citească mai des această declaraţie, unde s-a spus foarte clar ce drepturi vor avea comunităţile etnice din România. Poate dacă ne-am apleca mai cu empatie la ceea ce a spus această declaraţie, am înţelege multe lucruri, mai ales aici, în Transilvania, şi nu ar mai fi retorici care să fie împotriva acestor solicitări ale comunităţii maghiare", a spus Borbely.

Vicepreşedintele politic al UDMR a menţionat, în acest context, că subiectul autonomiei nu este ceva despre care nu se poate vorbi şi care ar fi împotriva integrităţii teritoriale a statului român.

"Nu e ceva despre care să nu poţi vorbi, nu e ceva care ar fi împotriva integrităţii teritoriale a statului român, ci pur şi simplu e o doleanţă a unei comunităţi de 1,5 milioane de oameni, care ar dori drepturi suplimentare", a susţinut el.

Borbely a subliniat importanţa respectului reciproc al sărbătorilor, indiferent de care comunitate ar fi vorba.

"Probabil că are o altă conotaţie în ceea ce priveşte ziua de 1 Decembrie pentru comunitatea maghiară şi pentru români, e clar şi acest lucru nu este o noutate şi s-ar putea să aibă o altă conotaţie 15 Martie pentru români şi maghiari. Însă, ceea ce am spus întotdeauna, este important să ne respectăm aceste sărbători, aşa cum din 1990 au fost comemorări şi sărbători libere, care nu au fost deranjate decât de unele reacţii total izolate. Deci eu cred că în acest spirit trebuie să ne concentrăm", a adăugat liderul UDMR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici