Borbely: S-a demonstrat în această perioadă cât de mulţi oameni incompetenţi au ajuns în funcţii

Vicepreşedintele executiv al UDMR, deputatul Borbely Laszlo, a declarat, vineri, că prin Ordonanţa 37 privind conducerea instituţiilor deconcentrate "s-a demonstrat în această perioadă cât de mulţi oameni incompetenţi au ajuns în funcţii".

28 afișări
Imaginea articolului Borbely: S-a demonstrat în această perioadă cât de mulţi oameni incompetenţi au ajuns în funcţii

Borbely: S-a demonstrat în această perioadă cât de mulţi oameni incompetenţi au ajuns în funcţii (Imagine: Mediafax Foto)

"A ieşit Guvernul cu această ordonanţă. (...) Era totuşi o limită până unde se mergea, nu puteau să pună pe unul care e total afon şi nu pricepe.Deci încercau, încercau partidele politice să-şi promoveze simpatizanţii, dar trebuia o brumă de specialitate să fie prezentă. Ei, acuma numai pe criterii politice, credeţi-mă. S-a demonstrat în această perioadă cât de mulţi oameni incompetenţi au ajuns în funcţii", a spus Borbely la seminarul "Identitate naţională şi prezenţă politică a minorităţilor naţionale", organizat de Fundaţia "Bernady Gyorgy".

Acesta a adăugat că în cele două săptămâni câte au trecut de la ieşirea PSD de la guvernare Guvernul Boc "a ras tot", schimbând şefi de instituţii şi chiar şi prefecţi, în ciuda faptului că se spune despre aceştia că sunt apolitici.

"În două săptămâni de la ieşirea PSD de la guvernare, au ras tot, începând cu prefecţi care, vorba aia, sunt apolitici, aşa se spune, da? Prefectul este apolitic. Toţi au fost scoşi din funcţie şi au fost puşi alţii. Deci din acest punct de vedere cine suferă? Populaţia, cetăţenii", a spus Borbely.

Acesta a susţinut că instituţiile în care s-a schimbat conducerea "încremenesc" până în 21 octombrie, pentru că până la această dată, fixată pentru predare-primire, noii numiţi nu au drept de semnătură.

"Aceste instituţii încremenesc, sunt multe instituţii acum unde n-are drept de semnătură cel care va fi numit interimar numai din 21 octombrie, că aşa e prevăzut, că până în 21 octombrie trebuie să predea cel care a fost. Nu deservesc cetăţeanul, nu ştiu, apoi vine unul nou care două luni de zile mai bâjbâie până înţelege cum funcţionează acea instituţie. Iată de ce nu funcţionează instituţiile", a spus Borbely.

În acest context, el a susţinut că numirile în fruntea instituţiilor trebuie în primul rând să aibă la bază criteriul competenţei şi că, în al doilea rând, trebuie să se găsească modalitatea ca o comunitate, precum cea maghiară din Târgu Mureş, să fie reprezentată.

Borbely a reclamat apoi înlocuirea tuturor maghiarilor din fruntea instituţiilor deconcentrate.

"În Târgu Mureş au fost scoşi toţi cei care erau de etnie maghiară, deci unul nu a rămas în funcţia în care a fost. Eu nu cred că de pe azi pe mâine toţi ungurii sunt incompetenţi în fruntea instituţiilor. Nu pot să cred. Nu? Măcar să fi lăsat doi - trei, să spună «uite dom'le, ăştia au făcut treabă»", a spus el.

În opinia deputatului, este "umilitor" ca maghiarii schimbaţi în urmă cu câteva luni din funcţie, pe motiv că nu sunt buni, să fie rechemaţi la post, pe motiv că s-a făcut o greşeală în ceea ce îi priveşte.

"Acum, când s-a schimbat macazul, doi - trei au fost repuşi în funcţie. E şi umilitor pentru cel care azi e dat afară, i se spune «nu eşti bun» şi peste cinci luni vine «hai că am greşit, totuşi eşti bun, mi-am dat seama că am greşit»", a conchis Borbely.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici