Boris Johnson declară că Marea Britanie este dispusă să ajute la deminare şi la exportul de cereale din Ucraina

Premierul Boris Johnson a declarat că Marea Britanie este dispusă să ajute la operaţiunile de deminare din largul coastei sudice a Ucrainei şi că ia în considerare posibilitatea de a oferi asigurări navelor pentru a transporta milioane de tone de cereale blocate în ţară, relatează Reuters.

479 afișări
Imaginea articolului Boris Johnson declară că Marea Britanie este dispusă să ajute la deminare şi la exportul de cereale din Ucraina

Invazia Rusiei din 24 februarie a Ucrainei şi blocada porturilor din Marea Neagră a împiedicat ţara, în mod tradiţional unul dintre principalii producători mondiali de alimente, să exporte o mare parte din cele peste 20 de milioane de tone de cereale stocate în silozurile sale.

Acest lucru a contribuit la creşterea preţurilor alimentelor la niveluri record şi a făcut ca zeci de milioane de oameni să se lupte pentru a se hrăni, o criză care, potrivit oficialilor occidentali, ar putea dura doi ani.

Turcia încearcă să intermedieze discuţii între Naţiunile Unite, Ucraina şi Rusia pentru a crea un posibil coridor maritim sigur în Marea Neagră, dar Moscova doreşte mai întâi ridicarea unor sancţiuni occidentale pentru a facilita exporturile sale de cereale şi îngrăşăminte.

"Există o muncă de făcut. Lucrăm cu turcii şi cu alţi prieteni şi aliaţi europeni pentru a vedea ce putem face", a declarat Johnson pentru Reuters.

Piaţa de asigurări din Londra a plasat întreaga regiune pe lista sa de risc ridicat, ceea ce înseamnă o creştere a costurilor pentru transporturi.

Johnson a declarat că Marea Britanie ia în considerare toate opţiunile atunci când a fost întrebat dacă guvernul ar putea oferi garanţii suverane pentru asigurarea transportului maritim.

"Ceea ce Marea Britanie poate să ofere, mai presus de toate, este expertiza în ceea ce priveşte asigurările maritime şi multă expertiză în ceea ce priveşte transportul de bunuri prin zone maritime, dacă ar trebui să spunem contestate", a spus el.

Întrebat dacă Marea Britanie este pregătită să ajute Ucraina să demineze zona, Johnson a spus: "Da, nu vreau să intru în detalii tehnice sau militare, dar puteţi înţelege din ceea ce am făcut deja în ceea ce priveşte furnizarea de echipamente ucrainenilor pentru a se ajuta să se protejeze că, cu siguranţă, discutăm cu ei la nivel tehnic pentru a ajuta la deminarea Odesei".

Orice efort de deminare ar fi cea mai mare tentativă de deminare de la războiul dintre Iran şi Irak din anii 1980, iar orice proiect de deminare a Ucrainei ar dura câteva luni.

Ministrul britanic de externe Liz Truss a declarat separat joi că trebuie luate măsuri urgente în următoarea lună, înainte de următoarea recoltă, pentru a menţine aprovizionarea.

Marea Britanie, Statele Unite şi Uniunea Europeană, care furnizează arme Ucrainei, au acuzat Rusia că alimentează o criză alimentară prin împiedicarea exporturilor de cereale din Ucraina - care reprezintă aproximativ o zecime din exporturile globale de grâu.

Într-o declaraţie făcută la sfârşitul zilei de joi, Marea Britanie a promis 372 de milioane de lire sterline (456 de milioane de dolari) ca ajutor pentru ţările cele mai afectate de creşterea costurilor globale ale alimentelor şi de lipsa îngrăşămintelor, inclusiv 130 de milioane de lire sterline pentru Programul Alimentar Mondial.

Marea Britanie a declarat că finanţarea sa va oferi ajutor umanitar pentru a creşte accesul la alimente în ţările africane cele mai afectate.

Şeful politicii externe a Uniunii Europene a declarat, la începutul acestei săptămâni, că Rusia comite o crimă de război prin blocarea exportului a milioane de tone de cereale ucrainene.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luna aceasta că milioane de oameni ar putea muri de foame din cauza blocadei porturilor ucrainene de la Marea Neagră, despre care a spus că a lăsat lumea "în pragul unei crize alimentare teribile".

Rusia neagă responsabilitatea pentru criza alimentară, dând vina pe sancţiunile occidentale impuse Moscovei, care au dus la o creştere a preţurilor alimentelor la nivel mondial. De asemenea, Rusia spune că Occidentul a răspândit minciuni cu privire la cauzele crizei.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici